Κόσμος

Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε σήμερα ότι το Μέτωπο αλ-Νούσρα πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση;

Η Τουρκία διατυμπανίζει σε όλο τον πλανήτη ότι πολεμά την τρομοκρατία. Ο λόγος με τον οποίο είπε πολλάκις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Χασάν Ροχανί, είναι ο πόλεμος με την τρομοκρατία. Κι όμως, εδώ και δεκαετίες, μπορεί το Λαϊκό Κόμμα του Κουρδιστάν να είναι στη λίστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως τρομοκρατική οργάνωση, όμως η Τζαμπάτ αλ-Νούσρα, πρώην παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία, που μετέπειτα συνεργάστηκε εκτενώς με το Ισλαμικό Κράτος, συμμετέχοντας σε βομβαρδισμούς ακόμα και προς μεθωριακές τουρκικές πόλεις δεν ήταν τρομοκρατική οργάνωση κατά τους Τούρκους. Το θυμήθηκε σήμερα, όταν και υπέγραψε σχετικό διάταγμα.

Το διάταγμα υπογράφηκε σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, κάτι που δείχνει ότι μάλλον αναγκάστηκε, παρά πολεμά την τρομοκρατία. Η οργάνωση Μέτωπο αλ-Νούσρα, ενώθηκε με αρκετές άλλες ισλαμιστικές ομάδες για να σχηματίσει τη νέα οργάνωση Tahrir al-Sham πέρυσι.

Η Tahrir al-Sham ελέγχει μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ στη Συρία. Οι συριακές δυνάμεις προετοιμάζουν επί του παρόντος μια επίθεση στην περιοχή για να καθαρίσουν το Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές από τους τζιχαντιστές.

Παράλληλα η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μιλήσει για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ, η οποία επί του παρόντος καλύπτεται από τη συμφωνία ζώνης αποσυγκέντρωσης που συμφωνήθηκε από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν. Η Ρωσία παρότρυνε επίσης τη μέση συριακή αντιπολίτευση να διαχωριστεί από αγωνιστές όπως εκείνοι του Hayat Tahrir al-Sham.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που εκφράζουν φόβους για επικείμενη προβοκάτσια με στόχο επέμβαση στην περιοχή. Η Ρωσία εδώ και μία εβδομάδα, αλλά και ο Σύρος ΥΠΕΞ χτες, μίλησαν για τα «Λευκά Κράνη», τα οποία όπως λένε, από τη μία εθεάθησαν να μεταφέρουν μαζί με τζιχαντιστές χημικά στην περιοχή, αλλά και ότι απήγαγαν 44 παιδιά με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν σε μία «ψεύτικη επίθεση με χημικά από τον Άσαντ», με στόχο να πυροδοτήσουν επέμβαση από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ