Πατριαρχεία

Έξαρχος Φαναρίου: Μη αναστρέψιμη η αυτοκεφαλία - «Ο Βαρθολομαίος μιμείται τον Χριστό» -Απάντηση του Πατριαρχείου Μόσχας στις ΗΠΑ

Όπως αναφέραμε το πρωί σε προηγούμενο άρθρο οι ΗΠΑ βρήκαν πάλι την ευκαιρία να κάνουν αβάντα το Κίεβο και στο Φανάρι για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Το Πατριαρχείο Μόσχας σήκωσε το γάντι και απάντησε στη δήλωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ουκρανία.
Σε απάντηση, λοιπόν, σε δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ουκρανία, το Πατριαρχείο της Μόσχας επέμεινε στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των ενοριών της κανονικής Εκκλησίας.

"Η λογική της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας υποδηλώνει ότι η επιλογή της κανονικής Εκκλησίας, η οποία έχει αποστασιοποιηθεί από τη χορήγηση αυτοκεφαλίας, θα πρέπει να υπερασπιστεί από την αμερικανική διπλωματία ως εκδήλωση της θρησκευτικής ελευθερίας", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκκλησία, την κοινωνία και τις σχέσεις με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Vakhtang Kipshidze.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "σέβονται την ικανότητα των Ορθοδόξων θρησκευτικών ηγετών και των πιστών της Ουκρανίας να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου".

Οι ΗΠΑ "υποστηρίζουν σθεναρά τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μελών των ομάδων να κυβερνούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να ασκούν ελεύθερα την πίστη τους χωρίς κυβερνητική παρέμβαση", δήλωσε η Νάουερτ.

Ο Kipshidze από την πλευρά του είπε ότι η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αγκαλιάζει τους περισσότερους πιστούς στη χώρα και ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου της να μην συμμετάσχει στην υπόθεση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να προστατευθεί από μηχανισμούς για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας τόσο σε επίπεδο του Στειτ Ντιπαρτμεντ των ΗΠΑ όσο και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.

"Εάν κάποιος καταλήξει σε αυτή τη δήλωση ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα υποστηρίξει μόνο ό, τι φαίνεται να είναι η «σωστή» επιλογή στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, αυτό το όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας γενικά δεν θα κατανοηθεί ούτε στην Ουκρανία, ούτε στις ίδιες τις ΗΠΑ ", δήλωσε ο Kipshidze.

Στο μεταξύ ο Έξαρχος  της Κωνσταντινούπολης μιλάει για «μη αναστρέψιμη» αυτοκεφαλία.
Η μετακίνηση της ουκρανικής εκκλησίας προς την αυτοκεφαλία είναι «μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ, ένας εκ των δύο Εξάρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου  στο Κίεβο.

"Όσο για το μέλλον της Ιεράς Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας - το ζούμε ήδη. Το μονοπάτι για την Αυτοκεφαλία είναι μη αναστρέψιμο", γράφει ο Αρχιεπίσκοπος στο Facebook.

"Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν το κανονικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τη δική τους εκκλησία με το δικαίωμα να λατρεύουν ελεύθερα στη μητρική τους γλώσσα και σύμφωνα με τις ιερές παραδόσεις των πατέρων και των μητέρων του Κίεβου, να τιμούν τις άγιες προσπάθειες των κληρικών και πιστών που εξορίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως «ενοχλητικοί» ή μαρτύρησαν μάλιστα από τα θρησκευτικά και πολιτικά καθεστώτα του παρελθόντος ", έγραψε.

Συζητώντας τις διάφορες ερμηνείες της ιστορίας της μεταβίβασης της μητρόπολης του Κιέβου στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ μίλησε για το καθήκον " ενός αληθινού ποιμένα που φροντίζει το κοπάδι του και θα αφήσει τα 99 ξέροντας πως είναι ασφαλή για να αναζητήσει και να επιστρέψει το ένα  από την έρημο. "

"Κατά τη γνώμη μου, σε αυτή τη συγκεκριμένη εποχή της ιστορίας, ο μόνος άνθρωπος που έχει επιδείξει τη θέληση να μιμηθεί τον Χριστό και να ενεργήσει με τις προθέσεις Του και μέσω των διδασκαλιών Του είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος", γράφει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ