Κύπρος

Η κάθοδος της τουρκικής λίρας «βυθίζει» και την οικονομία στα κατεχόμενα - Δείτε τιμές (βίντεο)

Καράβι που βουλιάζει είναι η οικονομία των κατεχομένων παρά τις σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για εκτόνωση της κρίσης απόρροια της κατρακύλας της τουρκικής λίρας.

Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2018 εκτινάχθηκε στο 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Την Πέμπτη πάντως η κεντρική τράπεζα της , σε μια προσπάθεια να ανακόψει την απότομη πτώση της λίρας προχώρησε σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της λεγόμενης Στατιστικής Υπηρεσίας των κατεχομένων τα οποία επεξεργάστηκε η Σημερινή οι τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες αυξήθηκαν δραματικά.

Τιμές σε βασικά αγαθά:

-Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά 30,21%
-Αλκοολούχα ποτά και καπνός 11,96%
-Ρούχα και υποδήματα 20,25%  ---Στέγαση, νερό, ηλεκτρισμός και λοιπά καύσιμα 35,48%
-Υγεία 27.79%
-Μεταφορές 35.81%

Η «Σ» παράλληλα πραγματοποίησε έρευνα και για το κόστος ζωής σήμερα στα κατεχόμενα, όπου ο κατώτατος μισθός όπως μας λέχθηκε αρμοδίως ανέρχεται στα €350 σε μια περίοδο όπου η αξία της τουρκικής λίρας είναι οριακά χαμηλότερη από τα €0,14.

Τιμές σε υπεραγορές:

-Γάλα ενός λίτρου €0.75-€1.30
-Άσπρο ψωμί 50 γραμμάρια €0.45-€1.08
-Αυγά δωδεκάδα €1.50-€1.72
-Βοδινό (κιλό) €6.90-10.10
-Μήλα (κιλό) €1.29-€1.70

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Τουρκοκύπριο ακαδημαϊκό και επικεφαλής του Tμήματος Οικονομικών του παράνομου Cyprus Science University στην Κερύνεια Erdal Guryay (με καταγωγή από την Πάφο) εξέφρασε την αισιοδοξία πως με τις διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι άλλων ξένων νομισμάτων θα ακολουθήσει πορεία βελτίωσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ειδικά, τους τελευταίους δύο μήνες οι τιμές αυξήθηκαν 50-60%. Είναι ένα μεγάλο ποσό που δημιούργησε προβλήματα για τον καθένα. Είναι πολύ πιο δύσκολα τα δεδομένα εδώ σε σύγκριση με την Τουρκία, καθώς η Τουρκία παράγει αρκετά προϊόντα από μόνη της, αφού στα κατεχόμενα αγοράζουμε τα πάντα από άλλες χώρες».

Το μέλλον της οικονομίας των κατεχομένων σχολίασε στο Sigma και Τουρκοκύπριος πολιτικός τον οποίο συναντήσαμε στην αγορά της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Αυτολεξεί ανέφερε: «Η οικονομία μας έχει γίνει πολύ φθηνή τώρα και περιμένουμε αρκετούς Ελληνοκυπρίους να έρθουν να ψωνίσουν. Το να αλλάξουμε το νόμισμα δεν είναι δυνατό λόγω πρακτικών προβλημάτων. Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από την τουρκική οικονομία».

Σε συνομιλία που είχαμε με Τουρκοκύπριους καταναλωτές μας ανέφεραν ότι ψωνίζουν λιγότερο σε σύγκριση με προηγουμένως σε αντίθεση με τους τουρίστες οι οποίοι βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικές τις τιμές.

Οι τιμές εδώ είναι πολύ φθηνότερες σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε στο Σίγμα ένας βρετανός τουρίστας.

«Ανταλλάζω ευρώ σε τουρκική λίρα και αγοράζω πιο φθηνά», δήλωσε ένας επισκέπτης.

Από την άλλη μια τουρκοκύπρια δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να πάμε να ζήσουμε σε άλλη χώρα και συζητάμε τώρα για να πάμε σε άλλη χώρα να εργαστούμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η JCC Payments για το μήνα Αύγουστο για πρώτη φορά από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα οι Ελληνοκύπριοι ξόδεψαν για πρώτη φορά περισσότερα χρήματα στα κατεχόμενα μέσω τραπεζικών καρτών, απ’ ό,τι οι κάτοικοι των κατεχομένων στις ελεύθερες μέσω των τουρκικών καρτών.

https://youtu.be/6Q91xPiZ2HE

sigmalive

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...