Κυβέρνηση

Έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια - Στο 34,09% η συμμετοχή - Ήττα για Τσίπρα-Ζάεφ, δεν έπεισαν την πλειοψηφία - Ακονίζουν τα «μαχαίρια» VMRO και κυβερνών κόμμα


Σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα για τον Ζόραν Ζάεφ και τους υποστηρικτές του «ναι» στο δημοψήφισμα, κινήθηκε η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την συμφωνία των Πρεσπών.

Τσίπρας Ζάεφ δεν έπεισαν την πλειοψηφία να πάει να ψηφίσει και τώρα το μπαλάκι είναι στη Βουλή, με το VMRO να είναι αντίθετο στην Συμφωνία, όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση μέχρι και μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που είχε προσέλθει για να ψηφίσει, ανερχόταν σε 589.637.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα όπως επιθυμεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σε λίγη ώρα.

Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν καταγραφεί στα Σκόπια, όπου η συμμετοχή στους περισσότερους δήμους έχει ξεπεράσει το 25% ενώ σε ορισμένους το 35%. Την υψηλότερη προσέλευση στη χώρα έχει το εκλογικό κέντρο του Σάραϊ (67%).

Επίσης, υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στα Βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην Κρίβα Πάλανκα το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 34%.

 

Τα σενάρια που παίζουν

Ο Ζάεφ με το ποσοστό να βρίσκεται κάτω από 50%, είναι εκτεθειμένος και πολιτικά ευάλωτος απέναντι στην αντιπολίτευση που θα του προσάπτει την βαριά κατηγορία ότι χωρίς να έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας του λαού προχώρησε, μέσα από εύθραυστους συσχετισμούς διαμορφωμένους με πιέσεις και εκβιασμούς βουλευτών, στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Κόντρα στον Ζάεφ στάθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, κάλεσε τους Σκοπιανούς να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, όσο και το αλβανόφωνο VMRO, που υπογείως προσπάθησε να αποτρέψει τους Σκοπιανούς από την συμμετοχή στο δημοψήφισμα, κάτι που έγινε και επίσημα το πρωί της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής του δεν θα πάει για να ψηφίσει! Μάλιστα, δύο βουλευτές του κομματος που πήγαν στις κάλπες, απαθαντίστηκαν και "κρεμάστηκαν στα μανταλάκια" των social media!

Τις εξελίξεις παρακολουθούν με αγωνία και από το ελληνικό κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, ο καθένας για τους δικού του λόγους έχει στραμμένο το βλέμμα στα Σκόπια ώστε να σχεδιάσει και την επόμενη ημέρα...

Καταγγελίες VMRO

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του VMRO Ναούμ Στοϊλκόφσκ, πολίτες δέχτηκαν τηλεφώνημα από έναν συγκεκριμένο αριθμό, και μια γυναικεία φωνή τους υπενθύμιζε να πάνε να ψηφίσουν.

Η φωνή αυτή είναι αλλοιωμένη, και υποστήριζε πως καλούσε από το αρχηγείο των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα δηλαδή του Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα έχει αναρτηθεί και σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η αυθεντικότητά του.

https://www.youtube.com/embed/9PoKQlZ4KO8?feature=oembed

«Fake News» από το VMRO

Από την μεριά του το κυβερνών κόμμα έκανε λόγο για μια «νευρική» αντίδραση του VMRO, καθώς όπως λέει βλέπει ακόμα και μέλη του να αγνοούν το μποϋκοτάζ στο δημοψήφισμα και να προσέρχονται στις κάλπες.

Γι αυτό και όπως λέει διαδίδει ψεύτικα νέα, προκειμένου να «κοντρολάρει» καλύτερα την κατάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ