Παιδί

Γάτες στην υπηρεσία της ιατρικής πρόληψης! Προστατεύουν τα μωρά από το να εκδηλώσουν άσθμα

Τα οφέλη των κατοικίδιων στην παιδική ψυχολογία, είναι γνωστά: Τους μαθαίνουν την φιλία, την υπευθυνότητα αλλά και την συνέπεια.Μια έρευνα Δανών επιστημόνων όμως, εστιάζει και σε έναν άλλο παράγοντα.Της υγείας. Υποστηρίζει πως όταν ένα μωρό, μεγαλώνει σε σπίτι με γάτα, μειώνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσει μεγαλώνοντας, άσθμα, ακόμη κι αν υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Αυτό συμβαίνει, κατά τους Δανούς επιστήμονες, επειδή -για άγνωστο λόγο- η παρουσία της γάτας «εξουδετερώνει» ένα γονίδιο (ΤΤ), το οποίο, αν ενεργοποιηθεί, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικού άσθματος. Κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να συμβαίνει, όταν υπάρχει σκύλος στο σπίτι.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Παιδικού ‘Ασθματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης (COPSAC), με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Χανς Μπίσγκααρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας «Journal of Allergy and Clinical Immunology», ανέλυσαν στοιχεία για 377 παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν άσθμα.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με τη γονιδιακή παραλλαγή ΤΤ (άσχετα με το αν οι μητέρες τους είχαν ή όχι άσθμα) εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα, αν υπήρχε γάτα στο σπίτι τους. Το συγκεκριμένο γονίδιο -που υπάρχει περίπου στο ένα τρίτο των παιδιών- ασκεί τη μεγαλύτερη γενετική επίδραση στο αν ένα παιδί θα εμφανίσει τη νόσο.

Οι γάτες φαίνεται να μειώνουν, επίσης, την πιθανότητα το παιδί να πάθει πνευμονία ή βρογχίτιδα. Οι ερευνητές δεν έχουν κάποια βέβαιη εξήγηση γιατί οι γάτες δρουν προστατευτικά για τα παιδιά, με ποιο τρόπο επιδρούν στα γονίδια αυτά αλλά σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους σκύλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές