Πνευματικά ωφέλιμα

Αναζήτηση της χαμένης Κιβωτού: Αυτές είναι οι θεωρίες για την τοποθεσία της

Η αναζήτηση και οι διαδόσεις γύρω από τη χαμένη κιβωτό της Διαθήκης καλά κρατούν. Οι θεωρίες για τη σημερινή της τοποθεσία φτάνουν ως τα πέρατα του κόσμου.

Στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, φυλαγμένη από μια φυλή στην Αφρική ή στις ΗΠΑ;Οι κυνηγοί θησαυρών και οι ιστορικοί έχουν από καιρό ενθουσιαστεί με την προσπάθεια εύρεσης της Κιβωτού της Διαθήκης, η οποία πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε γύρω στο 587 π.Χ. όταν η Ιερουσαλήμ καταστράφηκε από τις εκστρατευτικές δυνάμεις της Βαβυλώνας.

Σημειώνεται ότι με την απουσία οποιασδήποτε βασικής ιστορικής απόδειξης για το τι συνέβη με την κιβωτό, κάποιοι αμφισβητούν εάν ένα τέτοιο αντικείμενο όντως υπήρξε.

Η κιβωτός της Διαθήκης περιγράφεται στη Βίβλο ως ένα ιερό κιβώτιο. Εκεί μέσα φυλάσσονταν οι πέτρινες πλάκες όπου ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές που είχε παραδώσει ο Θεός, στον Μωυσή καθώς και άλλα ιερά αντικείμενα των Ισραηλιτών.

Το πιο προφανές, είναι ότι η Κιβωτός της Διαθήκης εξακολουθεί να παραμένει κρυμμένη βαθιά κάτω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.

Πάνω από 76 μίλια μακριά υπάρχει μια άλλη πιθανή τοποθεσία, η λίμνη Τιβερία, γνωστή ως Θάλασσα της Γαλιλαίας, την οποία όπως πιστεύουν ορισμένοι θεωρητικοί, είναι ο τόπος όπου πραγματικά βύθισαν το αρχαίο ιερό αντικείμενο.

Μία άλλη θεωρία θέλει την Ιορδανία ως κρύπτη της Κιβωτού, με αποσπάσματα από τα αρχαία χριστιανικά κείμενα που ήρθαν πρόσφατα στο φως και υποδηλώνουν ότι ήταν κρυμμένη στο Όρος Νέμπο.

Ακόμα και κάποιοι στη Βρετανία ισχυρίζονται ότι διέθεταν κάποτε την Κιβωτό, όπως και η Γαλλία, με βάση μια παράδοση που αναφέρει ότι οι Ναίτες ιππότες τη μετέφεραν σε καθεδρικούς Ναούς από το ένα κράτος στο άλλο. Οι Χριστιανοί της Αιθιοπίας ισχυρίζονται επίσης ότι είναι οι σημερινοί κάτοχοι και φρουροί της. Υποστηρίζουν ότι μεταφέρθηκε στην αφρικανική χώρα με πλοίο στα 1.000 π.Χ. από το γιο του βασιλιά Σολομώντα, Μενέλιικ.

Μερικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι η Κιβωτός θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κατέληξε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεταφορά φημολογείται ότι έγινε από το 1914 για να την προστατεύσουν από τις καταστροφές του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ