Τεχνολογία

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο αναπτύσσει «μικρόφωνο δοντιών» - Επαναστατικό προϊόν στις επικοινωνίες

Αμερικανική εταιρεία κατασκεύασε μία συσκευή που τοποθετείται στα δόντια και επιτρέπει τη λήψη ηχητικών μηνυμάτων, δονώντας τα οστά του κεφαλιού! Με τον τρόπο αυτό καθίσταται εφικτή η απρόσκοπτη επικοινωνία ακόμη και σε χώρους με μεγάλο θόρυβο.

Μία προηγμένη συσκευή που προσαρμόζεται στα πίσω δόντια και επιτρέπει την επικοινωνία μέσω δόνησης των κρανιακών οστών, ανέπτυξε η Sonitus Technologies υπό τη διεύθυνση της CIA και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Ουσιαστικά, αυτό που κάνετε είναι να λαμβάνετε τον ίδιο τύπο ακουστικών πληροφοριών που λαμβάνετε από το αυτί σας, με την εξαίρεση ότι χρησιμοποιείτε ένα νέο ακουστικό μονοπάτι —μέσω του δοντιού σας, μέσω των κρανιακών οστών σας — σε αυτό το ακουστικό νεύρο. Μπορείτε να ακούσετε μέσω του κεφαλιού σαν να ακούγατε μέσω του αυτιού σας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sonitus, Πίτερ Χαντρόβιτς, στο Defense One. Επισήμανε ότι η αίσθηση είναι παρόμοια του τρόπου με τον οποίο κάποιος «ακούει» έναν εκκωφαντικό ήχο όταν τρώει δημητριακά για πρωινό, με τη διαφορά ότι τώρα πρόκειται για ανθρώπινη ομιλία.

«Η Sonitus Technologies έχει την τιμή να φέρει αυτή τη σημαντική τεχνολογία στη στρατιωτική ελίτ της χώρας, καθιστώντας τη ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική επιτρέποντας να επικοινωνούν με σαφήνεια ακόμη και στις ακραίες καταστάσεις», εξήγησε ο Χαντρόβιτς, σύμφωνα με το Business Wire.

«Η φωνητική διασύνδεση διατηρεί την επικοινωνία σε επικίνδυνα περιβάλλοντα με προκλήσεις. Το Molar Mic είναι το πρώτο στην οικογένεια λύσεων που οι συμβατικές προσεγγίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν».

Η πρώτη φάση της σύμβασης χρονολογείται από το 2016 οπότε η In-Q-Tel, μη κερδοσκοπικό τμήμα επενδύσεων της CIA, ζήτησε το εν λόγω σύστημα, επισημαίνει το Business Wire. Η δεύτερη φάση ανακοινώθηκε την Τετάρτη με σύμβαση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή του συστήματος στην αμερικανική αεροπορία.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το οδοντικό μικρόφωνο μπορεί να πιάσει ακόμη και ψιθύρους σε θορυβώδες περιβάλλον χωρίς πρόβλημα, διευκολύνοντας την επικοινωνία όπου υπάρχει δυνατός θόρυβος, όπως λ.χ. μέσα σε ένα ελικόπτερο.

Το μικρόφωνο συνδέεται με τον πομπό μέσω μαγνητικής επαγωγής, παρόμοιας με το Bluetooth, που όμως μπορεί δυσκολότερα να υποκλαπεί, ενώ τα σήματα μπορούν να σταλούν και υποβρυχίως, σημειώνει το Defense One.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ