Κόσμος

Η τέλεια «παγίδα» στον Ερντογάν: Ισραήλ-ΗΠΑ «τεμαχίζουν» την Τουρκία πετώντας την εκτός παιχνιδιού - Κουρδιστάν, ενέργεια και έπεται συνέχεια...

Υπάρχουν πλέον πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές  που εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί έχουν στήσει μια τεράστια «παγίδα» στον Τούρκο σουλτάνο σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο, με σκοπό να βρουν την αφορμή που επιζητούν εδώ και καιρό, για να τον κτυπήσουν «νόμιμα» (όπως τον Σαντάμ) και να «τεμαχίσουν» την Τουρκία, λόγω της επικείμενης δημιουργίας του νέου κράτους του Κουρδιστάν.

Τα αμερικανικά σχέδια, παρά τις εξαγγελίες και τις συμφωνίες, πιθανότατα, δεν περιλαμβάνουν πουθενά μια μεγάλη πληθυσμιακά και στρατιωτικά ισχυρή Τουρκία, η οποία θα διεκδικεί μεγάλο μερίδιο στο πιο πλούσιο και «καυτό» σημείο του πλανήτη, όπως είναι αυτήν την στιγμή η Α.Μεσόγειος.

Κανείς «σώφρων» ισχυρός δεν θέλει πραγματικά τον Τούρκο ηγέτη «στα πόδια του», ενώ το παιχνίδι στην Συρία δεν έχει ξεκαθαριστεί και δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για να τεθεί στην συνέχεια στο τραπέζι η τεράστια «πίτα» της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης χώρας.   

Αυτές τις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις όμως, στην κυπριακή ΑΟΖ και την Α.Μεσόγειο μας τις φέρνει στο προσκήνιο σήμερα ο ίδιος ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος ηγέτης, σε μια ακόμη αλαζονική κίνηση, δήλωσε ότι θα αυξήσει την τουρκική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα στην Κύπρο, σε αριθμό «δυσθεώρητο» από αυτό που ήδη υπάρχει.

«Για να φτάσουμε από τα δικά μας εδάφη εκεί, μπορούμε μέσα σε λίγα λεπτά να είμαστε στην ανατολική Μεσόγειο. Για εμάς είναι μία κοντινή απόσταση. Αλλά για την Ελλάδα δεν είναι», σημείωσε ο Ερντογάν εκτός μόλων των άλλων σήμερα δίνοντας γραφή για τις προθέσεις του.

Ουσιαστικά έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση των τουρκικών προθέσεων στην Κύπρο και ευρύτερη περιοχή από την ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Προ τετελεσμένων η Τουρκία: Σύγκρουση-«μεγατόνων» στην Α. Μεσόγειο για τον East Med – Πως το Τελ-Αβίβ «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Άγκυρας).

Στην κατεχόμενη Κύπρο οι τουρκικές δυνάμεις ανέρχονταν στις 42.500, οι Τ/κ ένοπλοι σε 3.500 και οι έφεδροι σε 26.000. Ο συνολικός αριθμός των κατοχικών δυνάμεων φτάνει τις 72 χιλιάδες στρατιώτες.

Σύμφωνα με κυπριακές πηγές η Εθνική Φρουρά ανέρχεται στις 12.000 μαζί με τα στελέχη, τους εθελοντές, τις εθελόντριες και τους κληρωτούς. Στο έμψυχο αυτό δυναμικό προστίθενται περίπου 50.000 έφεδροι.

Την ίδια στιγμή αμερικανικές και γαλλικές μονάδες επιφανείας ελλιμενίζονται στο νησί, προκαλώντας ανησυχία στους Τούρκους, ενώ ακούγονται σενάρια στον κυπριακό τύπο για την υπαγωγή της Κύπρου μελλοντικά στην νατοϊκή ομπρέλα.

Το σχέδιο το οποίο ο Τούρκος ηγέτης προετοιμάζει (έτσι νομίζει) με σκοπό να αιφνιδιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Αθήνα και τις ΗΠΑ, αφορά την προσπάθεια οριοθέτησης της περιβόητης Μεσογειακής ΑΟΖ, η οποία παρεμβάλλεται ανάμεσα στον υπό σχεδίαση αγωγό East Med, «κόβοντας» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας.

Εφόσον όμως δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος και Βαλκανίων, η Τουρκία θα εκτοπιστεί  ουσιαστικά από την Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό είναι σίγουρα αιτία πολέμου για την Άγκυρα για αυτό και ετοιμάζεται να παρέμβει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τουρκικό στολίσκο στην Ατάλλεια και τις χθεσινές ασκήσεις των τουρκικών ειδικών δυνάμεων SAT, στην ίδια περιοχή.

Ο αγωγός αυτός έχει τύχει της στρατιωτικής προσοχής και των τριών χωρών που συμμετέχουν (Ισραήλ-Τουρκία-Ελλάδα), αλλά και των ΗΠΑ με τις νέες πιθανές προκεχωρημένες βάσεις τους στο Αιγαίο.

Το Ισραήλ έχει την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ, ενώ η όλη κατάσταση "υπερθερμαίνεται" συνεχώς από τους τουρκικούς χειρισμούς εξωθώντας την σε μια πιθανή πολεμική σύγκρουση της Τουρκίας και με τις τρεις χώρες.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ΗΠΑ θα παρέμβουν δυναμικά για τα δικά τους τεράστια συμφέροντα.

Στην σχετικά πρόσφατη ισραηλινο-τουρκική κρίση ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει με σαφήνεια το πώς ακριβώς «βλέπει» το Τελ Αβίβ σήμερα τον Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κράτος στην περιοχή και παρόλο που ο ηγέτης της έκανε πολύ σοβαρές παρατηρήσεις κατά της ηγεσίας του Ισραήλ και των πράξεών του, νομίζω ότι του απαντήσαμε με παρόμοιο τρόπο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Tzipi Hotovely.

«Είπαμε ότι ένας δικτάτορας όπως αυτός (Ερντογάν) που χύνει αίμα υπηκόων του και συμπεριφέρεται με έναν τόσο σκληρό τρόπο δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα», είχε καταλήξει ο ίδιος.

Πριν μερικές ημέρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Τουρκία ότι «όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».

Το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη, έχει ενεργοποιήσει τις συνομιλίες μεταξύ των τριών χωρών και την προσοχή βέβαια της Άγκυρας.

Κανείς, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Ελλάδα ούτε φυσικά η Κύπρος, για να είμαστε ρεαλιστές, δεν επιθυμεί τώρα μια πολεμική σύγκρουση με τον παρανοϊκό Ερντογάν.

Από την άλλη όμως και οι τρεις χώρες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, αναζητώντας παράλληλα συμμάχους, όπως την «πρόθυμη» Αίγυπτο, η οποία έχει μεγάλη κόντρα με το σημερινό τουρκικό καθεστώς λόγω της συνεχούς τουρκικής προσπάθειας «χειραγώγησης» των μουσουλμάνων στην χώρα, αλλά φυσικά και τις ΗΠΑ.

Η παρουσία των ΗΠΑ από την άλλη πλευρά στο Αιγαίο, σε καίρια σημεία θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με στόχο όμως τον πλήρη εξοβελισμό του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αυτό είναι και το κύριο διακύβευμα για την Ουάσιγκτον και για αυτό οι ΗΠΑ θα πράξουν στην κυριολεξία τα πάντα για να εξοβελίσουν την Τουρκία από την πιο σημαντική περιοχή του πλανήτη.  

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...