Μέση Ανατολή

Εξοφλημένο γραμμάτιο η καταδίκη των Παλαιστινίων σε αργό θάνατο

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Οι τραγωδίες των άλλων διακρίνονται πάντα για την απελπιστική τους κοινοτοπία, έλεγε ο γνωστός Ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ. Η τραγωδία των Παλαιστινίων συγκρούεται με την αδιάφορη ανηθικότητα της Δύσης και εξελίσσεται στην πιο εμετική για το ανθρώπινο είδος κοινοτοπία...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετατρέπεται στον πιο σκληρό δήμιο αυτού του λαού τα δεινά του οποίου μετριουνται σε ανθρώπινες ζωές και ρημαγμένες ψυχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος λοιπόν πρότεινε στις αρχές του μήνα μια “συνομοσπονδία” της Παλαιστίνης με την Ιορδανία για την επίλυση του Μεσανατολικού και κατόπιν αποφάσισε να διακόψει κάθε χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Νωρίτερα είχε αποφασίσει την ακύρωση παροχής βοήθειας, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά τις περικοπές του Τράμπ, η κατάσταση στη Γάζα μετατρέπεται σε «καταστροφή» με όλη την σημασία της λέξης.

Τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το σχολικό υλικό απαντώνται σε αυτήν την τρύπα του πολιτισμένου κόσμου, σε αυτό το ρετάλι από το λουσάτο φόρεμα της Δύσης, σε ολοένα και μικρότερες ποσότητες.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και απελπισίας. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον φάρμακα ή εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ μείωσαν επίσης κονδύλια για την καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, η οποία χρηματοδοτεί νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και άλλα προγράμματα.

Ο όλεθρος στη Γάζα δεν είναι αποκύημα ενός φυσικού φαινομένου όπως για παράδειγμα ένας τυφώνας στις ΗΠΑ. Ο όλεθρος και η συμφορά στην Γάζα είναι οι ΗΠΑ!

Η κατάσταση έχει καταστεί καταστροφική με την αυξανόμενη έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και ακόμη σχολικού υλικού (βιβλία, σημειωματάρια, στυλό) για παιδιά μετά την περικοπή της χρηματοδότησης από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) .

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι περικοπές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν-όπως προαναφέραμε- επίσης την Caritas, η οποία είναι παρούσα στη Λωρίδα με ιατρική ομάδα, δήλωσε η αδελφή Bridget Tighe, γενική διευθυντρια της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης.

"Επισκέφθηκα μία από αυτές τις κλινικές την περασμένη εβδομάδα", είπε η μοναχή, "και μίλησα με τις γυναίκες με τα παιδιά τους να περιμένουν τους γιατρούς. Η διάθεση στην γεμάτη αίθουσα αναμονής δεν ήταν γεμάτη θυμό ούτε υπήρχε τάση για εκδίκηση. Όλα τα ξεπερνούσε το σοκ και η απελπισία. Η «καταστροφή» ήταν μια λέξη που άκουσα συχνά. Μια γυναίκα, μια χήρα με μικρά παιδιά, που λάμβανε κουπόνια της UNRWA κάθε τρεις μήνες για βασικά είδη διατροφής, είχε πει την προηγούμενη ημέρα ότι δεν θα υπήρχαν περισσότερα τρόφιμα. «Πώς θα πάω να ταΐσω τα παιδιά μου;» ρώτησε.

"Άλλοι μου είπαν ότι προηγουμένως η UNRWA έδινε σχολικές στολές, εγχειρίδια, σημειωματάρια και μολύβια σε παιδιά που ξεκινούσαν το σχολείο, αλλά αυτό σταμάτησε όταν οι ΗΠΑ έκοψαν την χρηματοδότηση. Μία γυναίκα είπε για το κοριτσάκι της που έκλαιγε όταν πήγε στο σχολείο με παλιά ρούχα γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν νέες στολές, άλλοι μου είπαν για άρρωστους συγγενείς που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τα φάρμακά τους, παντού υπάρχει φόβος για το τι θα φέρει το μέλλον ».

Η κατάσταση στο σύστημα υγείας της Γάζας συνέχισε να δραματοποιείται τους τελευταίους μήνες. "Τα νοσοκομεία πάσχουν από σοβαρή έλλειψη βασικών φαρμάκων, έλλειψη καυσίμων για γεννήτριες και ανταλλακτικά ιατρικού εξοπλισμού. Είναι σχεδόν αδύνατο για τους κατοίκους της Γάζας να λάβουν άδεια από τις ισραηλινές αρχές να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ ή τη Δυτική Όχθη για ιατρική περίθαλψη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί αραβικά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ”.

"Αυτή η συνδυασμένη έλλειψη απαραίτητων φαρμάκων και εξοπλισμού, η άρνηση του δικαιώματος ταξιδιού για ιατρική περίθαλψη, η απειλητική διακοπή των χρημάτων στα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ο περιορισμός της εισαγωγής ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ήδη δοκιμαζόμενη υγεία. Οι κάτοικοι αντέχουν αλλά χάνουν την ελπίδα τους, καθώς η διεθνής κοινότητα φαίνεται απρόθυμη ή ανίκανη να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά”.

Τους τελευταίους μήνες, εκτός από τις περικοπές στη χρηματοδότηση του ΟΗΕ, και την ακύρωση βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, η κυβέρνηση Τραμπ καταδίκασε σε αργό θάνατο τους Παλαιστινίους κόβοντας 25 εκατομμύρια δολάρια για τα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και 10 εκατομμύρια δολάρια για έργα που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση διαλόγου και συνύπαρξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Caritas επίσης υπέστη περικοπές. Ο οργανισμός παρέχει ποιοτική ιατρική βοήθεια σε δέκα περιθωριοποιημένες κοινότητες στη Γάζα. Μια ομάδα ιατρών, νοσοκόμων, φαρμακοποιών, τεχνικών και εκπαιδευτικών επισκέπτεται κάθε κοινότητα κάθε δύο εβδομάδες. Αυτό χρηματοδοτήθηκε από την USAID, αλλά η χρηματοδότηση θα σταματήσει από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για να συμπληρώσει το χάσμα, η Caritas ξεκίνησε πρόσφατα μια έκκληση για να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού της περίπου 145,000 δολάρια.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γάζα, 70% εξαρτώνται από την εξωτερική βοήθεια, ιδιαίτερα από την UNRWA, η οποία παρέχει εκπαίδευση, τροφή και ιατρική βοήθεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Στις νεαρές ηλικίες (15-29) η ανεργία φτάνει το 60%. Περίπου 13.000 άνθρωποι εργάζονται για τον ΟΗΕ. Χθες, 250 σχολές παρέμειναν κλειστές λόγω γενικής απεργίας από τους υπαλλήλους της UNRWA.

"Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας εξακολουθεί να ανέρχεται στα 186 εκατομμύρια δολάρια," δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNRWA, Chris Gunness. "Σήμερα μπορούμε μόνο να εγγυηθούμε την παροχή υπηρεσιών μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο, πραγματοποιούμε μια συνάντηση με δωρητές στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα και ελπίζουμε να κλείσουμε το κενό χρηματοδότησης».

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση που κυκλοφόρησε από την Παγκόσμια Τράπεζα παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα. Η οικονομία της Γάζας είναι "σε ελεύθερη πτώση". Τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 η ανάπτυξη έφθασε στο μείον 6%, με ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης.

Και για όλα αυτά η πολιτισμένη Δύση σφυρίζει αδιάφορα μην τυχόν και κακοκαρδίσει το Ισραήλ, τον Τραμπ και τους υπόλοιπους υπευθύνους αυτής της κατάστασης. Κι όπως αναφέρεται και στο έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού: Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι η αδιαφορία!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ