Κόσμος

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει με τον πάστορα

Ουδεμία διαβεβαίωση ότι ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον θα αφεθεί ελεύθερος μέσα στις επόμενες ημέρες δεν έδωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις ελπίδες που έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον για άμεση επίλυση της διαφοράς που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των δύο συμμάχων.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και συνεπώς η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «περιμένει και να δει» τι θα αποφασίσει το δικαστήριο όσον αφορά τον κ. Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί σχεδόν δύο χρόνια.

«Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το δικαστήριο και οι πολιτική δεν έχουν λόγο στο ζήτημα», είπε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Η επόμενη ακρόαση είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε με νόημα την ελπίδα πως ο πάστορας θα απελευθερωθεί γρήγορα από τον κατ’ οίκον περιορισμό όπου βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο, ενώ διαρροές στην «Wall Street Journal» έκαναν λόγο για θετικά σινιάλα από την Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά κατηγορεί τον κ. Μπράνσον για υποστήριξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 και για κατασκοπευτική δράση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η Ουάσιγκτον τις έχει χαρακτηρίσει ανεδαφικές.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο καθεστώς Ερντογάν για την απελευθέρωση του πάστορα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σημείο συσπείρωσης για την αμερικανική θρησκευτική δεξιά ενόψει των κρίσιμων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο.

Η στάση του Λευκού Οίκου συνέβαλε στην βαθιά αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας το προηγούμενο δίμηνο, με συνέπειες για την ευρύτερη τουρκική οικονομία, η οποία βασίζεται σε εισαγωγές και σε εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν πριν λίγες ημέρες στην WSJ η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να αποκλιμακώσει τις πιέσεις ενόψει τις 12ης Οκτωβρίου, όμως εάν το θέμα δεν λυθεί έως τότε θα επανέλθει δριμύτερη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ