Κοινωνία

Από που πήραν το όνομά τους οι περιοχές Περιστέρι, Πατήσια και Λιόσια

Χαμένη στο παρελθόν βρίσκεται η προέλευση της ονομασίας ορισμένων δήμων και περιοχών της χώρας.

Οι απόψεις μελετητών που αφιέρωσαν αρκετό από το χρόνο τους στην αναζήτηση των ανάδοχων του ονόματος ορισμένων περιοχών, δεν συμφωνούν πάντα, με αποτέλεσμα η προέλευσή τους να μην μπορεί να αποτυπωθεί με βεβαιότητα.

Ωστόσο, παρακάτω θα δείτε μερικές από τις ερμηνείες που έχουν καταγραφεί για τα Λιόσια, τα Πατήσια και το Περιστέρι:

Από πού προέρχεται το όνομα Πατήσια

Κατά τον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και λαογράφο Κώστα Μπίρη, η λέξη Πατήσια παράγεται από τον επιρρηματικό τύπο «Βατήσι» του αρχαίου ελληνικού Δήμου Βατής. Όμως, ο παλιός δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Δημήτριος Καμπούρογλου λέει πως τα Πατήσια πήραν το όνομά τους από έναν Οθωμανό της Τουρκοκρατίας, τον Πατίς – αγά.

Υπάρχει επίσης και η λαϊκή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος ήθελε από το κέντρο να πάει στην εν λόγω εξοχική περιοχή, του έλεγαν «πάτα ίσια», δηλαδή προχώρα ευθεία.

Ο «νονός» των Λιοσίων

Εδώ, όλοι οι μελετητές συμφωνούν: τα Λιόσια πήραν το όνομά τους από τον Αρβανίτη αρχηγό πατριάς Πέτρο και το γιο του Ιωάννη Λιόσα.

Η αρβανίτικη φάρα των Λιοσαίων κατέβηκε στην Αττική από την Ήπειρο τον 14ο αιώνα και εγκαταστάθηκε στην περιοχή που πήρε από αυτούς το όνομά της, όπως ακριβώς η άλλη μεγάλη φατρία των Αρβανιτών, των Σπάτα, που ίδρυσαν τον ομώνυμο οικισμό. Τώρα, τί σημαίνει «Λιόσας» ή «Λιόσης»; Ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιάννης Πέππας ετυμολογεί το Λιόσα από το γυναικείο όνομα… Μαρία. Η Μαρία στα αρβανίτικα είναι Μαρδίτσα, αλλά και Μαλιώ και Λαλώ.

Η Μαλιώ, με έκταση της δεύτερης συλλαβής, όπως συμβαίνει στα αρβανίτικα υποκοριστικά, γίνεται Λιόσα ή Λιότσα. Τώρα, τα παιδιά των Αρβανιτών προσδιορίζονται με βάση το όνομα της μάνας, όταν έχει πεθάνει ο πατέρας, συνεπώς ο Λιόσης ή ο Λιόσας είναι ο γιος της χήρας Μαρίας, όπως ο Σίνας, που είναι ο γιος της Φρόσως, της Σίνας στα αρβανίτικα, και ο Τσεβάς, δηλαδή ο γιος της χήρας Παρασκευής, που στα αρβανίτικα λέγεται Τσεβί.

Το μυστήριο του Περιστερίου

Το Περιστέρι, δεν είναι σίγουρο πώς πήρε το όνομά του. Κατά μία εκδοχή, ο νονός ήταν κάποιος Περιστέρ Αγάς της Τουρκοκρατίας, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν αυτό ήταν το πραγματικό όνομά του, ή απλώς το παρατσούκλι του, από τα πολλά αγριοπερίστερα που σύχναζαν στην περιοχή. Να σημειωθεί πως το 1934 το Περιστέρι αποσπάσθηκε από το Δήμο Αθηναίων, στον οποίο ανήκε και αναγνωρίσθηκε ως Δήμος λόγω του μεγάλου πληθυσμού του, ενώ τον ίδιο χρόνο έγιναν οι πρώτες δημοτικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...