Κίνα

Η Κίνα απαντάει στους δασμούς των ΗΠΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο και είχε ανακοινωθεί σαν πρόθεση, η Κίνα απάντησε με δικούς της δασμούς σε αυτούς που επέβαλε προς αυτήν η κυβέρνηση Τραμπ. Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου η απάντηση της Κίνας θα περιέχει δασμούς 10% σε προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων και θα έχει ισχύ από τις 24 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που θα τεθούν σε ισχύ και οι Αμερικανικοί δασμοί.

Νωρίτερα οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την "απειλή" για επιβολή δασμών 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%. "Οι ΗΠΑ επιμένουν στην αύξηση των δασμών, γεγονός που δημιουργεί νέα αβεβαιότητα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτών των ενεργειών και θα πάρουν πειστικά μέσα για να τα διορθώσουν εγκαίρως¨αναφέρει η δήλωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, χωρίς όμως να περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιά προϊόντα θα αφορούν οι νέοι δασμοί.

Οι τελευταίες κινήσεις έρχονται εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκινήσει πολλές εμπορικές συγκρούσεις με διάφορους εταίρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ΕΕ, αναφέροντας ότι τα εμπορικά ελλείμματα βλάπτουν την αμερικανική οικονομία. Η πολιτική του προφανώς έχει ως στόχο να καταστήσει την εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ πιο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τους ξένους κατασκευαστές.

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΣ
Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ