Αρχείο

«Έθαψαν» του Τούρκους Αποστολάκης-Ντάνφορντ: Αναβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ. σε επιχειρησιακό «Τιτάνα» - Η τουρκική προκλητικότητα στην ελληνοαμερικανική ατζέντα

Την κορύφωση της προκλητικότητας της Τουρκίας εκτός από το Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός του Γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Ελληνικό πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ.

Πρωταρχικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το Αιγαίο – κυρίως ωστόσο- θέμα είναι οι ειδικές επιχειρήσεις οι οποίες στην Ελλάδα προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τις πάγιες διαταγές της δεκαετίας του 1960 και να μετεξελιχθούν σε ειδικές δυνάμεις του 21ου αιώνα.

Αυτό φυσικά απαιτεί κονδύλια και αναβαθμίσεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω, με τρανταχτό παράδειγμα τη ραγδαία αναβάθμιση της ΜΥΑ, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το υπάρχον υλικό, έμψυχο και μη, δείχνει πως έχει κερδίσει το στοίχημα του αύριο, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα πάνω στην οποία η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει κερδίζοντας τεράστια τεχνογνωσία.

Η ανακοίνωση της ραγδαίας αναβάθμισης του τμήματος ειδικών δυνάμεων του λιμενικού με λίαν σύγχρονο υλικό σύμφωνα με ανακοίνωση, αποτελεί προοίμιο εξελίξεων στην «καυτή» περιοχή του ελληνικού Αρχιπελάγους και της Α.Μεσογείου.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενέκρινε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/ΛΣ), κάνοντας δεκτή την πρόταση των 110 σελίδων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε καταρτίσει η Μονάδα για το σύνολο των απαραίτητων ατομικών, ομαδικών υλικών, χερσαίων και πλωτών μέσων.

Η απόφαση η οποία όπως λένε οι πληροφορίες, θα καταστήσει την Μ.Υ.Α ως μια από τις καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες παγκοσμίως, καθώς η Αντιτρομοκρατική Μονάδα του Λ.Σ. θα προμηθευτεί τα καλύτερα υλικά που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά και τα οποία θα προσδώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες, αποτελεί πρόταση και συμμαχικών χωρών λόγω των σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα.

Την ώρα που η Ρωσία έχει κατεβάσει τον στόλο της στην Μεσόγειο, ο Αμερικάνος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Joseph F. Dunford επισκέφθηκε την Ελλάδα και αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει την Ελλάδα ως τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να πυροδοτήσει εφιαλτικές εξελίξεις στην, υπό κατάρρευση, Τουρκία, ενώ παράλληλα στήνουν αντιπυραυλική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο, ενδεχομένως, προοίμιο της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Τα θέματα που πρόκειται να θίξει ο Αμερικανός Αρχηγός των ΕΔ είναι, μεταξύ άλλων, η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και η παραμονή των αμερικανικών μη επανδρωμένων σκαφών στο αεροδρόμιο της Λάρισας και τα οποία τρέμουν οι Τούρκοι.

Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σημαντικούς στρατηγικούς συμμάχους για ΗΠΑ και Ισραήλ, σε μια περίοδο που η αμερικανοτουρκική κρίση βρίσκεται στο ναδίρ και τα γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τόσο ΗΠΑ-Ισραήλ, όσο και Ρωσία-Τουρκία.

Είναι γνωστή η στενή συνεργασία εδώ και χρόνια μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών, ενώ η πρόσφατη αναβάθμιση της ΜΥΑ σε υλικό και εξοπλισμό αποβλέπει σε τρία κύρια σχέδια, από τα οποία απουσιάζει πλήρως η τουρκική παρουσία.

Αυτό της ανακήρυξης ΑΟΖ στο Αιγαίο μετά την ανακήρυξη διαγωνισμού κοιτασμάτων πριν μήνες νοτίως της Κρήτης, μαζί με την έναρξη παραδόσεων υγροποιημένου αερίου LNG από αμερικανικές εταιρείες με βάση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι συνεχείς προκλήσεις στον αέρα και τη θάλασσα από την Τουρκία, ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο, αναφέρθηκαν κατά τις συζητήσεις που είχαν οι δυο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών τους.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έκανε σαφές στον ομόλογό του πως εντός των επόμενων ημερών όλοι θα γίνουν μάρτυρες νέων προκλήσεων από την Άγκυρα με το πλοίο Fatih να βγαίνει στ’ ανοιχτά από την Αττάλεια με στόχο να ξεκινήσει κάποια υποθαλάσσια γεώτρηση σε άγνωστο προορισμό, όπως αναφέρει το Hellas Journal.

Δεν είναι παράλογο πως σ’ αυτή τη συζήτηση η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο η Κύπρος, ζητά σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά αυτό θα αναζητηθεί και από την πλευρά της Γαλλίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις γενικές τοποθετήσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων τις διαχρονικές άριστες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών καθώς και την απαίτηση ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας.

Επιπρόσθετα οι δυο Αρχηγοί είδαν το τι έχει γίνει έως σήμερα από τη διμερή συνεργασία και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων αλλά και της ανταλλαγής πληροφοριών σε κρίσιμους τομείς.

Στο σταυροδρόμι δύσης και ανατολής, είναι πολύ λογικό ότι οι δυο αρχηγοί συζήτησαν επίσης τα γεγονότα που αφορούν το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής η οποία φλέγεται εδώ και χρόνια.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην τεράστια σημασία της Σούδας η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και στον ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα μας με τα κράτη των Βαλκανίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...