Κόσμος

Διττό μήνυμα από τον Λαβρόφ: «Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν μπορούν να επηρεαστούν από εξωτερικές δυνάμεις» - Έμμεση «σπόντα» προς το Μ. Μαξίμου

Σε ένα διττό μήνυμα προς Μαξίμου και Ελληνικό λαό προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ξανά πως οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι μια διαχρονική αξία ανάμεσα στα ομόδοξα έθνη Ελλάδας και Ρωσίας και πως οι πρόσφατοι χειρισμοί του Μαξίμου και η διπλωματική κρίση (με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) που ξέσπασε δεν μπορούν να σπάσουν αυτούς τους δεσμούς.

Για άλλη μια φορά, ο Σ. Λαβρόφ, έκανε λόγω για εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων και δυτικού δακτύλου στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, επιμένοντας ωστόσο πως η εμπλοκή αυτή δεν επιδρά στα ελληνορωσικά.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας στηρίζει τον Ελληνικό λαό, χωρίς να συμπεριλαμβάνει το Μ.Μαξίμου και έτσι στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, τόσο στην Ελληνική κυβέρνηση, όσο και σε ολόκληρο το δυτικό ''στρατόπεδο''.

H Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει μια πολύπλευρη συνεργασία με την Αθήνα παρά την πολιτική κατάσταση, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε εκδήλωση για την 190η επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ελλάδα.

«Είμαστε έτοιμοι να εδραιώσουμε περαιτέρω την σκληραγωγημένη πολύπλευρη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία, ανεπηρέαστοι από την αλλαγή των πολιτικών ανέμων. Οι εποχές μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά δίνουμε ιδιαίτερη αξία στο γεγονός ότι οι δεσμοί μας δεν μπορούν να επηρεαστούν από την πίεση εξωτερικών δυνάμεων και παραμένουν ένα σημαντικό συστατικό σταθερότητας και ειρήνης στην Ευρώπη», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Επισημαίνεται ότι μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και τις καταγγελίες περί ρωσικής παρέμβασης στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Ενδεικτικά αναφέρεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, βρίσκεται στον αέρα.

Μάλιστα, αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για επικείμενη επίσκεψη του Τσίπρα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει από το βήμα της ΔΕΘ ότι «έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα, μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον πρόεδρο Πούτιν».

Υπενθυμίζουμε πως, όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το Κρεμλίνο έχει στείλει επανειλημμένως μήνυμα στους Έλληνες πολίτες, τονίζοντας πως οι χειρισμοί του Μαξίμου και η εμπλοκή ξένων δακτύλων δεν επηρεάζει τις διαχρονικές αξίες που συνδέουν τους ομόδοξους λαούς μας.

Σημαντικές δηλώσεις είχαμε από τον πρέσβη της Μόσχας στην Ελλάδα. Στην ουσία, το Κρεμλίνο μέσω του κ. Μάσλοβ, στέλνει για άλλη μία φορά μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, χωρίς να κάνει κάποια ειδική μνεία για την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η Αθήνα δυστυχώς έπαιξε το παιχνίδι της Δύσης στο ζήτημα των Σκοπίων και επέλεξε στρατόπεδο. Το ζήτημα είναι όταν θες και ισχυρίζεσαι πως διαθέτεις πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να διατηρείς επαφές με όλες τις ισχυρές δυνάμεις, νούμερο ένα κανόνας, όμως το Μ. Μαξίμου πήρε τις αποφάσεις του.

«Όπως είχε δηλώσει και ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2016, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση», ήταν το μήνυμα του Αντρέι Μάσλοβ για την 190ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία των ρωσοελληνικών σχέσεων», σημείωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, με αφορμή την 190ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...