Κόσμος

Η «θερμή» υποδοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν στον Νοτικορεάτη ηγέτη (εικόνες)

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αφίχθη νωρίτερα σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ για την τρίτη του σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με απώτερο σκοπό να αναθερμανθούν οι συνομιλίες, που φέρονται να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο, ανάμεσα στην βορειοκορεάτικη και την αμερικανική κυβέρνηση για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μουν, οι γονείς του οποίου είχαν εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα για τη Νότια την περίοδο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), άρχισε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην απομονωμένη χώρα. Ακολουθεί έτσι τα βήματα δύο προκατόχων του: του Κιμ Ντάε-τζουνγκ, που είχε ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ το 2000, και του Ρο Μου-χιούν, του μέντορά του, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα το 2007.

Ο Κιμ υποδέχθηκε προσωπικά τον Μουν στο αεροδρόμιο, τον αγκάλιασε χαμογελαστός, κι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές φράσεις πριν βαδίσουν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, επευφημούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος.
Για το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η υποδοχή του Κιμ στο αεροδρόμιο ήταν μάλλον «έκπληξη».

Οι δύο ηγέτες με τις συζύγους τους

Στο φόντο βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι με σημαίες της Βόρειας Κορέας καθώς και άλλες που συμβολίζουν την επανένωση των δύο χωρών, εικονίζοντας τη χερσόνησο όχι πια διχασμένη.

Περπάτησαν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους,

Περπάτησαν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους

Η σπάνια επίσκεψη του Μουν αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της θεαματικής αναθέρμανσης των σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο από τα τέλη του Απριλίου και την πρώτη σύνοδο κορυφής, στο χωριό Πανμουντζόμ, συνάντηση γεμάτη συμβολισμό.

Ο Μουν πιστώνεται πως διαδραμάτισε κρίσιμο διαπραγματευτικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην πραγματοποίηση της ιστορικής συνόδου κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αφίχθη σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ για την τρίτη του σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Κιμ δεσμεύθηκε τόσο ενώπιον του Μουν όσο και προς τον Τραμπ ότι θα εργαστεί για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου». Η φράση αυτή όμως είναι ανοικτή σε ερμηνείες. Η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον διαπραγματεύονται έκτοτε για το πώς η δέσμευση αυτή θα γίνει συγκεκριμένη και θα υλοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί «οριστική και απολύτως επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η βορειοκορεατική ηγεσία θέλει μια επίσημη διακήρυξη από την αμερικανική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Ο Μουν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές «περιστέρι» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, θα αποπειραθεί να πείσει τον Κιμ να λάβει απτά μέτρα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...