Κυβέρνηση

Γελάει ΔΝΤ και Βερολίνο με την απάτη Α. Τσίπρα: Εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις για τις επόμενες κυβερνήσεις

Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας εν ενεργεία πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά φοροελαφρύνσεων,οι οποίες αφορούν τις επόμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας.

Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, υπολείπονται 10 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία.

Μια διαφορά που δεν πρόκειται να μηδενιστεί. Άρα ποιον αφορούν οι φοροελαφρύνσεις του Α.Τσίπρα, οι οποίες θα ισχύουν από το 2019 και μετά; Προφανώς τη ΝΔ και τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές που προσδιορίζονται μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες.

Δημοσκοπήσεις μιλούν αλλαγή της κυβέρνησης και ξένοι αναλυτές αναφέρουν ότι έρχονται πρόωρες εκλογές.

Οι παροχές Τσίπρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από 1/1/2019 έως και 1/1/2020

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετεί η κυβέρνηση εντός του 2018 τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.

Συμπλήρωσε ότι παράλληλα σχεδιάζεται και «η πλήρης αλλαγή και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

Δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019

«Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση.

-Πρώτον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

-Δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτος συμπληρώνει τον στόχο της ανάκτησης της εργασίας.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης», είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

-Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2,5%.

-Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο.

-Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας. Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Επισήμανε ακόμη ότι «οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος».

Υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Και αυτό, όπως τόνισε, «για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά».

Σημείωσε επίσης ότι και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και πως οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια. Τόνισε ότι οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δεν ανησυχούν την κυβέρνηση για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.

«Διαμορφώνονται λοιπόν οι συνθήκες να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε με ασφάλεια την μεταμνημονιακή Ελλάδα, την Ελλάδα της νέας εποχής», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας όμως ότι το ερώτημα είναι: Πώς την ονειρευόμαστε αυτήν την Ελλάδα. «Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που την προκάλεσαν; Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά, ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις».

«Εμπεδώνοντας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, «μια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ανασυγκροτώντας την παραγωγή, επενδύοντας στη καινοτομία και τη ψηφιακή σύγκλιση, στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες, καταπολεμώντας τις ανισότητες, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στη παιδεία και στο πολιτισμό σε όλους τους πολίτες».

«Αυτό είναι το όραμά μας για την αναγέννηση της πατρίδας μας, που σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας: Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά».

Έχουμε σχέδιο με πρώτο στόχο την ανάκτηση της εργασίας και το κάνουμε πράξη. Το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: "Δίκαιη Ανάπτυξη"

Επιπλέον σημείωσε ότι «έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη» και πως «το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη».

Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

α) Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

β) Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Παράλληλα ανέλαβε την προσωπική δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι «η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Για επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα», τονίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, λοιπόν, είναι ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες», τόνισε.

Μίλησε για έξι κρίσιμους τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις:

-Η δημόσια διοίκηση. Και η προσπάθεια αναβάθμισής της.

-Η λειτουργία των επιχειρήσεων. Και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους

-Η δικαιοσύνη. Και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της.

-Ο χωροταξικός σχεδιασμός. Και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του.

-Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους.

-Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Αναφερόμενος σε στοχευμένες πρωτοβουλίες στην προσπάθεια αντιστροφής του brain drain και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους, ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγεί κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

«Μέσω των διεθνών συνεργιών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό, τους αγωγούς ΤAP και ΙGB και τον σταθμό φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπουλη. Πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε ώστε να προστεθούν και άλλα έργα, όπως η υποθαλάσσια σύνδεση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και ο αγωγός Eastmed, μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο στην Ηπειρωτική Ευρώπη».

«Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος είναι η ανάκτηση της εργασίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τον στόχο της προστασίας των μισθωτών και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής τους δύναμης".

Σημείωσε πως «είναι εμφανής η διαχωριστική γραμμή του δικού μας σχεδίου με τις θέσεις του ακραίου φιλελευθερισμού που φέρουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας».

«Με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα», υπογράμμισε, «έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας και αυτό καθόλου δεν περιόρισε το επίτευγμά μας να γυρίσουμε στην ανάπτυξη».

Ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 στα 2 δισ. για το 2018

Μιλώντας για τον χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι «καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση». Και βρισκόταν στην κατάσταση αυτή, είπε, «εξαιτίας και της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας της πολιτικής εξουσίας, εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

«Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Τόνισε ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Στους κεντρικούς πολιτικούς στόχους για την μεταμνημονιακή εποχή σε αυτόν τον τομέα, ενέταξε τα εξής:

-Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών

-Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση

-Μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές

-Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

-Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο

-Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης

«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες», προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας:

-για την διεύρυνση της δημοκρατίας,

-για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών,

-για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες,

για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους

«Σήμερα, εδώ στη πρώτη ΔΕΘ μετά από τα 8 δύσκολα χρόνια των μνημονίων, σήμερα μετά το τέλος αυτής της περιόδου της παρατεταμένης λιτότητας, έχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντί σας και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για το πώς ο κάθε πολίτης ξεχωριστά θα αισθανθεί στην καθημερινή ζωή ότι τελείωσαν τα μνημόνια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και σε βάθος τετραετίας, τη φορολογία των επιχειρήσεων

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%».

Επίσης από 1/1/19 «μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, ως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %."

Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη μείωση ως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται, είπε, για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Δημοσκόπηση Marc: 11 μονάδες προβάδισμα για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στην δημοσκόπηση, όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετικό μας άρθρο, καταγράφεται το ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 29,9%, έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

ΝΔ 29,9%
ΣΥΡΙΖΑ 19%
Χρυσή Αυγή 6,9%
Κίνημα Αλλαγής 6,4%
ΚΚΕ 6%
Ενωση Κεντρώων 2,5%
Ποτάμι 1,5%
ΑΝΕΛ 1,2%


Επίσης, το 78% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την τραγωδία με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ το 75% έχει θυμό και απογοήτευση από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το 82% θεωρεί ότι τα μνημόνια συνεχίζονται για την χώρα, παρά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, ενώ το 72% δεν πιστεύει στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Τέλος, το 70% θέλει η Βουλή να ψηφίσει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Διεθνής Τύπος: «Μυρίζει» εκλογές μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Για εκλογές τον Μάιο μιλούν πολλοί αναλυτές μελετώντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ενώ εκφράζονται φόβοι για τις αντιδράσεις των δανειστών που φτάνουν στην Αθήνα για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο.

Αρκετά είναι και τα δημοσιεύματα που μιλούν σκωπτικά για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και της αριστερής κυβέρνησης απέναντι στους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Αν και οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες επίσημα για τον Σεπτέμβριου 2019, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να γίνει νωρίτερα, πιθανότατα τον Μάιο, για να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές αναφέρει το Bloomberg.

Για ομιλία ποταμό, που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, και έμοιαζε πολύ με έναρξη προεκλογικής εκστρατείας, κάνει λόγο και η Le Monde.

«Σε μια ασυνήθιστη χειρονομία για έναν αριστερό πολιτικό που έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο σε πορείες διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ παρά σε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποκαλώντας τη «χώρα με την οποία είμαστε δεμένοι σε μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και σε κοινούς αγώνες για κοινές αξίες» είναι το δηκτικό σχόλιο του Associated Press.

Associated Press
Ο Α.Τσίπρας παρουσίασε αισιόδοξο όραμα στη Θεσσαλονίκη, μίας Ελλάδας που αναδύθηκε από οκτώ χρόνια οικονομικής λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές και βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης.

Δήλωσε ότι θα επιδιώξει να μειώσει το ποσοστό ανεργίας που έφθασε στο ανώτατο ποσοστό 28% το 2013, να αυξήσει τους μισθούς και να μειώσει κάποιους φόρους, παρουσιάζοντας το οικονομικό του πρόγραμμα για το επόμενο έτος, σε ομιλία στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Ελλάδας.

Σε ασυνήθιστη χειρονομία για έναν αριστερό πολιτικό που έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο σε πορείες διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ παρά σε συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποκαλώντας τη «χώρα με την οποία είμαστε δεμένοι σε μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και σε κοινούς αγώνες για κοινές αξίες».

Για πρώτη φορά, ένας επισκέπτης, ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος, μίλησε στην τελετή έναρξης της εμπορικής έκθεσης, στην οποία κανονικά μιλάει μόνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθορίζοντας τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής.

Ο Ρος επεσήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς ΗΠΑ- Ελλάδας και επαίνεσε την Ελλάδα για την εκπλήρωση των αμυντικών της δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. «Θα θέλαμε να δούμε και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε, ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το AP αναφέρεται λεπτομερώς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα για τη μείωση φόρων, τη μείωση της ανεργίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, την μη αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων από το 2019 και τα μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη.

Το AP τονίζει ότι περίπου 6.000 εθνικιστές που συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ, με την οποία έληξε μία 27χρονη διαμάχη για το όνομα της τελευταίας, συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αστυνομία επίσης συνεπλάκη για λίγο και με περίπου 3.000 ακροαριστερούς.

Bloomberg
Με τίτλο «Ο Τσίπρας ανήγγειλε μείωση φόρων, καθώς διαγράφονται εθνικές εκλογές», σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία δέσμη μείωσης φόρων και άλλων μέτρων, που στοχεύουν στο πολιτικό του μέλλον, λιγότερο από ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται μειώσεις στους φόρους των καταναλωτικών αγαθών, και στις κοινωνικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους και προοδευτική μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας από το 2019.

Επίσης θα υπάρξει νομοθεσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στη συνέχεια περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού , επισημαίνοντας ότι μόλις λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης, ο Τσίπρας στοιχηματίζει ότι οι αγορές δεν θα πιστέψουν ότι υποχωρεί από τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που η κυβέρνησή του συμφώνησε με τους πιστωτές στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τα μέτρα που αναγγέλθηκαν θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν από τους εκπροσώπους των πιστωτών, όταν φτάσουν στην Αθήνα για την πρώτη αποστολή ελέγχου μετά τη διάσωση.

Ο πρωθυπουργός επίσης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, χωρίς να χρειασθεί περικοπή στις συντάξεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει την πρόταση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη στα μέσα Οκτωβρίου, μαζί με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αθετήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, καθώς οι μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο Τσίπρας, είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και αποτελούν μέρος του προϋπολογισμού.

Τέλος σημειώνεται ότι αν και οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες επίσημα για τον Σεπτέμβριου 2019, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να γίνει νωρίτερα , πιθανότατα τον Μάιο, για να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές

La Tribune
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα μαξιλάρι ασφαλείας 30 δισ. ευρώ, δηλώνει ο Τσίπρας» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην La Tribune.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι διαθέτει αποθεματικό σε ρευστό, που καθιστά τη χώρα ανεξάρτητη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, γράφει η γαλλική La Tribune.

Αναμένει ότι η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει σημαντικά το 3,5% το 2019 και υποσχέθηκε φορολογικές μειώσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Le Monde
«Ο Τσίπρας ανακοινώνει αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των φόρων» γράφει η Le Monde

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμά του μετά το μνημόνιο, γράφει η γαλλική Le Monde και προσθέτει ότι σχεδόν ένα χρόνο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, έχει λίγο χρόνο για να πείσει τους ψηφοφόρους.

Σε ομιλία ποταμό, που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός της χρονιάς στη χώρα- το μεταμνημονιακό πρόγραμμα, που έμοιαζε πολύ με έναρξη προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2019.

«Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, αυτή είναι η πρώτη φορά που εγκαινιάστηκε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς τη σκιά των μνημονίων. Σήμερα, τρία χρόνια μετά από αυτή τη δύσκολη συμφωνία, που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα και μπορεί να κοιτάξει προς το μέλλον με ασφάλεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός μπροστά στον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τιμώμενο πρόσωπο, καθώς και σε πλήθος επιχειρηματιών, διπλωματών και δημοσιογράφων.

Μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οικονομική βελτίωση στη χώρα του, αλλά πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την σταθεροποίηση της ανάπτυξης.

Ενώ υποσχέθηκε ότι «θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τους πιστωτές», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, το 2019. Κατά τη διάρκεια των τριών διαδοχικών σχεδίων ευρωπαϊκής βοήθειας, ο κατώτατος μισθός είχε μειωθεί στα 586 καθαρά έναντι 760, το 2009.

Υποσχέθηκε επίσης την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων που είχαν καταργηθεί από το 2012. Την Δευτέρα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επανέφερε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, τις συλλογικές συμβάσεις σε τέσσερις τομείς, στις τράπεζες, στο εμπορικό ναυτικό, στον τουριστικό τομέα, που θα αυξήσουν τον ελάχιστο μισθό σε αυτούς τους τομείς από 586 ευρώ καθαρά, σε 800 ευρώ.

Από το 2019 ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να μειώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας, που έχει γίνει ο εφιάλτης πολλών Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, να μειώσει τις κοινωνικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, αλλά και τις εισφορές για τις επιχειρήσεις, να προσλάβει 3.000 φροντιστές για την βοήθεια στους ηλικιωμένους και 4.500 άτομα στην εκπαίδευση και να υποστηρίξει την έρευνα με ένα ποσό ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από δημοσιονομικό περιθώριο ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος του.

Κυρίως, ο πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα ταμπού, της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, το 2019. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους ευρωπαίους εταίρους της. «Ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, που απαιτούν οι πιστωτές έως το 2022 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Πρόκειται για ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και πρόκειται να το ξανασυζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε με σιγουριά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την Θεανώ Φωτίου, αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «χωρίς κράτος πρόνοιας, το οποίο προστατεύει τους πολίτες, δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη. Βρήκαμε το 2015, ένα πτωχευμένο κράτος, έπρεπε να το ανοικοδομήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πρόκλησή μας τώρα, είναι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο για να προστατεύσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, που επλήγησαν από την κρίση». Ο προϋπολογισμός του υπουργείου της αυξήθηκε μεταξύ 2015 και 2018 από 789 εκατομμύρια ευρώ, σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Με την ενίσχυση των κοινωνικών μας πολιτικών, πιστεύουμε ότι η φτώχεια μέχρι το έτος 2022 θα φτάσει κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση, το 2008. Η παιδική φτώχεια μειώθηκε από 26,6% το 2015, σε 24,5% το 2016 και θέλουμε να φτάσει στο 20% το 2022, αναφέρει η υπουργός έτοιμη να αγωνιστεί για τις επόμενες εκλογές. Έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας και καθημερινά θα δείχνουμε με συγκεκριμένες ενέργειες στους συμπολίτες μας, ότι ανοικοδομούμε βήμα προς βήμα αυτό το κοινωνικό κράτος, που υπονομεύθηκε από την λιτότητα και ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση».

Το τελευταίο του χαρτί για να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι και να πείσει τους ψηφοφόρους του έπαιξε ο Τσίπρας, αλλά όπως φάνηκε δεν έπεισε κανέναν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...