Κόσμος

Εσκασε νέο «κανόνι» στη Τουρκία - Χρεοκόπησε ο μεγαλύτερος κολοσσός υποδημάτων - Η Turk Telekom ήταν μόνο η αρχή

Δεν έχει τέλος ο τουρκικός κατήφορος. Λίγες μέρες μετά την χρεωκοπία της Turk Telekom, η οποία κατέληξε στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών της, ένα νέο «κανόνι», αποτέλεσμα των προβλημάτων που προκαλεί η κρίση της τουρκικής λίρας και ο τεράστιος πληθωρισμός, έρχεται να ταράξει την Τουρκία.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπόδησης, η διάσημη Hotiç, υπέβαλε αίτηση για πτώχευση, όπως αναφέρει το Σάββατο η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ιδρυθείσα το 1938, η εταιρεία παπουτσιών και αξεσουάρ σήμερα έχει 162 σημεία πώλησης στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα της εταιρείας συνδέονται με την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση των επιτοκίων, ένα μέτρο το οποίο υποχρεώθηκε η Τουρκία λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

«Λόγω της πρόσφατης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί λόγω της υπερβολικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, η εταιρεία μας αντιμετωπίζει προβλήματα στις βραχυπρόθεσμες πληρωμές της», ανέφερε ο Alihan Hotiç, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στην δήλωση Τύπου του.

Σύμφωνα με την εταιρείας, τα προβλήματα ρευστότητας είχαν αρχίσει να επηρεάζουν την καθημερινή διαχείριση της εταιρείας. Το εκτελεστικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία αναδιοργάνωσης χρησιμοποιώντας τα νόμιμα δικαιώματα που χορηγούνται στο πλαίσιο της προστασίας της πτώχευσης.

Οικονομικός «σεισμός» στην Τουρκία: Η χρεοκοπία της Türk Telekom οδηγεί σε απόγνωση τον Ερντογάν

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκεται πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της είδησης ότι ο τηλεπικοινωνιακός «κολοσσός» της γείτονος, η Türk Telekom, τέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας, λόγω αδυναμίας στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 4,7 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως η Türk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Μετά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε ποσοστό άνω του 40% μέσα στο 2018, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως μια η εξέλιξη αυτή ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση έσκασε σα «βόμβα» στην Άγκυρα, με το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας να αποφασίζει άρον - άρον την Τετάρτη (29/08) τη μεταβίβαση του 55% των μετοχών της Türk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών.

Ενδεικτικά, η Akbank είχε χορηγήσει 1,5 δισ δεολάρια, η Garanti 1 δισεκ. δολάρια και η İşbank 500 εκατ δολάρια.

«Καμπανάκι» από JP Morgan, Morgan Stanley και Fitch
Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σημείωσε πως μέχρι το καλοκαίρι του 2019 η Τουρκία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 179 δισ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε σε έκθεσή του στις 30/08 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.

«Βουτιά» διαρκείας για την τουρκική λίρα 

Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά σήμερα, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015 που σημείωσε τη νύχτα το πέσο της Αργεντινής, με την τουρκική λίρα, την ινδική ρουπία και το ραντ της Νότιας Αφρικής να πλήττονται ιδιαίτερα.

Το πέσο έκανε βουτιά πάνω από 7% μετά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. Η κεντρική τράπεζα της χώρας παρενέβη για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, το οποίο παρά ταύτα έκλεισε στην ισοτιμία των 34,10 πέσος ανά δολάριο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Αργεντινής για επιτάχυνση της εκταμίευσης των 50 δισ. δολαρίων που προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,75 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit. Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών κατά 1,1%.

Ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank για τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει νέα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την αργία της περασμένης εβδομάδας. «Τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων δείχνουν ότι πιστεύουν πως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει έως τώρα θα αποδειχθούν αρκετά, κάτι που δεν ισχύει», είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και μία πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...