Εκκλησία

O Βαρθολομαίος στέλνει μήνυμα στην Μόσχα για το ουκρανικό και Μοσχοβίτες κάνουν “απόβαση” στο Άγιο Όρος

Του Άγγελου Ρούσσου

Παιχνίδι ισορροπιών άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα με τα βλέμματα στραμμένα στην προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε σαφές μήνυμα προς την ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με την πατριαρχική ανακοίνωση: "Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, την Πέμπτην, 9ην Αυγούστου, εχοροστάτησεν εν τω εν Γαλατά πανηγυρίσαντι Μετοχίω του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος, επί τη μνήμη αυτού κατά το παλαιόν ημερολόγιον, κατά την τελεσθείσαν Θείαν Λειτουργίαν, καθ’ ην εκκλησιάσθησαν ο Εντιμ. κ. Dimitry Evdokimov, Πρόξενος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας εν τη Πόλει, και πλήθος πιστών εκ της ενταύθα Ρωσσικής Κοινότητος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ωμίλησε καταλλήλως ο Πατριάρχης, αναφερθείς και εις την επικειμένην επίσκεψιν του Μακ. Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου εις τα Πατριαρχεία περί τα τέλη Αυγούστου ε.ε., προς διαβούλευσιν επί διμερούς ενδιαφέροντος ζητημάτων, και εξήρε την οικουμενικήν και υπερεθνικήν διακονίαν του Οικουμενικού Θρόνου προς άπαντας τους Ορθοδόξους πιστούς ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και πολιτισμικών και γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων, επιδαψιλεύσας πάσι τοις προσελθούσι πιστοίς τας Πατριαρχικάς Αυτού ευχάς και ευλογίας.”

Την ίδια στιγμή, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ρωσικό μετόχι επιχειρούσε να θέσει τους όρους του ουσιαστικά, στο Άγιο Όρος (που βρίσκεται υπό την πνευματική εποπτεία του Οικ.Πατριαρχείου) είχαμε “απόβαση” Ρώσων.

Μια αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Δούμας για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και για θέματα δημοσίων και θρησκευτικών ενώσεων, S.A. Gavrilov έφτασε στο “περιβόλι της Παναγιάς” με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος.

Κατά την άφιξή της στο Άγιο Όρος, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε ασφαλώς τη Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονα. Αυτές τις μέρες ειδικά ένας μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται αυτό το μοναστήρι. Η σύνθεση της ομάδας των προσκυνητών από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία περιελάμβανε επίσης τον Επίσκοπο Bobruisk και Bykhov Σεραφείμ, αλλά και μέλη του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων όπως ο DI Petrovsky.

Ενώπιον του ηγουμένου Αρχιμανδρίτη Ευλογιου, ο Γαβριλόφ δήλωσε: "Αυτό το μοναστήρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Ρωσία, με τη Ρωσική Ορθοδοξία. Οι αιώνιες παλιές παραδόσεις υποστηρίζονται από το ανιδιοτελές έργο κάθε μοναχού. Ως εκ τούτου, αυτή την ημέρα, ζητούμε αυστηρά από όσους εγκαταβιούν στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα να μην εγκαταλείπουν τις προσευχές για την επίγεια πατρίδα τους και επίσης για την ειρήνη σε ολόκληρη τη γη ».

Επίσης κατά τη διάρκεια των εορτασμών την Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους επισκέφθηκε ο Βαλερί Πιρόγκοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου του Ρωσικού Όρους. Προς το παρόν, το προσωπικό αυτού του επιστημονικού οργάνου έχει κάνει τεράστια δουλειά στην ανάλυση και συστηματοποίηση των αρχείων της μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης