Πολιτική

Δημοσκόπηση: Στα όρια της αυτοδυναμίας ο Μητσοτάκης - 9,5 μονάδες η διαφορά

Σε δημοσκόπηση της Pulse RC που παρουσίασε σήμερα ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η Νέα Δημοκρατία κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας με μεγάλο προβάδισμα 9,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η νέα Βουλή προδιαγράφεται πεντακομματική. Η πανελλαδική έρευνα της Pulse RC διεξήχθη το διάστημα 12 -18 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά τις ομιλίες Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 31,5% (31% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22% (19,5% στην προηγούμενη), Χρυσή Αυγή 7% (6,5%), ΚΙΝΑΛ 6,5% (6,5%), ΚΚΕ 5,5% (5,5%), Ένωση Κεντρώων 2% (2%), Ελληνική Λύση 2% (1,5%), ΑΝΕΛ 1,5% (1,5%), Ποτάμι 1,5% (-), ΛΑΕ 1% (1%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% (1%), άλλο κόμμα 2% (3%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 16,5% (21%).

Στη πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, το αποτέλεσμα τη δημοσκόπησης είναι το εξής: Νέα Δημοκρατία 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% , Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΙΝΑΛ 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν περνάει το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 55% ενώ η αντίστοιχη της ΝΔ στο 85%. Από όσους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ένα 18% μετακινείται στη ΝΔ. Η αντίστοιχη μετακίνηση από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 5%.

Σε ό, τι αφορά το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 30% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 5% από τη ΝΔ.

Τόσο στην παράσταση νίκης όσο και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός δεν είχαμε σημαντικές μεταβολές από την προηγούμενη μέτρηση. Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ (58% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 24% που θεωρούν ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΣΑ -23% στην προηγούμενη. Το 34% θεωρεί ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 24% ο Αλέξης Τσίπρας και 34% κανένας από τους δύο. Τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 34%, 23% και 37%.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τελευταίου διαστήματος.

  • Στην ερώτηση αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά για τη χώρα το 31% απαντάει θετικά (28% την προηγούμενη φορά) και το 59% αρνητικά (63%).
  • Το 72% θεωρεί ότι η κυβέρνηση και το κράτος εν γένει δεν αντιμετώπισαν όπως έπρεπε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έναντι 17% που πιστεύει το αντίθετο.
  • Τη Συμφωνία των Πρεσπών το 60% την αξιολογεί αρνητικά έναντι 28% που τη βλέπει θετικά.
  • Το 61% δεν πιστεύει ότι θα το επηρεάσει θετικά σε προσωπικό επίπεδο η έξοδος από το Μνημόνιο. Το 27% έχει αντίθετη άποψη.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1354 άτομα και το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι στο+/- 2,7%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...