Κόσμος

«Βυθίζεται» στο χάος η Τουρκία: Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου - «Βρώμικα παιχνίδια» εις βάρος του δολαρίου - Πανικός στο καθεστώς Ερντογάν

Συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας με την χώρα να βυθίζεται σε ένα οικονομικό χάος με σταθερούς ρυθμούς. Κατακόρυφη αύξηση σημειώθηκε στις τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, δείγμα της κρίσης που περνάει η τουρκική οικονομία.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια για σωτηρία, η γνωστή τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank λειτούργησε με πλαστά στοιχεία εις βάρους του δολαρίου, πουλώντας το προς 3,88 λίρες ενώ η ισοτιμία ανέρχεται στις 6,5 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

Βρώμικα παιχνίδια, αβεβαιότητα και πανικός είναι οι πρωταγωνιστές του τουρκικού οικονομικού δράματος που απειλεί την ισχύ του καθεστώτος Ερντογάν και των υποστηρικτών του.

Η Τουρκία αύξησε σήμερα έως και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου, έγινε γνωστό από δύο πηγές, ενώ η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια ανακοίνωσε την ίδια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού, καθώς η εντεινόμενη νομισματική κρίση τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση κατά 42% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας ανησυχιών για τον έλεγχο που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και για την εντεινόμενη διένεξη με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση του αμερικανού πάστορα.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες.

Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.

Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, δήλωσαν στο Ρόιτερ δύο πηγές. Στελέχη της Botas δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της. Η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμισμα, του πετρελαίου και του αερίου.

Παρομοίως η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Εξάλλου οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,23% από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, ενώ η αύξησή τους από χρόνο σε χρόνο φθάνει το 14,99%, ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια στιγμή, η - γνωστή για τις κομπίνες της - τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank άρχισε να «πειραματίζεται» σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το κεφάλαιό τους τα γνωστά πρόσωπα του Ερντογανικού καθεστώτος ή για την στήριξη των επιχειρηματιών που στηρίζουν την τουρκική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, αργά τη νύχτα, η τράπεζα εμφανίστηκε να πουλά το αμερικανικό δολάριο προς 3,88 λίρες, ενώ η ισοτιμία έχει ξεπεράσει το ένα δολάριο για 6,5 λίρες… Ασφαλώς, όποιος «έτυχε» να το είδε και κινητοποιήθηκε αμέσως, αποκόμισε μεγάλο κέρδος.

Όταν προκλήθηκε σάλος, η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η ζημιά ήταν περιορισμένη και πλέον οι τιμές έχουν διορθωθεί. Όποιος θέλει ας μην τους πιστέψει κι ας σηκώσει τους τόνους στη «δημοκρατία» του Ερντογάν.

Χρήστες του Twitter βέβαια δεν άντεξαν και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν επρόκειτο περί λάθους αλλά για σκόπιμη ενέργεια με στόχο να βοηθήσει υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες πληρωμών του Σεπτεμβρίου, σε δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο συνάλλαγμα.

Υπήρξαν και άλλοι που υποπτεύθηκαν επίθεση από χάκερς, οι οποίοι κατηγόρησαν την τράπεζα ότι αποδείχθηκε ελλιπώς προετοιμασμένη να αποτρέψει τέτοια επίθεση στις υποδομές της. Μοναδική ένδειξη ότι ίσως να υπήρξε οργανωμένη επίθεση από χάκερς, ήταν και το ότι η ING επίσης εμφανίστηκε να προσφέρει δολάρια έναντι 4,88 λιρών.

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet, κάλεσε την τράπεζα να δώσει στη δημοσιότητα πόσες συναλλαγές και από ποιους έγιναν… θα εισακουσθεί από κανέναν σε ένα κράτος που διοικείται με μαφιόζικο τρόπο;

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με χθεσινό μας άρθρο, δραματική αύξηση αύξηση σημειώθηκε και στα τρόφιμα, γεγονός που παρέλυσε τα τουρκικά νοικοκυριά εν μέσω της κρίσης που πλήττει την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις επικρατούν στην τουρκική κοινωνία καθώς η οικονομία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μία άβυσσο. Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα ύψη, ενώ η εμπιστοσύνη στον Ρ.Τ. Ερντογάν χάνεται με σταθερούς ρυθμούς.

Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν οι Τούρκοι πολίτες καθώς η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας χτυπά τις πόρτες των πολιτών όλο και πιο δυνατά..

Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα τουρκικά νοικοκυριά, αφού οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν την περίοδο του Αυγούστου, σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü.

Οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν περίπου κατά 30% μόνο τον Ιούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν σημαντική αύξηση του πληθωρισμού για το μήνα, ανέφερε ο Nuray Tarhan του Sözcü, προσθέτοντας ότι περίπου το ένα τρίτο των 407 αγαθών στο καλάθι είναι το φαγητό.

Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει άμεσα έκτακτα και μεσοπρόθεσμα μέτρα στο έθνος, διαφορετικά θα εξαντληθούν οι ευκαιρίες, δήλωσε ο Öztrak. Ήταν καιρός να σταματήσουμε να κατηγορούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας και να αναλάβουμε δράση, είπε.

Καζάνι που βράζει είναι η τουρκική κοινωνία, ενώ θέμα χρόνου είναι να ξεσπάσουν οι πολίτες και να εκφράσουν την οργή τους κατά των τακτικών της πολιτικής ηγεσίας του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...