Σκοπιανό

Υπ. Αμυνας ΠΓΔΜ: «Σίγουρη η κυβέρνησή μας ότι η πλειοψηφία θα ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα»

Σίγουρη ότι η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ θα ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είναι η κυβέρνηση των Σκοπίων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας της χώρας.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα σεβαστούμε τη βούληση της πλειοψηφίας. Θέλουμε να ζητήσουμε τη γνώμη των πολιτών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία απαιτεί τροποποιήσεις του συντάγματος που θα κάνει η Βουλή», είπε η Ραντμίλα Σεκερίνσκα σε συνέντευξή της στο σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο Channel TV5.

Τόνισε δε ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος κι ότι και το αντιπολιτεύομενο VMRO επεσήμανε εδώ και δέκα χρόνια την ανάγκη να ζητηθεί η γνώμη του λαού για το θέμα του ονόματος. «Πώς θα καλέσει τώρα το αντιπολιτευόμενο κόμμα τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα που το ίδιο προωθούσε επί περίπου 10 χρόνια. Αν όλα τα πολιτικά κόμματα, που έλεγαν παλιότερα ότι το δημοψήφισμα είναι καλό για την “Μακεδονία”, καλέσουν τους οπαδούς τους να πάνε να ψηφίσουν στο επικείμενο δημοψήφισμα, τότε θα στεφθεί αναμφίβολα με επιτυχία. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το δημοψήφισμα όμηρος εξωτερικών πολιτικών υπολογισμών», είπε.

Κάλεσε δε το VMRO και τα άλλα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η πλειοψηφία είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών να κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν ώστε να συγκριθούν οι ψήφοι υπέρ του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του ηγέτη του VMRO ότι το κόμμα του θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα, η Σεκερίνσκα, είπε ότι ο Χριστιάν Μίτσκοσκι δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα το κατάφερνε. «Πετύχαμε μια συμφωνία, που διαφυλάσσει την ταυτότητά μας και ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα για τη συμμετοχή της “Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να προστατέψουμε τη χώρα μας από μια πιθανή αποσταθεροποίηση και τους φόβους που σχετίζονται με μια τέτοια πιθανότητα», είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων.

To VMRO θα ανοίξει στις 10 Σεπτεμβρίου τα χαρτιά του

Από την πλευρά του ο ηγέτης του VMRO είπε ότι το κόμμα του θα ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με το αν θα στηρίξει ή θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, που θα αρχίσει και επίσημα η καμπάνια. Όπως είπε ο Μίτσκοσκι, το κόμμα του σχεδιάζει στο προσεχές διάστημα να διαβουλευτεί με τους οπαδούς του για το ζήτημα του δημοψηφίσματος και της αλλαγής του Συντάγματος που απαιτεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Ισχνό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος

Την ίδια ώρα σε τηλεφωνική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΜCIC που διεξήχθη μεταξύ 24 Ιουλίου και 1ης Αυγούστου, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM διατηρεί ελαφρό προβάδισμα σχεδόν μισής ποσοστιαίας μονάδας (24,4%) έναντι του VMRO (24%) στην πρόθεση ψήφου.

Το DUI εξασφαλίζει την υποστήριξη του 6.9%, η «Συμμαχία των Αλβανών» 2,7%, και το BESA 1,7%. Σημειωτέον ότι το 37,8% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν έχουν επιλέξει ακόμη το κόμμα της προτίμησής τους ή ότι δεν θα ψήφιζαν, αν στήνονταν τώρα οι κάλπες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ