Κόσμος

Ένα πειραματικό ανεμοπλάνο σπάει το ρεκόρ υψομέτρου (βίντεο)

Ένα αεροσκάφος χωρίς μηχανή κατάφερε να πετάξει ψηλότερα από κάθε εμπορική πτήση και έχει βάλει πλέον στόχο να φτάσει εκεί που κανένα αεροπλάνο δεν έχει φτάσει.

Αυτό είναι το Perlan Mission II της Airbus που έθεσε μόλις νέο ρεκόρ στο υψόμετρο που έχει αγγίξει ποτέ ανεμοπλάνο. Και επειδή έχει τη σημασία του, κατέρριψε το ρεκόρ για τρίτη φορά μέσα σε μία βδομάδα!

Η ομάδα του Perlan II έπιασε τα 63.100 πόδια στις 26 Αυγούστου, τα 65.500 πόδια δύο μέρες αργότερα και στις 2 Σεπτεμβρίου σημείωσε τη νέα παγκόσμια επίδοση ανεμοπλάνου των 76.124 ποδιών.

Το ανεμοπλάνο έχει σχεδιαστεί να φτάνει σε υψόμετρο 90.000 ποδιών, ψηλότερα από κάθε επανδρωμένο αεροπλάνο δηλαδή, και δεν θα πάρει πολύ μέχρι να το επιχειρήσει.

Το πειραματικό σκάφος συλλέγει πληροφορίες από τα εναέρια ρεύματα που πνέουν σε μεγάλα υψόμετρα, την ίδια τη δύναμη που του επιτρέπει δηλαδή να σκαρφαλώνει τόσο ψηλά. Δαμάζει τον αέρα που δημιουργείται από τις βουνοκορφές για να πάει εκεί που κανείς δεν πέταξε ποτέ.

Ο πιλότος του Jim Payne, που σημείωσε και τις τρεις επιδόσεις ρεκόρ, δήλωσε στο δίκτυο NBC πως το εγχείρημα ήταν σουρεαλιστικό: «η μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως είναι πολύς ο δρόμος μέχρι κάτω από δω πάνω … ο ουρανός γίνεται σκοτεινότερος όσο ανεβαίνεις. Είναι φανταστική εμπειρία».

Όταν θα φτάσει στα 90.000 πόδια θα ξεπεράσει το ρεκόρ των επανδρωμένων πτήσεων που κατέχει το αμερικανικό υπερηχητικό SR-71 Blackbird, όταν έπιασε υψόμετρο 85.069 ποδιών…

https://youtu.be/ZQ9cT3iL680

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ