Βαλκάνια

Διαβεβαιώσεις Θάτσι για τα σύνορα του Κοσόβου: Οι «διορθώσεις» δεν θα αποτελούν προηγούμενο

Μια συμφωνία μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας για «διόρθωση» των μεταξύ τους συνόρων θα είναι μοναδική και ιδιαίτερη και δεν θα αποσκοπεί στην δημιουργία προηγούμενων στα Βαλκάνια, διαμήνυσε σήμερα ο κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, στον απόηχο της αρνητικής υποδοχής που επιφύλαξαν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην ιδέα του για μεθοριακές αλλαγές.

Σε άρθρο που υπογράφει στους «Financial Times» ο κ. Θάτσι χαρακτηρίζει «sui generis» την υπόθεση Σερβίας - Κοσόβου, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να «δημιουργήσουν τις συνθήκες» για ευρύτερες αλλαγές μεθορίων στην περιοχή.

Η τοποθέτηση Θάτσι έρχεται υπό την σκιά των ενστάσεων που έχουν εκφράσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ελλάδα, όσον αφορά το ενδεχόμενο συνοριακών αλλαγών στα Βαλκάνια, με δεδομένη την αιματηρή ιστορία της χερσονήσου.

Ο κ. Θάτσι ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές στην μεθόριο δεν θα γίνουν με γνώμονα τον διαχωρισμό πληθυσμών με βάση την ταυτότητά τους, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τα κριτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

«Οιαδήποτε οριστική συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από σιδερένιες εγγυήσεις για την συνεχιζόμενη προστασία των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων που παραμένουν στην εκάστοτε χώρα», έγραψε.

Δίχως επίλυση των διαφορών τους Σερβία και Κόσοβο δεν έχουν προοπτική εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Θάτσι σημείωσε πως η ιστορία της ΕΕ έχει αποδείξει πως συμπεφωνημένα σύνορα και κοινό όραμα καθιστούν λιγότερα σημαντικά τα κρατικά όρια. «Θέλουμε αυτό το μοντέλο να λειτουργήσει για εμάς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές