Κόσμος

Ανεβαίνει επίπεδο η Συρία: Στήνει αερογέφυρα μεταφοράς όπλων η Ρωσία - Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και Sukhoi στέλνονται στη Δαμασκό

Ρωσικός εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου/παρεμβολών κατέφθασε στην ρωσική αεροπορική βάση Hmeimim χθες Δευτέρα και σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στα χέρια του Άσαντ, προκαλώντας συναγερμό και σοκ στις ισραηλινές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτός ο εξοπλισμός προορίζεται να «διαταράξει» πλήρως τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, καθώς η Μόσχα κινήθηκε ταχύτατα για την ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Συρίας, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ σήμερα.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στη Συρία το προηγμένο σύστημα πυραύλων S-300, μαζί με την αποστολή τεχνολογίας συστημάτων παρεμβολών και Η/Π στην περιοχή.

Το γεγονός σήμανε συναγερμό σε Ισραήλ και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, ο εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου έφτασε στη Αεροπορική Βάση Hmeimim κοντά στην Λαττάκεια τη Δευτέρα, με μεταγωγικά αεροσκάφη  Il-76.

Ισραηλινές πηγές, χωρίς να αναφέρουν λεπτομέρειες, τόνισαν ότι τα συστήματα προορίζονται να διαταράξουν ολοκληρωτικά τις "ανέμελες" πτήσεις των ισραηλινών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, την επικοινωνία των αεροσκαφών F-16, F-15 και F-35, καθώς και την ισχύ των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους και πυρομαχικά με καθοδήγηση.

Οι Σύροι χειριστές θα μπορούν να προβάλλουν πλέον ‘ένα προστατευτικό "ραδιοηλεκτρονικό θόλο" εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω στη Συρία κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Όπως δήλωσε νωρίτερα το DEBKAfile, τα νέα ρωσικά μέτρα στη Συρία θα αποτελέσουν το κύριο μενού στην επικείμενη συνάντηση του Νετανιάχου την Τετάρτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όλα αυτά όπως είναι κατανοητό προκάλεσαν τις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο και σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην προβεί στην αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων στη Συρία.

Ταυτόχρονα οι ίδιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη χώρα και μετά την τελική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, εν μέρει για να ελέγξουν τις ιρανικές φιλοδοξίες και απειλές κατά του Ισραήλ.

Το ζήτημα έχει φέρει τον Νετανιάχου προφανώς σε δίλημμα, ενώ ο ίδιος ευρίσκεται στην Ν.Υόρκη για την σύνοδο του ΟΗΕ, για αυτό και η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, αποκτά πλέον τεράστια σημασία για την εξεύρεση ταχύτατης λύσης, η οποία εμπεριέχει όμως το κίνδυνο γενικής πολεμικής ανάφλεξης.

Ο Άσαντ με αυτά τα ρωσικά συστήματα στα χέρια του καθιερώνει μια de facto ζώνη αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Συρίας, όχι όμως de jure.

Έτσι, οι Ρώσοι θα έχουν την ευελιξία να αποφασίζουν για το ποιας εθνικότητας αεροσκάφη θα δέχονται ηλεκτρονικές παρεμβολές και ποια θα παρακολουθούνται μόνο.

Αυτό θα δώσει στη Ρωσία μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση σε σχέση με όλους τους συμμετέχοντες αυτού του πολέμου.

Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι νέες δυνατότητες που θα αναπτυχθούν στη Συρία και αποτελούν απάντηση στις ισραηλινές ενέργειες, ενισχύουν ουσιαστικά τις δυνατότητες της Συρίας σε βάρος όλων των δυνητικών επιτιθεμένων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών και Ισραηλινών.

Παρόλα αυτά τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ισραηλινοί έχουν πολύ εξελιγμένες δυνατότητες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου EW και είναι σίγουρο ότι θα τις χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί.

Οι Ρώσοι όμως είναι ποιοτικά μπροστά από άλλες χώρες στον τομέα αυτό, και αυτό είναι που αλλάζει άρδην τις ισορροπίες.

Οι Ρώσοι πήραν το χρόνο τους για να αναλύσουν τι συνέβη με το Il -20 και προετοιμάστηκαν δίνοντας μια απάντηση που δεν ήταν σύμπτωμα της αδυναμίας τους, αλλά της δυνατότητας τους να δουν με άλλο μάτι τις εξελίξεις στην περιοχή και να δράσουν «με κρύο αίμα».

Τα μηνύματα που έρχονται την ίδια στιγμή από τις ΗΠΑ υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς ασχολούνται με την Συρία από το 2011, μη κατανοώντας όμως πόσο βαθιά έχουν "χωθεί"¨στην χώρα αυτή, μαζί με το Ιράν και το Ισραήλ και αυτό αποτελεί το πιο επικίνδυνο κομμάτι του συριακού ζητήματος.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο («Σκάει» κάτι πολύ μεγάλο στην Συρία: Η Μόσχα στέλνει εσπευσμένα S-300 στη Δαμασκό – «Παγίδα» των Ρώσων στο Ισραήλ), τονίσαμε ότι χοντραίνουν οι  αντιδράσεις της Μόσχας μετά την άνανδρη κατάρριψη ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους IL-20 και έτσι αποφασίστηκε η μεταφορά εσπευσμένα πυραύλων S-300 στην Συρία παραδίδοντάς τους στα χέρια του Άσαντ.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει πυραύλους αυτού του τύπου στη συριακή πλευρά, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την συριακή αεράμυνα με σκοπό να προκαλέσει κατάρριψη ισραηλινού ή ακόμα και αμερικανικού αεροσκάφους.

Το διακύβευμα όμως είναι ποιο ακριβώς τύπο των S-300 θα παραλάβει η συριακή αεράμυνα και ο Άσαντ. 

Εδώ ακριβώς είναι το μυστικό της Μόσχας και αφορά πιθανόν την παράδοση πυραύλων S-300V, οι οποίοι αποτελούν κάτι λιγότερο σε ισχύ από τους τρομερούς S-400 και αυτό σίγουρα αλλάζει όλες τις ισορροπίες στην περιοχή.

Παράλληλα, η κατάσταση στην περιοχή θερμαίνεται ακόμη περισσότερο, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει στην Συρία οχτώ (8) μαχητικά για να ενισχύσει την υπάρχουσα δύναμη των αναχαιτιστικών που ήδη σταθμεύουν στην βάση Hmeimim.

Τα αεροσκάφη αυτά θα αξιοποιηθούν για την πραγματοποίηση συνεχόμενων (24/7) αποστολών εναέριων περιπολιών στον εναέριο χώρο για την αποτροπή πιθανών επιχειρήσεων της Ισραηλινής Αεροπορίας κατά στόχων στις πόλεις Λαττάκεια και Ταρτούς.

Η αποστολή αυτών των αεροσκαφών στην Συρία συνιστά αύξηση των δυνατοτήτων του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος στην Συρία κατά 200% αφού σήμερα στην βάση Hmeimim υπάρχουν μόλις 4 Su-35. Με την αποστολή των αεροσκαφών η Ρωσία θα διαθέτει στην Συρία 12 Su-30/35 τα οποία αξιοποιώντας εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου θα μπορούν να επιχειρούν για ώρες πάνω από τις περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος στη Συρία.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1044357021993029632

https://twitter.com/joumanagebara__/status/1044606039088386048

https://youtu.be/e8qCV63OKsk?t=5

https://youtu.be/N3HHLUMnSnw?t=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...