Ρωσία

«O εχθρός είναι κοινός»: Η Ρωσία προσφέρει στην Κίνα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης - Κίνηση-ματ του Β. Πούτιν - Αλλάζει το γεωπολιτικό τοπίο

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία από την συμμαχία Κίνας-Ρωσίας, οι οποίοι περιθωριοποιούν καθημερινά το δυτικό σύστημα εμπορίου και νομισμάτων.

Τα κράτη μέλη των χωρών του συνασπισμού BRICS αντιπροσωπεύουν σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους και περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχοντας στην κατοχή τους Τράπεζα Ανάπτυξης , η οποία δημιουργήθηκε το 2014 για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής με στόχο την ανάπτυξη τόσο από τα κράτη μέλη της όσο και από άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Ένωσης περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός οικονομικού συστήματος εμπορίου «στο οποίο θα κυριαρχεί η Ανατολή», με κρατικούς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ετσι λοιπόν, μία νέα εποχή διπλωματίας εγκαινίασαν Κίνα και Ρωσία, σε μία περίοδο που μαίνεται η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου το Πεκίνο βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον και στις 23 Αυγούστου 2018 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος γύρος αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τις προηγούμενες μέρες, η Ρωσία πρότεινε μία λύση στην Κίνα, ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα προσέφερε 2,5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης διαθέσιμη στους Κινέζους αγρότες προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για σόγια - και φυσικά, να αποτρέψει μια τεράστια έλλειψη του εν λόγω προϊόντος που θα οδηγούσε σε πολιτικές / κοινωνικές αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Valery Dubrovskiy, διευθυντής επενδύσεων στον Οργανισμό επενδύσεων και εξαγωγών της Άπω Ανατολής, δήλωσε την Τρίτη (14/8) ότι οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι χώρες έχουν ήδη εκφράσει τεράστιο ενδιαφέρον για τα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει το bankingnews.gr.

«Περιμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα προέλθει από την Κίνα», ανέφερε.

«Αναμένουμε 50% από την Κίνα, 25% από τη Ρωσία και 25% από άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα», σημείωσε.

Ο Dubrovskiy ανέφερε ότι τα 3 εκατομμύρια εκτάρια αγροτεμαχίων στην επαρχία της Ρωσικής Άπω Ανατολής είναι τώρα διαθέσιμα στους αγρότες, προσθέτοντας πως η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο για την καλλιέργεια γαλακτοκομικών προϊόντων, σόγιας, σιταριού και άλλων αγαθών.

Ειδικοί εκτιμούν ότι, ο εμπορικός πόλεμος του Trump με την Κίνα θα μπορούσε να φέρει στη Ρωσία «πλημμύρα» ξένων επενδύσεων.

Ο Dmitri Rylko, γενικός διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για Μελέτες Αγροτικών Αγορών, εξήγησε ότι η πλειοψηφία της εύφορης γης στην περιοχή της Άπω Ανατολής έχει ήδη αποκτηθεί, παρόλο που οι κινεζικές επιχειρήσεις έσπευσαν να υπογράψουν μισθώσεις και άλλες προσωρινές συμφωνίες.

«Τα καλύτερα εδάφη καταλαμβάνουν και έχουν εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό οι εγχώριοι αγρότες, οπότε αν θέλουν περισσότερα, θα είναι κατά κύριο λόγο σε απομακρυσμένες και χαμηλής παραγωγικότητας περιοχές», ανέφερε.

Η Κίνα αποτελεί τεράστιο εισαγωγικό προορισμός σόγιας ενώ ήδη αποδέχθηκε τους πρώτους δασμούς επιτρέποντας σε ένα αμερικανικό σκάφος να αποβιβαστεί.

Φαίνεται πως η Κίνα είναι πρόθυμη να δεχτεί υψηλότερες τιμές σόγιας βραχυπρόθεσμα, αλλά το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι σαφές: η φτηνή καλλιεργήσιμη γη στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι η επόμενη πηγή σόγιας της Κίνας, παρακάμπτοντας έτσι τις ΗΠΑ.

Αμερικανοί ειδικοί του εμπορίου και της γεωργίας προειδοποίησαν ότι οι δασμοί του προέδρου Trump στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα καταστροφικό πλήγμα στην αγροτική Αμερική.

Μια νέα εποχή ξημερώνει πλέον για την παγκόσμια οικονομία καθώς οι BRICS «τσακίζουν» την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου.

Οπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγα 24ωρα, βρισκόμαστε στην ανατολή ενός καινούργιου οικονομικού συστήματος, που σε λίγο καιρό θα διαμορφώσει νέα εποχή στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά.

Η Μόσχα στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνηση και κυρίως προς τις ΗΠΑ , ταράζοντας την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Στο γεγονός ότι η χρήση του αμερικανικού δολαρίου για την άσκηση πίεσης σε άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Anatoly Aksakov, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ισοπεδώσει το δολάριο.

Ειδικότερα, ο ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο προκτορείο Anadolu, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει τα πάντα ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα», προσθέτοντας ότι, «όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), στις οποίες φαίνεται να ενδιαφέρεται να ενταχθεί και η Τουρκία, συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου νομίσματος που θα εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών.

Μάλιστα, ένα ενιαίο νόμισμα για τις χώρες του BRICS θα έχει καλές προοπτικές, καθώς το μπλοκ έχει τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, το 30% της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 40% της παγκόσμιας γεωργίας.

«Η διαδικασία δημιουργίας ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια και θα εξαρτηθεί από την Ουάσιγκτον, καθώς όσο περισσότερο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο για να ασκήσουν πιέσεις, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο δίνουν σε άλλες χώρες ώστε να απορρίψουν τις πληρωμές σε δολάρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ρώσος αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Anatoly Aksakov, πολλές χώρες έχουν ήδη απορρίψει το δολάριο, αναφέροντας πως η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο χρησιμοποιώντας το γουάν, η Τουρκία έχει αποσύρει τις καταθέσεις της σε χρυσό από τις ΗΠΑ και η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις της στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

«Μόλις εμφανιστεί το εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο θα χάσει τη σημασία του, γεγονός που θα κοστίσει το μισό της τρέχουσας αξίας του», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «με την απώλεια της αξίας του δολαρίου, οι ΗΠΑ θα χάσουν την επιρροή τους».

Είναι σαφές πλέον ότι η επί πολλά έτη μονοκρατορία των ΗΠΑ, στις διεθνείς συναλλαγές, οδεύει προς το τέλος της, αν δεν έχει τελειώσει. Στη θέση της έρχεται μια διαφορετική κουλτούρα στις εμπορικές συναλλαγές.

Η κουλτούρα ενός πολυπολικού κόσμου. Αυτό που είχε διακηρύξει προ λίγων ετών ο πρόεδρος Πούτιν. Τα έθνη πλέον θα αποφασίζουν τι θα επιλέξουν για τις συναλλαγές τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...