Κυβέρνηση

Aπίστευτες καταστάσεις από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Πολιτικά παιχνίδια με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στον μετασχηματισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το οποίο αλλάζει ονομασία και νομικό καθεστώς, προχωρά το φθινόπωρο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία επιχειρεί να θέσει μία σαφή διαχωριστική γραμμή της δικής της διακυβέρνησης από το «αμαρτωλό» παρελθόν του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει τεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία έχει χτίσει πάνω σε αυτόν σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική της περί γιγάντωσης της διαφθοράς στη χώρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας προτείνει τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο θα έχει τον ίδιο σκοπό και αρμοδιότητες με το ΚΕΕΛΠΝΟ (ΝΠΙΔ) που θα καταργηθεί. Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο νόμου που θα είναι σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr) έως τις 24/8/2018, στον σκοπό του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται η παρακολούθηση και εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού, η επιδημιολογική καταγραφή και εποπτεία των νοσημάτων και η λήψη μέτρων πρόληψης και δράσεων προστασίας του πληθυσμού από κάθε είδους απειλές που προέρχονται από εξάπλωση νοσημάτων ή καταστάσεων βλαπτικών για την υγεία (επιδημίες, απελευθέρωση βιολογικών ή χημικών παραγόντων κ.ά.). Ο ΕΟΔΥ διοικείται από επταμελές Δ.Σ., επιχορηγείται ετησίως από το κράτος, αλλά και από ΟΤΑ και άλλους οργανισμούς, ενώ έχει έσοδα και από προγράμματα της Ε.Ε. Οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταταγούν σε οργανικές θέσεις του ΕΟΔΥ. Εφόσον ασκούν παράλληλα και ιδιωτικό έργο, θα πρέπει σε διάστημα δύο ετών να το διακόψουν.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου προτείνεται και η ίδρυση ΝΠΙΔ με την ονομασία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ). Πρόκειται για ένα Ινστιτούτο με πληθώρα διευθύνσεων και τμημάτων, σκοπός του οποίου είναι η εισήγηση εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων, καθώς και ο συντονισμός των σχετικών ενεργειών. Το ΕΙΝΕ έχει 9μελές Δ.Σ., πρόεδρο και γενικό επιστημονικό διευθυντή, 11μελές επιστημονικό συμβούλιο και διαρθρώνεται σε τέσσερις διευθύνσεις, με είκοσι τμήματα, για τη στελέχωση των οποίων συστήνονται 61 θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...