Οπλικά συστήματα

A-34 Comet, το καλύτερο βρετανικό άρμα μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Βίντεο)

Ο Βρετανικός στρατός, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμου, υστερούσε δραματικά στην σχεδίαση αρμάτων μάχης. Όταν όμως, το 1942, εμφανίστηκε το βαρύ γερμανικό άρματα Tiger I, τρόμος κατέβαλε τους Βρετανούς αρματιστές.

Έτσι αποφασίστηκε η σχεδίαση ενός νέου άρματος, βασισμένου στο άρμα Cromwell, το οποίο θα ήταν εφοδιασμένο με το ισχυρότερο βρετανικό αντιαρματικό πυροβόλο, σε υπηρεσία, αυτό των 17pdr (77χλστ.).

Το νέο άρμα ονομάστηκε Comet, ενώ η επίσημη ονομασία του ήταν Α34 Cruiser Tank. Το άρμα έφερε μέγιστη θωράκιση πάχους 102 χλστ. Είχε βάρος 35.696 κιλά, μήκος 7,66 μ. πλάτος 3,04 μ. και ύψος 2,98 μ. Το άρμα κινούσε ένας υδρόψυκτος βενζινοκινητήρας κινητήρας Rolls-Royce Meteor Mk 3 V-12, απόδοσης 600 Ίππων.

Το άρμα ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα, σε οδό, 51 χλμ. την ώρα και είχε ακτίνα δράσης 200 χλμ. περίπου. Μπορούσε να περάσει τάφρο πλάτους έως 2,43 μ. και κάθετο εμπόδιο ύψους 0,92 μ. Πέραν του πυροβόλου, το άρμα έφερε και δύο πολυβόλα των 7,92 χλστ.

Το άρμα εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1944, με την 11η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και ως εκ τούτου δεν πρόλαβε να δει ιδιαίτερη δράση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλα αυτά έδρασε στην Κορέα και παρέμεινε σε υπηρεσία στον Βρετανικό στρατό μέχρι το 1958. Η Νότια Αφρική πάντως το διατήρησε σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Η Φιλανδία χρησιμοποίησε τα δικά της μέχρι το 1970. Η δημοκρατία της Ιρλανδίας τα χρησιμοποίησε μέχρι το 1973. Άρματα του τύπου χρησιμοποίησε επίσης η Κούβα και η Μιανμάρ.

https://www.youtube.com/watch?v=oc_Z6gHeFCA

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...