Ενέργεια

Εκτός ενεργειακού «παιχνιδιού» η Τουρκία: «Ιερή» τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για East Med - «Πυλώνας σταθερότητας η συνεργασίας μας»

Σε μια Ιερή Συμμαχία προχώρησαν Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ με αφορμή των αγωγό East Med. Εκτός παιχνιδιού στα ενεργειακά μένει η Τουρκία, με ηχηρά μηνύματα από την Ισραηλινή πλευρά.

Στη κρίσιμη τριμερή, κύριο θέμα ήταν ο αγωγός που θα περνάει από την Μεσόγειο και θα αλλάξει τις ισορροπίες για Ελλάδα και Κύπρο στην παγκόσμια σκακιέρα. Στην συνάντηση τονίστηκε πως η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, αφήνοντας εκτός την Τουρκία σε οποιαδήποτε επικείμενη εξέλιξη.

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.

Πριν από τη συνάντηση ο κύριος Νετανιάχου σημείωσε μιλώντας στα ΜΜΕ πως οι τρεις χώρες έχουν πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν όπως το Περιβάλλον, η Ενέργεια, η Ασφάλεια, οι υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης και ο τουρισμός.

Ο ίδιος τόνισε πως τώρα Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα επικεντρώνονται στον τομέα της ενέργειας ώστε να αναπτύξουν τον υποθαλάσσιο αγωγό «EastMed» της Ανατολικής Μεσογείου. Είπε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια έργα σε παγκόσμια κλίμακα και είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας.

Στέλνοντας μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία ο κύριος Νετανιάχου είπε:

«Εξίσου σημαντικό θεωρούμε είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα και αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».

Ο κ. Νετανιάχου και με τις δηλώσεις του αυτές έκανε σαφές στους Τούρκους για μια ακόμη φορά, ότι όχι μόνο δεν έχουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες αλλά και ότι έχουν αποκλειστεί εντελώς από το πρότζεκτ, αφού και ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα είναι ο υποθαλάσσιος «EastMed» και όχι ένας που θα περνά μέσα από την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε «περίεργες» αναφορές για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, εκτίμησε τα αποθέματα ότι έχουν αξία 2-3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστήριξε πως ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία παίζουν τα παιχνίδια τους στην περιοχή, αφήνοντας υπονοούμενα και εμπλοκής του Ρωσικού Στόλου.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής.

«Η συνεργασία μας αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας και προσβλέπω στις σημερινές διαβουλεύσεις, και μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες και αποφάσεις όχι μόνο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη Συρία, για ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

«Είμαστε τρεις χώρες που αγαπούμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έχουμε πολλές ιδέες και πολλές σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ