Ενέργεια

Αντίστροφη μέτρηση για εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο - Άγκυρα: «Εντός δύο μηνών η έναρξη των γεωτρήσεων» - Ωρολογιακή βόμβα τα ενεργειακά

Συνεχίζουν να στήνουν κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο οι Τούρκοι, ενόψει των εξελίξεων στα ενεργειακά σε Μεσόγειο και Κυπριακή ΑΟΖ. 

Στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προστίθενται και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο κάνει λόγο για γεωτρήσεις πριν από τα Χριστούγεννα.

Αντίστροφη μέτρηση πλέον για εφιαλτικές εξελίξεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ από την αυξημένη προκλητικότητα των Τούρκων.

Νέα προαναγγελία για την έναρξη τουρκικών γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, είχαμε σήμερα, από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Επιθεωρώντας σήμερα το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», στη Μαύρη Θάλασσα, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή η Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) κάνει τις τελευταίες δοκιμές και προετοιμασίες με το «Μπάρμπαρος Σεϋρετίν Πασά». Όταν τελειώσουν, σκοπός μας είναι μέσα σε 1-2 μήνες, πριν μπει ο χειμώνας να ξεκινήσουν εκεί (στη Μεσόγειο) οι πρώτες γεωτρήσεις. Θα γίνουν μέσα στη δική μας οικονομική ζώνη. Στα ανοιχτά της Αττάλειας. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά θα φανεί εξάλλου σε λίγο καιρό».

O Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στα σχέδια για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο προτεραιότητα –όπως είπε- αυτή τη στιγμή είναι οι έρευνες με το Μπάρμπαρος Χαϋρετίν Πασά.

«Ως υπουργείο έχουμε ένα σλόγκαν. «Αν υπάρχει, θα το βρούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. «Μακάρι να υπάρχει, είμαστε αισιόδοξοι. Από επιστημονικής άποψης έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατό να γίνει», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε πως πριν τρεις μέρες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως το Φθινόπωρο θα γίνει η πρώτη γεώτρηση, βάζοντας φωτιά στην περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Tο φθινόπωρο μπορεί να ξεκινήσει η γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολεμικό κλίμα στήνουν οι Τούρκοι παρά την κρίση από την οποία ταλανίζεται η τουρκική οικονομία. Είναι θέμα χρόνου να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση καθώς οι παράλογες βλέψεις των Τούρκων για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο απειλούν τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ισραήλ.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να ξεκινήσουν μόνο αν θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα έχει αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι κανένας δεν έχει χρόνο να χάνει μόνο και μόνο για να γίνεται συζήτηση.

Σε συνέντευξη τύπου με τον ‘υπoυργό εξωτερικών’ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι η Τουρκία έχει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα.

“Εμείς λάβαμε και λαμβάνουμε πάντοτε κάθε απαραίτητο μέτρο για την υποστήριξη και των δύο έπειτα από αίτημα της «ΤΔΒΚ”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι σε αυτή την περιοχή η Τουρκία παλαιότερα είχε εμποδίσει την έναρξη κάποιων γεωτρήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης