Κόσμος

Έντονες κοινωνικές ταραχές στην Τουρκία: Επεισοδιακές απεργίες και εξεγέρσεις στην Κων/πολη κατά του Ερντογάν - Συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας

Σκηνικό τύπου Ιράν με «κοινωνικές» εξεγέρσεις ετοιμάζονται στην σημερινή Τουρκία που αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα μιας μεγάλης εξέγερσης εργατών, η οποία σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της τουρκικής οικονομίας που ευρίσκεται σε ελεεινό επίπεδο, θα επιφέρει "αέρα Άνοιξης" στην χώρα.

Στην Τουρκία με δεδομένη την κατάσταση αυτή έχουν ξεκινήσει δύο μεγάλες απεργίες, η μία στο αεροδρόμιο Κων/πολης και η άλλη σε πολυεθνικό κολοσσό από αγανακτισμένους εργαζόμενους σε ένα σκηνικό που «μυρίζει μπαρούτι», ειδικά μετά από πλήθος συλλήψεων.

Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι αν δεν υπήρχε το σημερινό στυγνό καθεστώς Ερντογάν, όλοι οι Τούρκοι θα είχαν βγει ήδη στους δρόμους.

Αυτό είναι που τρέμει το ΑΚΡ, διότι φοβάται εξεγέρσεις όπως αυτές που έγινα στο Ιράν πριν μερικούς μήνες.

Η εξέγερση των Τούρκων ξεκινά από την Κων/πολη, μια πόλη που παραδοσιακά «φυσάει άλλος αέρας».

Χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι στο νέο εργοτάξιο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολη αψήφησαν τις απειλές και την καταπίεση της αστυνομίας και ζητούν με πείσμα καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους καταδίκασε ως «τρομοκράτες» και συνέλαβε περίπου 500 από αυτούς.

Η διαδήλωση ξεκίνησε μετά από ένα ατύχημα με λεωφορείο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία τραυματίστηκαν 17 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε ο τουρκικός συνδικαλιστικός όμιλος Dev Yapi-Is Ozgur Karabulut.

Χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαδήλωση, η οποία διαλύθηκε από πάνοπλους αστυνομικούς που έκαναν χρήση οχημάτων ελέγχου ταραχών και εκτόξευσαν δακρυγόνα.

«Στην συνέχεια για να μας «γονατίσουν» οι πραιτοριανοί του Ερντογάν ξεκίνησαν τις συλλήψεις. Εισέβαλαν στα γραφεία μας, έσπασαν τις πόρτες και συνέλαβαν 500 εργαζόμενους», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης Τ. Καραπούλ.

Μερικοί από τους εργαζόμενους απελευθερώθηκαν, αλλά περίπου 300 παραμένουν υπό κράτηση.

Οι Τούρκοι εργάτες διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα για τις συνθήκες εργασίας ενώ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι 27 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι κατασκευές του αεροδρομίου το 2015.

Ωστόσο, εφημερίδα της αντιπολίτευσης γράφει ότι η κυβέρνηση έχει καλύψει περίπου 400 θανάτους.

Ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών έχει επιδεινωθεί καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στην ημερομηνία έναρξης του αεροδρομίου και τα αφεντικά θέλουν να επιταχύνουν το έργο, μειώνοντας παράλληλα το κόστος.

Οι εργάτες είναι επίσης εξαγριωμένοι σχετικά με τα τρόφιμα που παρέχονται αλλά και τη στέγαση σε δωμάτια που έχουν ψύλλους και σκουλήκια. Πολλοί εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση και ορισμένοι έχουν να πληρωθούν έξι μήνες.

Μεταξύ του εργατικού δυναμικού των 35.000 ατόμων που εργάζονται στο τεράστιο εργοτάξιο υπάρχουν μετανάστες από χώρες όπως το Νεπάλ, Μπαγκλαντές κά.

Η συνδικαλιστική ένωση «Dev Yapi-Is» χαρακτήρισε την περιοχή «στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους εργαζόμενους», τονίζοντας ότι «δεν μας επιτρέπεται καν να πάμε στην τουαλέτα», σύμφωνα με εργαζόμενο.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη απεργία συνεχίζεται στην εταιρία καλλυντικών Flormar, η οποία έχει γίνει σύμβολο αντοχής των εργαζομένων.

Η επιχείρηση απέλυσε περισσότερους από 130 εργαζόμενους, οι περισσότερες από τους οποίους ήταν γυναίκες, για το λόγο ότι δημιούργησαν σωματείο για να διεκδικήσουν ένα μέλλον με καλύτερες αμοιβές και συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία για πάνω από 120 ημέρες. Η Flormar είναι θυγατρική εταιρίας που ανήκει 51% στον πολυεθνικό όμιλο Yves Rocher.

Ενώ οι Τούρκοι εργάτες δειλά-δειλά εξεγείρονται η νομισματική κρίση έχει πλήξει σοβαρά τις τουρκικές τράπεζες αναγκάζοντας τες να απαλλαγούν από το αποθέματα σε χρυσό, δημιουργώντας ένα σπιράλ καταστροφής.

Η αιχμή της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Τουρκία παρουσιάστηκε σε όλη την διάσταση της τον Αύγουστο. Υπήρξε  πανικός στις αγορές, και η αξία της λίρας μειωνόταν σε διψήφια ποσοστά.

Στο πλαίσιο αυτό, αποδείχθηκε ότι ο πιο ευάλωτος τομέας ήταν ο τραπεζικός, καθώς οι τράπεζες κατέχουν ένα σημαντικό ποσό του εξωτερικού χρέους και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος περιπλέκει σοβαρά την εξυπηρέτηση αυτών των χρεών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ομόλογα των ίδιων των τραπεζών έχασαν περίπου το ήμισυ της αξίας τους. Μέχρι το τέλος του 2019, οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν ομόλογα συνολικού κόστους 7,6 δισ. Δολαρίων.

Για να μετριαστεί το σοκ και να πεισθούν οι επενδυτές για τη βιωσιμότητα των τουρκικών τραπεζών, χρησιμοποιήθηκε χρυσός και συναλλαγματικά αποθέματα.

Οι Τούρκοι τραπεζίτες πούλησαν πρώτα το χρυσό. Από τις 15 Ιουνίου, τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν σχεδόν κατά 20%, φτάνοντας στα 15,5 εκατομμύρια ουγγιές, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να λαμβάνει χώρα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Γιατί όμως οι τράπεζες άρχισαν να ρευστοποιούν τα αποθέματα χρυσού τους καθώς απελευθερώνονται τα αποθεματικά;

Ο λόγος φαίνεται να είναι ένας. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες επιτρέπεται στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τον χρυσό για την τήρηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών.

Επιπλέον, οι τουρκικές τράπεζες γενικά δανείζονται από τις διεθνείς αγορές σε δολάριο, και σε αντιστάθμιση των υποχρεώσεων χρησιμοποιούν χρυσό, γεγονός που καθιστά το μέταλλο αυτό εγγύηση ασφάλειας στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον;

Το τέλος της κρίσης στη χώρα δεν είναι ακόμα ορατό. Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε ένα σημαντικό βήμα, αυξάνοντας το επιτόκιο αμέσως κατά 625 μονάδες βάσης.

Φαίνεται ότι μια τέτοια απόφαση θα υποχρεώσει τη λίρα να εδραιωθεί και τελικά να σταματήσει την υποτίμηση. Ωστόσο, ήδη την Παρασκευή, το τουρκικό νόμισμα άρχισε να κατρακυλά και  πάλι.

Με λίγα λόγια η κατηφόρα δεν έχει σταματημό και αυτό σημαίνει ότι η «φούσκα» την εύρωστης οικονομικά χώρας υπό τον Ερντογάν, που λάνσαρε ο τύπος της χώρας, αποτελεί τουρκικό παραμύθι, συμπαρασύροντας σε πρωτόγνωρες εξελίξεις με κοινωνικές αναταραχές και τελικά εξέγερση στην Τουρκία.

Αυτό είναι το σενάριο «δολοφονίας» που υλοποιεί μυστικά εδώ και μήνες η δύση στον Τούρκο πρόεδρο, μαζί και στην χώρα του, με σκοπό την διχοτόμηση για την δημιουργία Κουρδικού κράτους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...