Κόσμος

Τους αποτελειώνει: Στον άξονα του κακού η Τουρκία δια χειρός Τραμπ -Ανακοινώνει νέες κυρώσεις - Δολάριο, χρυσός τέλος στην Τουρκία -Πως θα ανοίξει αύριο το τουρκικό χρηματιστήριο;


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν σε ΝΑΤΟ-ΕΕ τις εξελίξεις στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με το αμερικανικό τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της Τουρκίας να εκπνέει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον.

Με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να το έχει ήδη απορρίψει, ο Ν.Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα δέσμη κυρώσεων που θα πονέσει ακόμη περισσότερο την τουρκική οικονομία αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει τη δέσμη κυρώσεων, η οποία θα χτυπά την τουρκική οικονομία και αξιωματούχους του στενού περιβάλλοντος του Ταγίπ Ερντογάν. 

Οι ΝΥΤ γράφουν σήμερα:

"Πριν λίγο καιρό θα έμοιαζε αδιανόητο, οι ΗΠΑ να προσθέσουν την Τουρκία στην λίστα των χωρών του άξονα του κακού που περιλαμβάνει Βόρεια Κορέα, Ιράν και Ρωσία" επιβεβαιώνοντας το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για όσα τόνιζε εδώ και καιρό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβιώνει το κλασικό, πλέον, αμερικανικό δόγμα του «άξονα του κακού» και αναθεωρεί τη λίστα των εχθρών των ΗΠΑ.

Μάλιστα, στην περιοχή μας σε αυτούς συγκαταλέγεται το σιιτικό Ιράν, το σουνιτικό κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών, καθώς και η Τουρκία με την ισλαμική ατζέντα.

Η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι τους εχθρούς της αναμένει η ανανεωμένη εκδοχή της στρατηγικής Ρήγκαν που γονάτισε τη Σοβιετική Ένωση.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί στοχεύουν στη αναδόμηση του ΝΑΤΟ σε μια συμπαγή πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία, με εξωτερική πολιτική που να υπακούει στην Ουάσιγκτον και όχι στις Βρυξέλλες.

Και το θέμα είναι πως θα ανοίξει αύριο το τουρκικό χρηματιστήριο;

Η κατάσταση στην Τουρκία είνα πολύ χειρότερη απ όσο φαίνεται καθώς η παρατεταμένη πτώση της λίρας, και η συγκράτηση των επιτοκίων, είχαν ήδη στραγγίσει τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα και σε χρυσό που διέθετε η χώρα.

Έκτακτη συνάντηση με τις ρυθμιστικές αρχές είχαν οι τουρκικές τράπεζες καθώς το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και ελλείψεις δολαρίων καταγράφονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη.

Η αρχή (BDDK) ζήτησε τη συνάντηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τέσσερις πηγές καθώς η λίρα υπέστη κραχ την Παρακευή, βυθιζόμενη κατά 17%, η μεγαλύτερη πτώση από το 2001.

Επισκέψεις σε υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών την Παρασκευή έδειξαν ότι πάλευαν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα.

Σε δυο τράπεζες οι πελάτες δεν μπορούσαν να πάρουν συνάλλαγμα καθώς τα υποκαταστήματα περίμεναν ποσότητες από τα κεντρικά.

Σε μια τράπεζα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό αίτημα για ανάληψη 5.000 δολαρίων.

Υπάλληλοι μιλούν για σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για συνάλλαγμα.

Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες να μελετήσουν το αντίκτυπο από τα σοκ τόσο της ισοτιμίας όσο και των επιτοκίων και τα ευρήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση του Σαββάτου, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου. Επίσης θα εξεταστεί η κατάσταση σε ότι αφορά τη ρευστότητα.

Αλλοι τραπεζίτες μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας επιβεβαίωσαν την αύξηση της ζήτησης για συνάλλαγμα, αναφέροντας τον φόβο του κοινού ότι μπορεί να επιβληθούν μέτρα όπως capital controls για να αποφευχθεί η κρίση.

Κάποιες τράπεζες αναγκάστηκαν να ζητήσουν μετρητά από το εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες, σύμφωνα με μια πηγή.

Οι τουρκικές τράπεζες μεταφέρουν ηλεκτρονικά συνάλλαγμα σε ξένες και μετά πληρώνουν premium για να μεταφερθεί φυσικό χρήμα πίσω στην Τουρκία, είπε μια πηγή.

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η πρόσβαση στα τραπεζικά app και στο ebanking, όταν πρόκειται για μεταφορές κεφαλαίων και αγορά ξένου νομίσματος είναι αργή, προβληματική και πολλές φορές δεν ολοκληρώνεται.

Σε δίνη μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί και η Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον “σάκο του μποξ” για την εκτόνωση της εσωτερικής έντασης του Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι ακραία και οι ισορροπίες εύθραυστες.

Βιτριολικές επιθέσεις στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύουν την Κυριακή τουρκικές εφημερίδες οι οποίες αποτελούν φερέφωνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω των δασμών που επέβαλε στην Τουρκία.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα Günes, που χρησιμοποιείται συχνά για σφοδρές επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων του, διεθνών και εσωτερικών χαρακτηρίζει στο πρωτοσέλιδό της τον Τραμπ «ξεμωραμένο τρολ», καθυβρίζοντάς τον σε σχετικό άρθρο της.

Αλλά και έτερη ταμπλόιντ εφημερίδα, η MILAT αποκαλεί τον Τραμπ… σατανά.

«Είναι καιρός να απελευθερώσουμε την Τουρκία από το σατανά» αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρωτοσέλιδο τίτλο της, με ένα εξίσου εμπρηστικό άρθρο να ακολουθεί. Για τους σκοπούς του τίτλου, η εφημερίδα έχει κάνει κολάζ, και έχει μεταμορφώσει τον Τραμπ σε σατανά με κέρατα και μια… τρίαινα.

"Ηρθε η ώρα να απελευθερώσουμε την Τουρκία από τον Διάβολο" αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της ερντογανική εφημερίδα.

"Θα σπάσουμε τα χέρια εκείνων που εξαπέλυσαν νομισματικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας" είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sabah daily.

"Οι ΗΠΑ θα νοιώσουν την δύναμη της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ δεν πολεμούν εναντίον της τρομοκρατίας αλλά παίρνουν τους πόρους της Μέσης Ανατολής υποστηρίζοντας την τρομοκρατία" είπε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Suleyman Soylu.

 

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1028523783571824640?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1028521340461084672?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...