Εκκλησία

«Έτρεμα και τα γόνατά μου λύγιζαν μέσα στην Αγία Σοφία», ομολογεί ο ιμάμης

Κρύος ιδρώτας, το κορμί του έτρεμε, τα γόνατα του λύγιζαν και παρά λίγο να σωριαστεί κάτω, ομολόγησε οιμάμης που τόλμησε να ψάλει το Κοράνι ογδόντα πέντε χρόνια μετά μέσα στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης για την μουσουλμανική εορτή του Μπαιράμ.

Την καταπληκτική αυτή ομολογία που δείχνει πως ο ίδιος ο ναός «αισθάνθηκε» την μεγάλη αυτή μουσουλμανική πρόκληση μέσα στο ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, έκανε ο ίδιος ο ιμάμης, καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Fatih Koca, στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως ομολόγησε ο Fatih Koca, από την αρχή που είχε επιλεγεί να διαβάσει το ezan μέσα στην Αγία Σοφία μετά από τόσες δεκαετίες που ο ναός λειτουργούσε σαν μουσείο και κάνεις δεν τολμούσε να το επαναφέρει σαν μουσουλμανικό τζαμί, αισθάνθηκε παρά την μεγάλη του πείρα σε άλλα τζαμιά σαν μουεζίνης, (και για αυτό είχε επιλεγεί), μεγάλη ταραχή που θα βρίσκονταν αντιμέτωπος με τον ιερό αυτό χώρο.

Κατά την διάρκεια που απήγγειλε το Ezan, τα γόνατα του άρχισαν να τρέμουν ενώ ο απέραντος εσωτερικός χώρος του επέβαλλε μεγάλο δέος και προς στιγμή αισθάνθηκε ότι θα σωριάζονταν κάτω από το βάρος του χώρου.

Τελικά αφού κατάφερε να ψάλει το μουσουλμανικό τυπικό, κατέβηκε από την εξέδρα εξουθενωμένος και δέχτηκε τα συγχαρητήρια των πιστών που βρίσκονταν εκεί κατά παράβαση των ίδιων των τουρκικών νόμων που έχουν καθορίσει με σαφήνεια ότι ο χώρο αυτός είναι μουσείο και δεν επιτρέπεται να γίνονται θρησκευτικές τελετές.

Ήταν μια μεγάλη θρησκευτική παράσταση που μεταδόθηκε σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, ανέφερε μετά το πέρας.

Νίκος Χειλαδάκης,Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...