Κόσμος

Απότομη «προσγείωση» για την τουρκική οικονομία: Καταρρέουν οι προβλέψεις για ανάπτυξη - Οικονομικό χάος στην Τουρκία - Απελπισμένος ο Ερντογάν

Ιδιαίτερα απότομη είναι η προσγείωση για την τουρκική οικονομία καθώς οι προβλέψεις για επικείμενη ανάπτυξη κατέρρευσαν με ταχύτατους ρυθμούς ενώ υπήρξε σημαντική πτωτική αναθεώρηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η τουρκική λίρα παραμένει στη δίνη ενός οικονομικού χάους και προκαλεί έντονο στρες στην Άγκυρα που αναζητά συνεχώς τρόπους διαφυγής.

Τα νέα στοιχεία για το τουρκικό ''σχέδιο ανάπτυξης'' είναι η απόδειξη πως η οικονομική κρίση στη γείτονα είναι η αχίλλειος πτέρνα του Τούρκου προέδρου και ενδέχεται να πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία προχώρησε σε σημαντική πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη αυτή και την επόμενη χρονιά στο νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πρόγραμμα, εν μέσω βαθιάς κρίσης της λίρας που έχει οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε υποτίμηση κατά 40% φέτος.

Τα στοιχεία στην παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ έδειξαν ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% το 2018 και στο 2,3% το 2019, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 5,5%.

«Θα δούμε μια σταδιακή επιτάχυνση της ανάπτυξης στη συνέχεια. Ο βασικός μας στόχος είναι να έχουμε μια ανάπτυξη 5% από το 2021 και ύστερα», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ στην παρουσίαση στην Κωνσταντινούπολη. Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 3,5% το 2020.

«Θα εφαρμόσουμε τις απαραίτητες πολιτικές και μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε. «Γνωρίζουμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της οικονομίας».

Πηγές είχαν αναφέρει ότι η Τουρκία θα αναθεωρούσε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, αν και είπαν ότι υπήρχε συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων για την έκταση των αναθεωρήσεων.

Ο Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Ερντογάν, είχε προηγουμένως υποσχεθεί «ρεαλιστικούς μακροοικονομικούς στόχους» και «σωστά σχέδια δράσης».

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε κάτω από τις 6,21 λίρες έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, από τις περίπου 6,20 λίρες προηγουμένως και τις 6,2541 λίρες που έκλεισε χθες.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 20,8% φέτος πριν υποχωρήσει στο 15,9% το 2019 και στο 9,8% το 2020.

Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί στο 11,3% το 2018 και στο 12,1% το 2019 πριν υποχωρήσει στο 11,9% το 2020, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Τουρκία θα θέσει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις στους κλάδους φαρμακευτικών, ενέργειας και πετροχημικών για να περιορίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ έως το 2021 από το 4,7% που προβλέπεται το 2018.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα αναστείλει όλα τα επενδυτικά έργα για τα οποία η διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Σε αυτά τα πλαίσια της ασθμαίνουσας τουρκικής οικονομίας, υπενθυμίζουμε πως ο Ερντογάν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την κατάσταση, παρακαλάει μέχρι και τις ΗΠΑ για βοήθεια, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του.

Απελπιστικές είναι οι προσπάθειες του Ρ.Τ. Ερντογάν να σώσει ό,τι έχει απομείνει από την καταρρέουσα τουρκική οικονομία. Υπό αυτό το κλίμα στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ, εκλιπαρόντας για βοήθεια από Αμερικανούς επενδυτές.

Ο Τραμπ όμως έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του και η Τουρκία έχει μπει στον άξονα του κακού για τον Αμερικανό πρόεδρο. Η αμερικανοτουρκική κρίση έχει καθορίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών και η Τουρκία πρόκειται να νιώσει εκ νέου την οργή του Λευκού Οίκου.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα από τα ηχηρά αμερικανικά μηνύματα προς την Τουρκία, ενώ προμηνύονται σημαντικές εξελίξεις σε Αιγαίο-Μεσόγειο.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας θα ενισχυθούν με τις επενδύσεις και το εμπόριο δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αντιπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του.

«Πιστεύω ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ενισχυθεί περαιτέρω με τις επενδύσεις και το εμπόριο παρά τις διακυμάνσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο περιήλθε στο Reuters.

Η εκδήλωση για αμερικανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία δεν ήταν ανοιχτή για τα μέσα ενημέρωσης και δεν κατέστη εφικτή να εξακριβωθεί αν η ομιλία εκφωνήθηκε όπως το γραπτό κείμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...