Επιστήμη

Αυτή είναι η αρχαιότερη ζωγραφιά στον κόσμο – Ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο στη Ν. Αφρική (εικόνες, βίντεο)

Ένα κομμάτι πέτρας που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική αποτέλεσε τον «καμβά» για την αρχαιότερη, όπως πιστεύουν αρχαιολόγοι, ζωγραφιά από ανθρώπινο χέρι, που βρέθηκε μέχρι σήμερα.

Το θραύσμα της πέτρας με το μοτίβο με τις εννέα κόκκινες διασταυρούμενες γραμμές από κόκκινη ώχρα παρέμενε επί 73.000 χρόνια θαμμένο στο σπήλαιο Μπλόμπος, περίπου 300.000 χλμ. ανατολικά του Κέιπ Τάουν και το έφεραν στο φως αρχαιολόγοι και ερευνητές από διάφορες χώρες (Γαλλία, Νορβηγία, Ν. Αφρική και Ελβετία), με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Χένσιλγουντ του νορβηγικού Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, που κάνουν ανασκαφές στο σημείο από το 1991. Οι ερευνητές εξέτασαν τα σημάδια και συμπέραναν ότι είχαν ζωγραφιστεί εσκεμμένα επισημαίνοντας ότι αποτελούν ένα από τα πρωιμότερα δείγματα καλλιτεχνικής σκέψης του ανθρώπινου γένους.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι το είδος μας ανέπτυξε την ικανότητα να σκέφτεται συμβολικά όταν ο Homo sapiens («Νοήμων Άνθρωπος») αποίκισε την Ευρώπη πριν από 40.000 χρόνια. Ωστόσο, στοιχεία που προέκυψαν από διάφορες περιοχές του πλανήτη, από το Μαρόκο μέχρι την Ινδονησία, απέδειξαν ότι οι καλλιτεχνικές ανησυχίες γεννήθηκαν πολύ νωρίτερα στους ανθρώπους.

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών πραγματοποιεί ανασκαφές από το 1991 στο σπήλαιο Μπλόμπος (Φωτογραφία: ΑΡ)
Με την ανακάλυψη του νέου μοτίβου οι ερευνητές λένε τώρα ότι εντόπισαν μια ζωγραφιά που είναι τουλάχιστον κατά 30.000 αρχαιότερη των έως τώρα γνωστών αποπειρών αφηρημένης ζωγραφικής.

Στην ίδια τοποθεσία η αρχαιολογική σκαπάνη ανέσκαψε κι άλλες ενδείξεις συμβολικού στοχασμού αυτών των ανθρώπων, όπως γραμμές και σκαλίσματα με κόκκινη ώχρα πάνω σε χάντρες από όστρακα. «Αυτό δείχνει ότι ο πρώιμος Homo sapiens στο νότιο Ακκρωτήριο χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές για να παράγει παρόμοια σχέδια σε διάφορα μέσα», είπε ο καθηγητής Χένσιλγουντ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Nature" .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ