Κόσμος

Υεμένη: Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη....Η Σαουδαραβική “εκκαθάριση” και η αμερικανική σύμπραξη θα αναγεννήσουν την Αλ Κάιντα

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Η συμφορά είναι ο καθρέφτης όπου βλέπουμε και γνωρίζουμε πραγματικά τον εαυτό μας...

Στάχτη...Όλεθρος...Κλάμα και οδυρμός σε μια γωνιά του πλανήτη που λες και δεν μένουν άνθρωποι. Στην Υεμένη η ανθρωπότητα θα πρέπει να ξερνάει τον πολιτισμό της, να φτύνει τον εαυτό της όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη. Η Υεμένη δεν είναι Συρία, Ιρακ ή ευρύτερη Μέση Ανατολή όπου πολλά γεωπολιτικά συμφέροντα διακυβεύονται. Η Υεμένη είναι ένα τραγικό χωνευτήρι θανάτου, ανηλεούς ξεκληρίσματος, σαν κάποιος θεός να αποφάσισε την εξαφάνισή της.

Πριν από μια εβδομάδα 40 παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή όταν βόμβα διέλυσε το λεωφορείο τους.

Η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε επίθεση στο σχολικό λεωφορείο που σκότωσε αυτά τα 40 παιδιά στην Υεμένη πωλήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ειδικούς πυρομαχικών στο CNN.

Σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους της Υεμένης και τους εμπειρογνώμονες πυρομαχικών, το CNN ανακοίνωσε χθες αργά ότι το όπλο που έπληξε το λεωφορείο στις 9 Αυγούστου ήταν μια κατευθυνόμενη βόμβα MK 82 των 227 κιλών με λέιζερ από την Lockheed Martin, έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς τροφοδότες των ΗΠΑ και του πλανήτη γενικότερα.

Από τα 51 άτομα που πέθαναν στην αεροπορική επιδρομή, 40 ήταν παιδιά, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι από τους συνολικά 79 τραυματίες, 56 ήταν παιδιά.

Η βόμβα είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση σε μια κηδεία στην Υεμένη τον Οκτώβριο του 2016, στην οποία σκοτώθηκαν 155 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ανέφερε το CNN. Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε "εσφαλμένες πληροφορίες" την αποκάλυψη αυτή.

Μετά την επίθεση στην κηδεία προ διετίας, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε την πώληση στρατιωτικής τεχνολογίας με βάση την ακρίβεια στη Σαουδική Αραβία με αιτιολογία «ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η απαγόρευση ανατράπηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson το 2017.

Στις 13 Αυγούστου χιλιάδες λαού στην Υεμένη διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του Ριάντ και της Ουάσιγκτον, καθώς έλαβαν μέρος σε μαζική κηδεία για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή.

Πολλά από τα παιδιά βρίσκονταν σε ταξίδι μετά την αποφοίτησή τους από το καλοκαιρινό σχολείο, σύμφωνα με έκθεση του CNN αλλά και με βάση βίντεο που δείχνει τους μαθητές που έπαιζαν πριν από την επίθεση.

Η μαζική κηδεία πραγματοποιήθηκε στο οχυρό των Χούτι της πόλης Saada με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση Al-Masirah των ανταρτών

Εν μέσω θρήνων τα συνθήματα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και βέβαια κατά του προμηθευτή όπλων της, δηλαδή των ΗΠΑ, δονούσαν την βαριά ατμόσφαιρα. «Η Αμερική σκοτώνει τα παιδιά της Υεμένης», έγραφαν διάφορα πανό.

Η αναγέννηση της Αλ Κάιντα

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των κατοίκων της νότιας Υεμένης, ότι κάθε τέσσερα χρόνια ξεσπάει ένας πόλεμος στα νότια της χώρας. Και τώρα όλα δείχνουν πως πάμε για έναν ακόμη....

Οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι η Υεμένη είναι ήδη σε πόλεμο. Χιλιάδες πολίτες της χώρας σκοτώθηκαν από το 2015 όταν η ανταρτική ομάδα Σιθ Χούττι σαρωτικά πήρε τον έλεγχο της χώρας από τον πρόεδρο της Υεμένης, Αμπέτμπαμπο Μανσούρ Χάντι.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν μια βομβιστική εκστρατεία λίγο αργότερα για να αποκαταστήσουν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση, φοβούμενοι ότι μια Υεμένη ελεγχόμενη από τους Χούτι ήταν μέρος των επεκτατικών σχεδίων του Ιράν.

Τρία χρόνια αργότερα, η καταστροφική σύγκρουση, έχει προκαλέσει την απόλυτη συμφορά...

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού – περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι - βασίζονται σε ενισχύσεις για να επιβιώσουν. Ο φόρος αίματος βαρύτατος υπολογίζεται από 10.000 νεκρούς έως πέντε φορές περισσότερο. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας για ένα χρόνο.

Οι ντόπιοι καταριούνται τον συνασπισμό του Κόλπου (που είναι παρεμπιπτόντως ένας μεγάλος δικαιούχος και βρετανικών όπλων).

Ωστόσο, τουλάχιστον μία ομάδα κερδίζει από αυτόν τον πόλεμο. Πρόκειται για τους νότιους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί με σημαντική δύναμη. Και γι 'αυτούς, η εκτόξευση των Χούτι είναι απλώς ο πρόδρομος του αληθινού αγώνα!!!

Κάτω από την επιφάνεια, ένας επικίνδυνος εμφύλιος πόλεμος μέσα σε έναν ήδη καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο ζυμώνεται και οι ρίζες του είναι παλαιότερες.

Η επόμενη σύγκρουση στην Υεμένη θα είναι ο πόλεμος για την ανεξαρτησία και η επιστροφή στη διαιρεμένη χώρα.

Ειδικοί αναφέρουν πως οι «εντάσεις είναι από τις υψηλότερες που υπήρξαν ποτέ».

Η Υεμένη ενοποιήθηκε μόλις το 1990. Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε τέσσερα χρόνια αργότερα, και κόστισε στην χώρα, τον νότο της. Στη Νότια Υεμένη μιλούν για την «κατοχή» του βορρά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Είναι μια κατοχή που εξακολουθούμε να νιώθουμε σήμερα", αναφέρουν

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό ζήτημα για τη Δύση, μιας και η Υεμένη αποτελεί την πλέον φτωχή χώρα του Κόλπου, αλλά όπως πάντα η Δύση χάνει-ή αρέσκεται να προσπερνάει-την ουσία

Στον κονιορτό της μάχης όπως αυτήν στην Υεμένη τείνουν να ανθίζουν εξεγέρσεις.

Κατά την έναρξη της σύγκρουσης το 2015 στην Υεμένη, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), κατέκτησε μια έκταση 700 χιλιομέτρων. Ένας δεύτερος εμφύλιος πόλεμος που κατά τα φαινόμενα έρχεται το μόνο που θα κάνει θα είναι να προσφέρει μια ακόμη ευκαιρία στην AQAP.

Θα μπορούσε επίσης να θέσει τις δύο εξουσιαστικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή - τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία – και τους συμμάχους τους μπροστά σε δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη, έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης, και στην προκειμένη περίπτωση συμφέρει πολλούς....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ