Αυτοδιοίκηση

Ακύρωση του Φεστιβάλ «Αναιρέσεις» 2018 στα Χανιά εάν δεν σβηστούν τα πολιτικά συνθήματα των διοργανωτών από τα κτίρια

Στα Χανιά, το πολιτικό Φεστιβάλ «Αναιρέσεις» 2018 πρόκειται να διεξαχθεί στο πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» στις 28-29 Σεπτέμβρη. Η παραχώρηση από το Δήμο Χανίων μέσω της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων - Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου» (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.) του Δημοτικού χώρου/εγκαταστάσεων και άλλων διευκολύνσεων, έγινε δωρεάν και χωρίς ανταλλάγματα από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ οργανώσεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) και τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ), που υποχρεούνται απλά να τηρούν τους Όρους της Σύμβασης παραχώρησης, στους οποίους όμως δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αναφορά σχετική με τις φθορές που έχουν ήδη προκαλέσει οι διοργανωτές του Φεστιβάλ με την αναγραφή πολιτικών συνθημάτων σε Δημόσια-Δημοτικά κτίρια του Δήμου Χανίων. Ενδεικτικά αναφέρονται, το πολιτικό σύνθημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κτίριο του Ο.Α.Ε.Δ. στην οδό Στρ. Τζανακάκη και το πολιτικό σύνθημα των ΝΑΡ-νΚΑ στις κερκίδες του πάρκου «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών».

Τα πολιτικά συνθήματα σε κτίρια και μνημεία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και είναι «ανυπόγραφα», με την έννοια πως αναγράφονται από άγνωστα άτομα και γι’ αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν εστιάζεται σε συγκεκριμένο δράστη αλλά έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση της συνολικής αντικοινωνικής δράσης των συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Αυτό δεν ισχύει για τα γκράφιτι στα οποία ο δράστης της φθοράς δεν είναι άγνωστος αλλά άτομο που αφήνει σκόπιμα επί τόπου κάποιο προσδιοριστικό της ταυτότητάς του, δηλαδή είναι ένα συγκεκριμένο πλήρως εντοπισμένο ή εύκολο να εντοπιστεί άτομο, χαρακτηριστικό βάση του οποίου η εφαρμογή του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» επέφερε την ουσιαστική εκμηδένιση του προβλήματος αναγραφής νέων γκράφιτι στην πόλη των Χανίων από το Μάη 2016 και την τυπική διάλυση των ομάδων γκράφιτι με τη σχετική Δικαστική Απόφαση τον Ιούνιο 2017.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον εκμηδενισμό των φθορών σε Δημόσια-Δημοτικά κτίρια, σε ιδιωτικά κτίρια και σε μνημεία των Χανίων από την αναγραφή πολιτικών συνθημάτων, είναι η μη παραχώρηση των Δημοτικών χώρων/εγκαταστάσεων για πραγματοποίηση πολιτικών Φεστιβάλ ή η ακύρωση της Σύμβασης παραχώρησης αυτών εάν, τόσο από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ όσο και από όλες τις πολιτικές οργανώσεις/ομάδες που ενδεχομένως να συμμετέχουν σε αυτό με θεματικά περίπτερα (λ.χ.: Α.Σ.Π.Κ., Κατάληψη ROSA NERA, Ε.Α.Α.Κ.), δεν τηρείται η απαγόρευση πρόκλησης φθορών με πολιτικά συνθήματα σε κτίρια και μνημεία της πόλης των Χανίων (βλ.: στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε Τράπεζες, το Δημαρχείο, τον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθέριου στην Παλιά Πόλη, το Εθνικό Στάδιο, το πάρκο «Κήπος» κ.α.).

Η Δημοτική Αρχή των Χανίων θα μπορούσε άκοπα και ανέξοδα εδώ και χρόνια να είχε απαλλάξει το Δήμο Χανίων από το πρόβλημα των φθορών στα κτίρια και στα μνημεία από την αναγραφή πολιτικών συνθημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε επιδείξει την ανάλογη βούληση. Όμως ποτέ δεν είναι αργά, ας ξεκινήσει τώρα με μια δημόσια εξαγγελία περί ακύρωσης του Φεστιβάλ «Αναιρέσεις» 2018 στα Χανιά εάν δεν σβηστούν από τα κτίρια και τα μνημεία των Χανίων τα πολιτικά συνθήματα των διοργανωτών του και όλων των συμμετεχόντων πολιτικών οργανώσεων/ομάδων.

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ