Ρωσία

Su-34: Το ρωσικό βομβαρδιστικό που τρέμει το ΝΑΤΟ (βίντεο)


Βασισμένο στο ισχυρό Su-27 Flanker της Σοβιετικής Ένωσης , το Su-34 Fullback είναι το βασικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και το νέο βομβαρδιστικό, το οποίο έχει αποδώσει εξαιρετικά κατά τη διάρκεια των τωρινών επιχειρήσεων της Ρωσία στην Συρία, αναπτυσσόταν κατά τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, η τρέχουσα εκδοχή του το Fullback είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο προηγμένη και ικανό αεροσκάφος από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο αρχικός σχεδιασμός του ξεκίνησε το 1983, με σκοπό την αντικατάσταση του βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24. Η Σοβιετική Ένωση αναζητούσε ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε να επιχειρεί ως βομβαρδιστικό, αλλά παράλληλα να μπορεί να αντιμετωπίσει σε αερομαχία τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16.

Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η ανάπτυξη του αεροσκάφους επιβραδύνθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά καθώς η Ρωσία ανέκαμψε από το χάος και την οικονομική αδυναμία, η Μόσχα ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του αεροσκάφους που πλέον έφερε την ονομασία Su-34.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει περίπου 114 Su-34, με το Κρεμλίνο να υπόσχεται την αγορά περισσοτέρων και την συνεχή αναβάθμιση των ήδη υπάρχοντών αεροσκαφών. Αυτό επιβεβαιώνει την συνεχή παρουσία του ισχυρού πολεμικού αεροσκάφους για τις επόμενες δεκαετίες.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα μπορεί να διατηρήσει το νέο βομβαρδισμό επ' αόριστον είναι λόγω του προηγμένου σχεδιασμού και ανοικτής αεροναυπηγικής αρχιτεκτονικής του είναι εξαιρετικά εύκολη η αναβάθμιση του σε όλα τα επίπεδα.

Το Su-34 πιθανότατα θα παραμείνει στην υπηρεσία της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας για δεκαετίες ως αντικαταστάτης των Su-24 και Tupolev Tu-22M3. Οι Ρώσοι αναμένεται να προσθέσουν νέους υπολογιστές, αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου στο Su-34 που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη υψηλές επιδόσεις του. Μεταξύ των βελτιώσεων είναι και η προσθήκη ενός νέου ηλεκτρο-οπτικού υπέρυθρου μέσου στόχευσης, που θα αντιμετωπίσει μία από τις σημαντικότερες, μέχρι σήμερα, αδυναμίες της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός νέου ραντάρ Spear-DL, το οποίο θα προειδοποιεί τους πιλότους για βλήματα που το προσεγγίζουν και θα συνδυαστεί με ένα σύστημα αυτόματης εκτόξευσης αντιμέτρων και παρεμβολής.

Ενώ το Su-34 έχει ήδη αρκετά ισχυρά συστήματα παρεμβολής στα πτερύγια του, οι Ρώσοι εγκαθιστούν ένα ακόμα ισχυρότερο σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει στο Su-34 να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου συγκρίσιμη με το Boeing EA-18G Growler.

Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το Su-34 θα μπορούσε να καταστείλει τα εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, τα ραντάρ μαχητικών αεροσκαφών και ακόμη και τα αερομεταφερόμενα ραντάρ, όπως τα AWACS σύμφωνα με τους κατασκευαστές του. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ένα Su-34 εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, δεν θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη μόνο μια ομάδα μαχητών, αλλά ότι αυτά τα μαχητικά «θα εξαφανιστούν απλά από εχθρικά ραντάρ». Επιπλέον, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου, δεν περιορίζει το οπλικό φορτίο του βομβαρδιστικού.

Παρόλα αυτά, ενώ οι Ρώσοι καυχιούνται για τα πολύ ικανά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, το SU-34 φέρει μια σειρά από μεγάλου βεληνεκούς κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-θαλάσσης και αέρος-εδάφους. Οι Ρώσοι φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα επανδρωμένα αεροσκάφη θα είχαν μεγάλες απώλειες σε μια μάχη εναντίον σύγχρονων αμυντικών αεροσκαφών και για αυτό τον λόγο επενδύουν σε ικανότητες πυρός από μεγάλη απόσταση. Έτσι, τα Su-34 αποτελούν μια σοβαρότατη απειλή για τους στόχους σε όλο τον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη.

Δείτε το ρωσικό βοβμαρδιστικό Su-34 εν ώρα δράσης:
https://www.youtube.com/embed/OYRKtihmY0U

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ