Οικονομία

Γνωστή βιομηχανία στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα

Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα η ιστορική εταιρεία Βαράγκης. Χθες η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία έκανε γνωστό ότι κατέθεσε αίτηση για την λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την κεφαλαιοποίηση τραπεζικού δανεισμού και την είσοδο επενδυτή.

Στην έκθεση του ο Ορκωτός Ελεγκτής, δηλαδή η PWC, είχε "κτυπήσει" το καμπανάκι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιστορική εταιρεία. Σύμφωνα με την έκθεσή του, στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου υπερέβαιναν τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις κατά 1,8 εκατ. ευρώ και 1,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον η εταιρεία και ο όμιλος είχαν βραχυπρόθεσμα δάνεια 3,2 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα δάνεια 8,1 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα δάνεια, η διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Οκτώβριο ήρθε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου (Alpha και Eurobank) αναφορικά με την αναδιάρθρωση του δανείου ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ποσό περίπου 7,8 εκατ. ευρώ να ταξινομηθεί ως μακροπρόθεσμο. Επίσης, στα Ίδια Κεφάλαια έχει ταξινομηθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ποσού περίπου 7,4 εκατ. ευρώ, διότι η εταιρεία έχει λάβει έγγραφη διαβεβαίωση από τους Ομολογιούχους ότι θα μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές κατά τη λήξη του.

Σε εταιρικό επίπεδο στα Ίδια Κεφάλαια και Υποχρεώσεις, οι προμηθευτές καθώς και όλες οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (πλην δανειακών) παρουσιάζουν αύξηση κατά 24% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 4,390 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ισολογισμός στις 31 Δεκεμβρίου 2017 εμφάνιζε αρνητικό σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων, το οποίο είναι κατώτερο από το 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου της.

Πέρυσι οι ενοποιημένες πωλήσεις της ανήλθαν σε 4,116 εκατ. ευρώ από 3,565 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις σε εταιρική βάση σε 4,116 εκατ. ευρώ έναντι 2,499 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ οι ζημιές μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,445 εκατ. ευρώ από 1,138 εκατ. ευρώ το 2016.

Την ίδια ώρα η εταιρεία, όπως αναφέρει και στην χθεσινή της ανακοίνωση, συνεχίζει την υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει η ίδια και οι θυγατρικές της στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις απαραίτητες διαδικασίες σχετικά με την ανάληψη νέων έργων στις χώρες αυτές. Παράλληλα οι πωλήσεις της εντός Ελλάδος μέσω του τμήματος λιανικής ("Διά χειρός Βαράγκη"), καθώς και τα ειδικά επαγγελματικά έργα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται.

Ποια είναι η Βαράγκης

Η Βαράγκης ΑΒΕΠΕ ιδρύθηκε το 1969, αν και η ιστορία της οικογένειας στον χώρο του επίπλου ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Θεμιστοκλής Βαράγκης και ο συνεταίρος του Δημήτριος Αθηναίος, στήνουν το πρώτο εργαστήριο επίπλων στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Πινακωτών. Το 1977 η εταιρεία Βαράγκης εξαγοράζει την εταιρεία Metal Plastic, ενώ το 1988 η εταιρεία, την οποία τρέχει πλέον η τέταρτη γενιά, εισάγεται στο Χρηματιστήριο, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται στο Σχηματάρι και από το 2000 και μετά ανοίγεται στις διεθνείς αγορές.

Από αυτές προσβλέπει πλέον να επέλθει η ανάκαμψη, καθώς η εσωτερική αγορά έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στα χρόνια της κρίσης.

Πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...