Πολιτική

Δημοσκόπηση: Ποιος πιστεύει τον Αλέξη Τσίπρα; Κανείς...

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από την Εφημερίδα των Συντακτών. Όχι, δεν ήταν ένα ακόμα λιβανιστήρι του πρωθυπουργού, ούτε μια ακόμα επίθεση στην "ακροδεξιά" πτέρυγα της ΝΔ, όπως μας έχει συνηθίσει η φιλοκυβερνητική εφημερίς. Αυτό δεν θα ήταν άλλωστε έκπληξη. Ήταν μια έρευνα για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, από εκεί που κάποτε μας έταζε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, που ήταν, θυμίζω, και απολύτως κοστολογημένο... Έρευνα που έγινε με τη βοήθεια της εταιρείας Prorata, που μέτρησε τί πιστεύουν οι πολίτες για τις υποσχέσεις Τσίπρα, και κυρίως, κυρίως, αν πιστεύουν οι πολίτες τις υποσχέσεις Τσίπρα. Κρίσιμο μέγεθος...

Προφανώς το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι υποσχέσεις Τσίπρα ήταν "απολύτως σημαντικές". Μέχρι και "συμπαντικές" θα λέγαμε εμείς, αλλά ας μην ενθουσιαζόμαστε. Έλα όμως, που κανείς δεν πιστεύει ότι τα "απολύτως σημαντικά" μέτρα Τσίπρα, θα υλοποιηθούν ποτέ. Ένα περίεργο πράγμα... Και επειδή ο Πολάκης μπορεί να θυμώσει και να μου βγάλει τη διεύθυνση μου εκεί όπου κατ εξοχήν δραστηριοποιείται, στο Facebook δηλαδή, καταφεύγω στα ίδια τα ευρήματα της έρευνας, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Scripta που θα έλεγε και ο Γαβρόγλου.

Για την "απολύτως σημαντική" αύξηση του κατώτατου μισθού που υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, υπόσχεση μέχρι και μετριοπαθής, αν αναναλογιστεί κανείς ότι το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, την εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν στον πάτο της κρίσης, υποσχόταν να τον ανεβάσει μεμιάς στα 751 ευρώ, με απλή απόφαση Σκουρλέτη, το 69% το θεωρεί από τελείως έως μάλλον απίθανο, ενώ μόλις το 22% "σχετικά πιθανό" (βλ. ΕφΣυν, 17 Σεπτεμβρίου). Δεν τον λες και τέρας αξιοπιστίας ε! Κάτι φίλοι του Πάνου Σκουρλέτη που απάντησαν "απολύτως πιθανό" δεν κατάφεραν να μετρηθούν. Έχει και η στατιστική τα όριά της.

Για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που είναι και υπόσχεση της Έφης, που έχει και μια βαρύτητα, η δυσπιστία είναι στο 65%, με όσους πιστεύουν ότι είναι "σχετικά πιθανό" μετά βίας να πιάνει το 24%. Ούτε ένας στους 4. Δεν το λες και φοβερή επίδοση ε! Τα ίδια με την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (τελείως ή μάλλον απίθανο στο 63%), με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (τελείως ή μάλλον απίθανο το 69%), αλλά και για την επιδότηση των εισφορών των νέων μισθωτών (απίθανο το 65%).

Εκεί μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας "σκίζει" είναι στην υπόσχεση ότι θα ακυρώσει την περικοπή των συντάξεων. Δεν τον πιστεύει το 73%. Ούτε καν για τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και εκπαιδευτικών τον πιστεύουν, μέτρο που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί. Εκλογές έρχονται... (Στις προσλήψεις στο δημόσιο άλλωστε ειδικεύεται και η φοβερή μεταγραφή που ακούει στο όνομα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Το 63% το θεωρεί από τελείως έως μάλλον απίθανο.

Άσε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το 71% το έχει ξανακούσει το παραμύθι και φυσικά δεν πιστεύει τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα αυτοί που το θεωρούν "τελείως απίθανο" χτυπάνε το 45%, που είναι ίσως και ρεκόρ. (Η μέτρηση πάλι δεν "έπιασε" τους φίλους του Σκουρλέτη. Άτιμο πράγμα η στατιστική).

Του Μανόλη Καψή

capital.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...