Περιβάλλον

Για τυφώνα – «τέρας» προειδοποιούν οι αρχές καθώς η Φλόρενς πλησιάζει τις ΗΠΑ (βίντεο)


Ενίσχυση του τυφώνα Φλόρενς αναμένουν οι μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ, ενώ ήδη θεωρείται ο ισχυρότερος που έχει απειλήσει τις πολιτείες Βόρεια και Νότια Καρολίνα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι αρχές προειδοποιούν για άνοδο της στάθμης των υδάτων που μπορεί να απειλήσει ζωές το επόμενο 48ωρο, καθώς ο τυφώνας κατευθύνεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 225 χιλιομέτρων την ώρα, αυτή την ώρα κατατάσσεται στην κατηγορία 4 της κλίμακας τυφώνων.

Θεωρείται πιθανό να φτάσει στη στεριά την Πέμπτη, κοντά στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας. Ήδη η πολιτεία αυτή, όπως και η Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, η Ουάσινγκτον και η Νότια Καρολίνα έχουν όλες κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτός ο τυφώνας είναι τέρας» δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι ένας πολύ επικίνδυνος, απειλητικός για τη ζωή, ιστορικός τυφώνας».

Το βράδυ της Τρίτης και σήμερα Τετάρτη αναμενόταν ενίσχυση του τυφώνα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, οι οποίοι αναμένουν να εξασθενήσει μερικώς αργά την Πέμπτη. Ωστόσο θα εξακολουθήσει να αποτελεί μεγάλη απειλή.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει άνοδο της στάθμης των υδάτων έως και τέσσερα μέτρα κατά μήκος των ακτών, με μεγάλα κύματα και ρεύματα.

Αναμένονται επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, καταστροφικές πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Έχει ήδη δοθεί εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης σε τμήματα της Νότιας Καρολίνας, της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια, που αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι κάτοικοι σπεύδουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ σφραγίζουν τα σπίτια τους, καρφώνουν τα παράθυρά τους, τοποθετούν σακιά άμμου στις εισόδους και κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαθέσει ομοσπονδιακούς πόρους για την αντιμετώπιση του τυφώνα ενώ, μιλώντας χθες από το Οβάλ Γραφείο, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει κανένα κόστος για να ανταποκριθεί.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αντίδραση των αρχών στον τυφώνα Μαρία που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, κάνοντας λόγο για «μία από τις καλύτερες δουλειές που έγιναν ποτέ» και «απίστευτη επιτυχία».

Η δήμαρχος του Σαν Χουάν πάντως, πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, είχε εντελώς αντίθετη άποψη, χαρακτηρίζοντας την αντίδρασή του στην καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας ως «σημάδι στην προεδρία του». Ειδικά αφότου οι αρχές αναθεώρησαν τον απολογισμό των νεκρών, μιλώντας πλέον για 2.975 ανθρώπους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται όσοι σκοτώθηκαν στο πέρασμα του τυφώνα Μαρία αλλά και όσοι έχασαν τη ζωή τους στο 6άμηνο μετά τον τυφώνα λόγω κακών υπηρεσιών υγείας και έλλειψης ηλεκτρισμού και καθαρού νερού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης