Κυβέρνηση

Σάλος! - Διασπορά ψευδών ειδήσεων από το Μ. Μαξίμου και φιλικών ΜΜΕ - To Reuters διαψεύδει το δημοσίευμα του ΑΠΕ (upd)

(Νεότερη ενημέρωση)

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με την Αθήνα για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις επισημαίνει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές της σε καθεστώς ανωνυμίας.

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είναι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημειώνει στο δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της.

Η πηγή που επικαλείται το πρακτορεία και χαρακτηρίζει πρώιμη τη φημολογία για μη περικοπή των συντάξεων επισημαίνει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά.

 

(Aρχικό κείμενο)

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει για τη διαρροή πηγών της ΕΕ στο ΑΠΕ για τις συντάξεις. Το ερώτημα είναι εάν πρόειται για λάθος του ΑΠΕ, ή υπάρχει ενορχηστρωμένη προπαγάνδα από το Μ. Μαξίμου, με σκοπό να διαστρεβλώσον την πραγματικότητα.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο σε σημερινό του δημοσίευμα, αναφέρει ότι οι Θεσμοί «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του» και ότι για αυτό έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαψεύδει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέα περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης"».

Τι ανέφερε πριν το ΑΠΕ

Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα πάνοτε με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το "πράσινο φως" για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του 'Ευρωπαϊκού Εξαμήνου'. Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Πέρα από όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, σήμερα θα γίνει το τελευταίο ραντεβού με τους Θεσμούς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη, οι δανειστές ρώτησαν και έμαθαν για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα Εργασιακά και τον κατώτατο μισθό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...