Κόσμος

Το Ρωσικό ατσάλι ετοιμάζεται για δράση: Πυκνώνουν σύννεφα πολέμου ξανά στην Γεωργία - Τελεσίγραφο ΗΠΑ, προειδοποίηση Μόσχας - Η επέτειος του 2008 δεν έγινε μάθημα...


Και ξαφνικά μυρίζει μπαρούτι: Η Ουάσινγκτον απαιτεί από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία στην επέτειο του πολέμου των 5 ημερών με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να συσωρεύονται στα σύνορα με τη Ρωσία. 12 κράτη, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν ασκήσεις δίπλα στα σύνορα με τη Ρωσία στην Γεωργία.

Η Γεωργία είναι ένα βήμα πριν την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Ερχονται πολεμικές εξελίξεις ξανά στην περιοχή.

Η διπλωματία των ΗΠΑ απαίτησε την Τρίτη από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δύο περιοχές της Γεωργίας που ελέγχουν φιλορώσοι, με τη Ρωσία να έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους εδώ και δέκα χρόνια και να διατηρεί εκεί ισχυρές δυνάμεις.

«Αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Δεν αποτελούν τμήμα της Ρωσίας», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

«Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της ως τις θέσεις τους που είχαν καθοριστεί με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2008», πρόσθεσε η Νάουερτ.

Μόσχα και Τμπιλίσι βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε σύγκρουση.

Το καλοκαίρι του 2008 οι εντάσεις μεταμορφώθηκαν σε ανοιχτή ένοπλη σύρραξη, με τον ρωσικό στρατό να επεμβαίνει στο γεωργιανό έδαφος για να διασώσει τη μικροσκοπική Νότια Οσετία, μια περιοχή υπό τον έλεγχο φιλορώσων όπου το Τμπιλίσι είχε εξαπολύσει μια φονική στρατιωτική επιχείρηση.

Μέσα σε πέντε ημέρες οι δυνάμεις της Μόσχας έτρεψαν τον γεωργιανό στρατό σε άτακτη υποχώρηση και απείλησαν να καταλάβουν ακόμη και τη γεωργιανή πρωτεύουσα.

Μια συμφωνία ειρήνης την οποία είχε διαπραγματευθεί ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί οδήγησε τελικά στην υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Όμως η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η απόφαση αυτή είχε χαρακτηριστεί ορόσημο στην πορεία επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.

Προειδοποιεί η Μόσχα- Μεντβέντεφ: Η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην δεχτεί την Γεωργία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούμε να «πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant και αναδημοσιεύσει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για διένεξη που εμπλέκει τη Ρωσία, αν επιτραπεί στη Γεωργία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Θεωρούμε την Αμπχαζία και την Νότια Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε στρατιωτικές βάσεις εκεί. Κατανοούμε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ισχυριστεί ότι αποτελεί μέρος της εθνικής τους επικράτειας, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην προβεί σε οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

Χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση της Συμμαχίας να επανεπιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να δεχτεί εν τέλει τη Γεωργία «μια απολύτως ανεύθυνη θέση και μια απειλή για την ειρήνη».

«Ο καθένας γνωρίζει για τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, η οποία πιστεύει ότι τα γειτονικά της εδάφη, που εμείς θεωρούμε ανεξάρτητες χώρες, εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτή», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη».

«Δεν κατανοώ για ποιο σκοπό το κάνουν αυτό. Είναι ένα πράγμα αν αυτό είναι ένα διπλωματικό κόλπο και απλά λένε ότι θα δεχτούν τη Γεωργία, αλλά να μην προχωρήσουν στην πραγματικότητα σε κανένα πρακτικό βήμα προς αυτό. Αν πρόκειται για αυτό, προτείνουμε στους νατοϊκούς συναδέλφους μας να μας πουν σε ποια άλλη περίπτωση ίσως κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία, ή τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θα βελτίωσε αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Πόλεμος Οσετίας-Γεωργίας 13/8/2008

Η κατάσταση στη Γεωργία δυναμιτίστηκε αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τα αιματηρά γεγονότα του 1992-93, όταν η Γεωργία προσπάθησε να αποκτήσει πλήρη έλεγχο σε όλη την επικράτεια της περιοχής που επί Στάλιν είχε δοθεί στη διοίκησή της, ακολούθησαν κυβερνήσεις πολύ διαφορετικές στις προσεγγίσεις τους από εκείνες των δυτικών Δημοκρατιών. Η επικράτηση του Σεβαρτνάτζε (πρώην ΥΠΕΞ επί Γκορμπατσόφ) έδωσε κάποιες ελπίδες για ομαλή διακυβέρνηση.

Το 2003, όμως, προέκυψε μια εξέλιξη που θα αποδεικνυόταν καθοριστική για το μέλλον της χώρας. Με τη στήριξη των ΗΠΑ, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός Σαακασβίλι σε ηλικία τότε, μόλις 35 ετών! Ο Σαακασβίλι προερχόταν από τον κύκλο του Σεβαρτνάτζε, γιος διπλωμάτη του ΟΗΕ, με σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια και, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχοντας στο ενεργητικό του «άσκηση δικηγορίας στη Νέα Υόρκη»… Μια από τις πρώτες του διακηρύξεις ήταν ότι θα αποκαταστήσει τον έλεγχο στη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία.

Από τις αρχές του 2008, άρχισαν να διαδίδονται φήμες για ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και συγχρόνως για το ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα μετά την Πολωνία και την Τσεχία θα επεκτεινόταν και στη Γεωργία.

Ας δούμε τις πλέον σημαντικές ημερομηνίες του 2008:

3 Απριλίου: Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι, τα κράτη-μέλη του Συμμαχίας αποφεύγουν να δώσουν χρονοδιάγραμμα ένταξης σε Γεωργία και Ουκρανία.

20 Απριλίου: Η Γεωργία ανακοινώνει ότι ρωσικό MiG-29 κατέρριψε γεωργιανό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) τύπου Hermes 450 ισραηλινής κατασκευής.

29 Απριλίου: Η Ρωσία στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην Αμπχαζία για να αποτρέψει γεωργιανή επίθεση. Την επομένη, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Μόσχα ότι οικοδομεί κλίμα έντασης με τη Γεωργία.

4 Μαΐου: Αυτονομιστές στην Αμπχαζία δηλώνουν ότι κατέρριψαν δύο γεωργιανά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πάνω από το έδαφος, το οποίο ελέγχουν. Η Γεωργία αρνείται ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις.

31 Μαΐου: Ο Πούτιν, ως πρωθυπουργός πλέον της Ρωσίας δηλώνει ότι υποστηρίζει τη γεωργιανή πρόταση για αυτονομία της Αμπχαζίας, αλλά όχι την πλήρη ανεξαρτησία.

7 Αυγούστου: Τα γεωργιανά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας, λίγες ώρες μετά από συμφωνία εκεχειρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή. Η Ρωσία δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τιφλίδα και ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόθεσή του να εντάξει στους κόλπους του τη Γεωργία.

8 Αυγούστου: Μονάδες της 58ης Ρωσικής Στρατιάς εισέρχονται στη Νότια Οσετία για να αποκρούσουν τη γεωργιανή επίθεση ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε γεωργιανό έδαφος. Ο Μέντβεντεφ δεσμεύεται να υπερασπιστεί τους Ρώσους συμπατριώτες του.

Οι ρωσικές δυνάμεις με κεραυνοβόλα αντεπίθεση κατέλαβαν τoν αυτοκινητόδρομο από ανατολικά προς δυτικά, το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Poti, και το φυλάκιο της στρατηγικής σημασίας πόλη, Gori.

9 Αυγούστου: Με απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου κηρύσσεται «κατάσταση πολέμου» στη χώρα για 15 ημέρες.

10 Αυγούστου: Δύο γεωργιανές πυραυλάκατοι προσπαθούν να «σπάσουν» το ναυτικό αποκλεισμό από μονάδες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα τη βύθιση της μίας. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαιώνουν την κατάρριψη ενός Su-25 και ενός Tu-22M3 Backfire από γεωργιανά αντιαεροπορικά συστήματα. Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στρατιωτική βάση στην πόλη Σενάκι, 40 χλμ. εντός γεωργιανού εδάφους από τα σύνορα με την Αμπχαζία. Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία υποστράτηγος Ανατόλι Κρούλεφ τραυματίζεται από γεωργιανά πυρά.

12 Αυγούστου: Ο Μέντβεντεφ δίνει διαταγή τερματισμού των εχθροπραξιών στη Γεωργία, δηλώνοντας ότι «η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε».

Η γεωργιανή επίθεση στη περιοχή της Ν. Οσετίας

Η γεωργιανή επίθεση της 7ης Αυγούστου έγινε με μια μεγάλης κλίμακας ενέργεια στη Ν. Οσετία. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε ανταλλαγή πυρών όλμων από τις δύο πλευρές της ανεπίσημης μεθορίου. Η άλλη αμφισβητούμενη περιοχή της Αμπχαζίας είχε αφεθεί για επόμενη φάση, αφού εκεί οι δυσκολίες για λόγους που αφορούσαν τη γεωγραφία ήταν μεγαλύτερες.

Η πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας Τσχινβάλι βρίσκεται στο μέσον μιας κοιλάδας, με πεδινό έδαφος, που επέτρεψε την ενέργεια τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων μονάδων και από τις δυο πλευρές. Η πόλη περιβάλλεται από χωριά που κατοικούνται από Γεωργιανούς. Από βορρά η περιοχή είναι δύσβατη αφού εκεί βρίσκονται οι ορεινοί όγκοι του Καυκάσου, με πτωχό οδικό δίκτυο, που την ενώνει με τη Βόρεια Οσετία και τη ρωσική επικράτεια μέσω ενός μοναδικού περάσματος που διευκολύνεται από τη σήραγγα του Ρόκι.

Εν κατακλείδι, η Μόσχα ήταν προετοιμασμένη: Μαζική χρήση τεράστιου όγκου πυροβολικού, χρήση των αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης ως «εναέριου πυροβολικού» και επιχειρησιακή λειτουργία τόσο της Αεροπορίας όσο και του Ναυτικού ως μέσων υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων.

Δείτε στο ντοκιμαντέρ παρακάτω τι ακριβώς συνέβη τότε
https://twitter.com/Ozkok_/status/1026742880696762369?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...