Κόσμος

Γιούνκερ: Ηράκλειος άθλος η ολοκλήρωση των προγραμμάτων από την Ελλάδα

Tους Έλληνες πολίτες συνεχάρη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης. Στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθύνει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «ηράκλειο άθλο» την ολοκλήρωση των προγραμμάτων μετά από τόσα επώδυνα χρόνια και με τα σοβαρά και δομικά προβλήματα της χώρας. Η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα προγράμματα και να σταθεί στα πόδια της για άλλη μια φορά χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες που κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι ακόμα υποτιμούν. Πρόκειται για την αξιοπρέπεια της χώρας και τον ρόλο της στην Ευρώπη και για την παραμονή της στην Ευρωζώνη και αισθάνομαι υπερήφανος για αυτό», δήλωσε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Η τελευταία ομιλία για την «κατάσταση της Ένωσης» από τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ

Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, τα μέλη του Σώματος θα κάνουν τον απολογισμό του μέχρι τώρα έργου της Επιτροπής, ενώ ο πρόεδρος Γιούνκερ θα κάνει τον απολογισμό του μέχρι τώρα έργου του και θα παρουσιάσει τους τομείς προτεραιότητας που ο ίδιος έθεσε και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τις ευρωεκλογές.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνουν τον δικό τους απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα επισημάνουν αυτά που θέλουν να δουν να επιτυγχάνονται μέχρι τον Μάιο του 2019.

Το ευρώ ως παγκόσμιο νόμισμα

Ο πρόεδρος Γιούνκερ αναμένεται να αναπτύξει όλα τα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, την ειδική σχέση της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής και τον απογαλακτισμό» της ΕΕ από τις ΗΠΑ, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ου διέρρευσαν σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωση ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ, ενώ θα προτείνει η αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο) από τη Ρωσία να γίνεται σε ευρώ και όχι σε δολάριο, σύμφωνα με το παράδειγμα της Νορβηγίας.

Κοινή στάση των «27» για το Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναφερθεί στην τελευταία του ομιλία και στο ζήτημα της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την σταθερή στάση που θα κρατήσουν και οι 27 χώρες μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης της χώρας.

Μεταναστευτικό – προσφυγικό

Το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί την ΕΕ αναμένεται να βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, με τον ίδιο να προτείνει μια συνολική συμφωνία με τις χώρες της Αφρικής ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη

Διεθνής ρόλος της ΕΕ

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και η στάση της Ουάσινγκτον στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα αναφερθεί επίσης στην ομιλία για «την κατάσταση της Ένωσης», με τον πρόεδρο Γιούνκερ να ζητεί από την ΕΕ να αναλάβει περισσότερο ενεργό ρόλο στα διεθνή ζητήματα, είτε αφορά ανθρωπιστικές κρίσεις, είτε εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ