Κόσμος

Αναταραχή στο CDU: Έχασε την προεδρία της ΚΟ ο εκλεκτός της Μέρκελ

Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, ο Φόλκερ Κάουντερ, εκλεκτός της Άνγκελα Μέρκελ για τη θέση, απέτυχε να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Ο αντίπαλός του, ο Ραλφ Μπρίνκχαους, σύμφωνα με πληροφορίες από την κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο., κέρδισε την αναμέτρηση με 125 ψήφους έναντι 112 του εκλεκτού της ηγεσίας της Ένωσης, ενώ καταγράφηκαν και δύο αποχές.

Ήδη τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «έκπληξη» (FAZ), για «σεισμό» στην Χριστιανική Ένωση (Focus), ακόμη και για «χαστούκι» στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Χορστ Ζεεχόφερ, οι οποίοι φαίνεται ότι πλήρωσαν την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Οι δύο αρχηγοί πριν από την ψηφοφορία είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κάουντερ.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, ο κ. Κάουντερ έδινε την εντύπωση περισσότερο του έμπιστου της Καγκελαρίου, ο οποίος εκπληρώνει τις επιθυμίες της, παρά του αρχηγού μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αυτοπεποίθηση, η οποία εν ανάγκη θα τοποθετηθεί και εναντίον της κυβέρνησης.

Η νίκη του Μπρίνκχάους ακόμη και αν δεν θεωρηθεί «ανταρσία» εναντίον της κυρίας Μέρκελ, εκτιμάται ότι θα έχει αποσταθεροποιητική επίδραση και θα αποδυναμώσει τη θέση της

Αντίδραση Μέρκελ

Αντιδρώντας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «είναι η ώρα της δημοκρατίας και στην δημοκρατία υπάρχουν και ήττες».

Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Κάουντερ για «δεκατρία χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας», παραδέχθηκε ότι τον στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση ακριβώς λόγω αυτής της καλής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι συνεχάρη ήδη τον νικητή, τον Ραλφ Μπρίνκχάους, ο οποίος επικράτησε με 125 ψήφους έναντι 112 του κ. Κάουντερ και του δήλωσε την πρόθεσή της για «καλή συνεργασία». Το σημαντικό, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, είναι να συνεχίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εργάζεται με επιτυχία.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Χορστ Ζεεχοφερ, ο οποίος είχε επίσης στηρίξει τον κ. Κάουντερ, έκανε λόγο για μια δημοκρατική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να γίνει σεβαστό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο κ. Μπρίνκχάους θα κάνει εξίσου καλή δουλειά με τον προκάτοχό του και θα συνεργαστεί καλά με την CSU.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...