Κύπρος

Ισχυρή η ζήτηση για το 10ετές ομόλογο της Κύπρου, στο 2,4% το επιτόκιο

Η Κύπρος άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης Σεπτεμβρίου 2028), στην οποία προχώρησε σήμερα, με την ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Συγκεκριμένα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,4% και σε καλύτερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 2,6%.

Οι τράπεζες Barclays, JP Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale ήταν οι ανάδοχοι της έκδοσης του Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) 10ετούς διάρκειας.
Υπενθυμίζεται πως ο οίκος S&P αναβάθμισε την Κύπρο σε "ΒΒΒ-" και ως εκ τούτου τα κυπριακά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πάλι «επενδυτικής βαθμίδας».

Κατά συνέπεια καθίστανται και πάλι αποδεκτά ως εξασφάλιση για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα, καθίστανται και πάλι επιλέξιμα στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές από το Ευρωσύστημα (Public Sector Purchase Programme – PSPP).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο S&P ήταν ο πρώτος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία "σκουπίδια" (junk) τον Ιανουάριο του 2012.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι σκοπός δεν είναι να καλυφθούν κάποια ελλείμματα/τρύπες. Όπως ανέφερε, «έχουμε εξαλείψει τα ελλείμματα, λειτουργούμε με πλεονάσματα, επομένως ο σκοπός είναι απλώς η διαχείριση, η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους.

Ο στόχος πρέπει να είναι, βάσει και των δεδομένων των διεθνών αγορών, κάθε πράξη καινούριου δανεισμού να εξασφαλίζεται με καλύτερους όρους, με χαμηλότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο χρέος. Αντί δηλαδή να πληρώνουμε τόκους να απελευθερώσουμε πόρους για άλλες ανάγκες. Δεν υπάρχουν ελλείμματα που πρέπει να καλύψουμε, λειτουργούμε με πλεόνασμα και αυτό είναι σημαντικό θετικό όφελος για την πορεία/προοπτική της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης πως το έμμεσο όφελος από αυτήν την κίνηση είναι το θετικό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, που υποστηρίζει συνεχώς τον στόχο της κυπριακής Δημοκρατίας να προσελκύει νέες επενδύσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Κύπρος είχε προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου €1 δισ. μέσω του προγράμματος ΕΜΤΝ στις 27 Οκτωβρίου 2015 με επιτόκιο 4,25% που ήταν τότε η χαμηλότερη τιμή για 10ετές ομόλογο που είχε πετύχει ποτέ.

Από τότε που η χώρα επανέκτησε την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές έχει προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων μικρότερης διάρκειας έως 7ετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ