Κίνα

Αναβάθμιση της συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας: Τεράστια κινέζικη στρατιωτική δύναμη στο «Vostok 2018» - Ανησυχία στις ΗΠΑ για το ρωσοσινικό μέτωπο

Του Ευάγγελου Κόκκινου

Ο κινεζικός στρατός θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο, ωστόσο, δεν έχει εμπειρία στη σύγχρονη μάχη αφού δεν έχει συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση από τη σύγκρουσή του 1979 με το Βιετνάμ, σε αντίθεση με την τεράστια εμπειρία πολέμου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ειδικούς σε συνεντεύξεις με την εφημερίδα South China Morning Post, η συμμετοχή της Κίνας στην άσκηση της Ρωσίας «Vostok 2018» είναι «μια σπάνια ευκαιρία για μάθηση». Στα πλαίσια της άσκησης, η Κίνα θα στείλει περίπου 3.200 στρατιωτικούς, 1.000 οχήματα μάχης και 30 αεροσκάφη.

Στην τεράστια στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας, «Vostok 2018», η Κίνα σκοπεύει να μελετήσει την τακτική και στρατηγική εμπειρία που έχει συσσωρεύσει η Ρωσία στη συριακή διαμάχη, καθώς ο κινεζικός στρατός δεν έχει τεθεί σε μάχη εδώ και δεκαετίες.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα μοιραστεί για πρώτη φορά με έναν εταίρο μερικές από τις στρατιωτικές της τακτικές και στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν, με βάση την ανάλυση της συριακής σύγκρουσης.

Η συμμετοχή της Κίνας στις ρωσικές ασκήσεις περιλαμβάνει πολλούς πολιτικούς στόχους και από τις δύο πλευρές, διότι η αποδοχή της πρόσκλησης από την Κίνα θα στείλει μήνυμα διπλωματικής υποστήριξης στον Ρώσο πρόεδρο.

Επιπλέον, για τη Ρωσία, η εν λόγω άσκηση θα λειτουργήσει ως αντίδραση στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός "στρατιωτικού Σένγκεν" με στόχο την καταπολέμηση της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Zhou Chenming, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Ένας άλλος στόχος του Vostok, θα ήταν να αποδειχθεί το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, χώρες τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ως «ανταγωνιστές» τους, δήλωσε ο Jonathan Holslag του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Wu Qian, η άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση και ανάπτυξη συνολικών σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, καθώς και στην εμβάθυνση της φιλικής πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ επεσήμανε πως δεν απευθύνονται σε τρίτους.

Αυτό όμως παραμένει εξαιρετικά απίθανο, καθώς τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία στοχεύουν τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ στις αντίστοιχες ζώνες επιρροής τους.

https://www.youtube.com/watch?v=524XdIwtwUU

https://www.youtube.com/watch?v=GJtmfhr2v6w

Ανησυχία στις ΗΠΑ - Παρακολουθούν στενά Ρωσία-Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας «Vostok 2018» την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή της Κίνας, δήλωσε ο Dan Coats, Διευθυντής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε εκδήλωση στο Maryland την Τρίτη.

"Θα δούμε πώς η Κίνα συμμετέχει φέτος στη μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας, Vostok 2018, η οποία ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο Coats σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ασκήσεις πολέμου Vostok-2018 θα είναι οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από τη Ρωσία σε βάθος 37 χρόνων και θα διεξαχθούν από τις 11 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συμμετοχή της Κίνας στις ασκήσεις σηματοδοτεί ένα αυξανόμενο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Ο Coats πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία εργάζεται για την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέους τομείς, με ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με την Κίνα.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει τώρα μεγαλύτερη κατανόηση των φιλοδοξιών του Πεκίνου πέρα ​​από τη συνήθη περιοχή δραστηριοτήτων του.

Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία συμβαίνουν κάθε τέσσερα χρόνια και είναι οι μεγαλύτερες από τη δεκαετία του 1980.

Με την ένταξη της Κίνας, η άσκηση θεωρείται μια σημαντική γεωπολιτική αλλαγή, καθώς έτσι η Μόσχα και το Πεκίνο στέλνουν σήμα στην Ουάσινγκτον μέσω στρατιωτικής συνεργασίας, αν και η Κίνα θεωρείται η κύρια απειλή για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε ο Steve Mollman στην ιστοσελίδα Defense One.

Για την κοινή στρατιωτική άσκηση, η Κίνα στέλνει 30 αεροσκάφη, 900 άρματα μάχης και 3.200 στρατιώτες στον μακρινό ανατολικό γείτονα.

Η συμμετοχή της Κίνας στις ασκήσεις αργότερα αυτό το μήνα δείχνει πώς αναπτύσσεται η κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στη στρατηγική της καθώς επεκτείνει την εξουσία και την επιρροή της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Κατά το παρελθόν έτος, η Κίνα διεξήγαγε περίπου 20 διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις με άλλους στρατιωτικούς εταίρους, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν ήδη ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα με τη Ρωσία και ασκήσεις του Κινεζικού Ναυτικού με το Πακιστάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ