Υγεία

Βλαβερές μέχρι και οι συσκευασίες του πρόχειρου φαγητού

Το ότι θα πρέπει να αποφεύγεις το πρόχειρο φαγητό, εξαιτίας των αστρονομικών ποσοτήτων θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και αγνώστου προελεύσεως συστατικών που περιέχει, το ήξερες. Αυτό που είμαστε σίγουροι πως δεν ήξερες, είναι πως ακόμη και η συσκευασία τους είναι άκρως βλαβερή για την υγεία μας!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology Letters, τα περισσότερα ταχυφαγεία χρησιμοποιούν χάρτινες συσκευασίες, οι οποίες, για να είναι πιο ανθεκτικές, έχουν μια ειδική επίστρωση, στην οποία συχνά υπάρχουν φθοριούχες ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances, ή αλλιώς πολυφθοριωμένες και υπερφθοριωμένες ουσίες στα ελληνικά) και οι οποίες συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Μάλιστα το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει πως αυτές οι φθοριούχες ενώσεις είναι δυνατό να επιδράσουν στα έμβρυα και τα παιδιά, οδηγώντας σε μεταβολές στον ρυθμό ανάπτυξης, στη μάθηση και στη συμπεριφορά. Επίσης, μπορούν να διαταράσσουν τις ορμόνες του οργανισμού μας, επηρεάζοντας τη γονιμότητα, να αυξήσουν τη χοληστερόλη, να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Απλά και μόνο η επαφή της συσκευασίας με το φαγητό αρκεί για να διαρρεύσουν οι συγκεκριμένες ουσίες και να περάσουν στο γεύμα μας. Μάλιστα όσο πιο ζεστό είναι το φαγητό και για όσο περισσότερη ώρα παραμένει σε επαφή με τη συσκευασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα PFASs που απελευθερώνεται. Εάν δεν έχεις τρομάξει μετά από όλα αυτά και δεν έχεις ήδη απαρνηθεί μια για πάντα το αγαπημένο σου fast food, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα σε κάνει να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες!

olivemagazine

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...