Κύπρος

Τουρκική «τανάλια» στην Κύπρο: Σε μία τεράστια βάση θέλει να μετατρέψει ο «Σουλτάνος» τα Κατεχόμενα

Ο Ερντογάν εδώ και δύο χρόνια έχει δώσει εντολή να μετατραπεί συστηματικά η κατεχόμενη πλευρά της Μεγαλονήσου,  σε και τεράστια στρατιωτική βάση με όλων των ειδών των οπλικά συστήματα , με στόχο τον έλεγχο του Νότιου Αιγαίου και της Α.Μεσογείου καθώς και των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το θέμα το είχαμε αναδείξει στο pentapostagma.gr από τον Απρίλιο του 2018 με άρθρο με τίτλο ( Τουρκικές κινήσεις στα Κατεχόμενα σημαίνουν γενικό συναγερμό: Δημιουργεί ναυτική βάση στην Αμμόχωστο η Αγκυρα – Σε ορμητήριο μετατρέπει την κατεχόμενη Κύπρο η Τουρκία). καθώς και πολλά παρόμοια άρθρα.

Συγκεκριμένα εδώ και μήνες έχουμε μεταφορά τουρκικών οπλικών συστημάτων στην Κύπρο για τον σκοπό αυτόν ως εξής :

Α. Ένα μεγάλης χωρητικότητας αποβατικό πλοίο συν δύο μικρότερα μεταφέρθηκαν και ανήκουν στην δύναμη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, ενώ οι «Κασσάνδρες”  φωνάζουν για λίαν άσχημες εξελίξεις και εκεί μετά το Αιγαίο πέλαγος με την ιδιαίτερα αυξημένη αεροπορική παρουσία της τουρκικής αεροπορίας.

Η Τουρκία αυτό το διάστημα έχει από ότι διαφαίνεται σε πλήρη εφαρμογή σχέδια που έχουν στόχο το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνοντας μια ιδιότυπη «βιασύνη» στην υλοποίηση τους.

Β. Μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα 77 τουρκικά αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ.

Πληροφορίες φέρουν και άλλες πιθανές μυστικές μετακινήσεις πυροβόλων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.

Γ.  Υπάρχουν υπόνοιες για την στάση του ΟΗΕ , στο ζήτημα της αποκαλούμενης νεκρής ζώνης …την οποία διεκδικεί η Τουρκία από το 1974 , και πολλοί φοβούνται μήπως ο Ρ.Τ.Ερντογάν στείλει άρματα μάχης σε αυτήν , φέρνοντας προ τετελεσμένων γεγονότων, σύμφωνα και με τον Κύπριο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκο Ρολάνδη.

Δ. Η  Άγκυρα μετατρέπει συστηματικά εδώ και καιρό την Αμμόχωστο, και συγκεκριμένα το λιμάνι της, σε ναυτικό ορμητήριο και παράρτημα της Βάσης της Μερσίνας, στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδιασμών της να ελέγξει το παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προχωρεί σε αναβαθμίσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ώστε να καταστεί δυνατή η χρησιμοποίησή του από πολεμικά αεροσκάφη για σκοπούς στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης θα φιλοξενούν φρεγάτες, τορπιλακάτους, κορβέτες και υποβρύχια, τα οποία «σουλατσάρουν» συνεχώς όπως ΄ταν ένα τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε πρόσφατα να μετακινείται  από την Αμμόχωστο προς την Κερύνεια.

Η τουρκική ναυτική βάση , φυσικά και δεν έχει σχέση  με θέματα προστασίας των Τουρκοκυπρίων αλλά με το ζήτημα των αυτοκρατορικών σχεδίων της Άγκυρας .

Ε.  Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες προς το παρόν …μιλούν για πιθανή μεταφορά  βαλλιστικών πυραύλων Bora-2 με βεληνεκές 300 χλμ στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ως αντιστάθμισμα της συγκέντρωσης νατοϊκών δυνάμεων στην ίδια περιοχή .

Εφόσον επιβεβαιωθεί και το σενάριο με τους πυραύλους BORA οι Τούρκοι θα απειλούν επίσης Ισραήλ, Λίβανο, και όλα τα πλοία που θα πλησιάζουν στην θαλάσσια αυτή περιοχή.

Η τουρκική  εφημερίδα «Yeni Safak » , ανέφερε ότι  το τουρκικό ΠΝ ζήτησε από το τουρκικό ΥΠΕΞ την δημιουργία κατεπειγόντως ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό Ναυτικό εισηγείται εγκαταστάσεις κυρίαρχης βάσης, όπως οι βρετανικές βάσεις στο νησί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην πρόταση σημειώνεται πως «η Τουρκία πρέπει να ιδρύσει ναυτική βάση σε κατάλληλη θέση στην κατεχόμενη περιοχή , αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος .

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Δανία έχουν αγκυροβολήσει τα πολεμικά τους πλοία στην περιοχή.

Αναφέρεται ακόμη ότι «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για να κατακτήσει τα πεδία ενέργειας», προσθέτοντας ότι η Τουρκία έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και κάνει τα σχέδιά της για να λάβει μέτρα.

Η  Τουρκία λαμβάνει τα μέτρα της ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια στην περιοχή όπου όλες οι ξένες δυνάμεις έχουν στρέψει την προσοχή τους.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν  η Κύπρος αποτελεί και πάλι « μήλο της έριδος» για πολλούς "μνηστήρες" και κυρίως για τον υπερφίαλο Τούρκο πρόεδρο που επιζητεί ενεργειακή επάρκεια και γεωστρατηγική δίοδο στην Α.Μεσόγειο.

Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να συμμετέχει και αυτή στις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο,  μη αφήνοντας τα « κλειδιά» ούτε στους Ισραηλινούς , ούτε στους Αμερικανούς που επιζητούν και αυτοί βάση στο νησί. Η Κύπρος ήταν , είναι και θα είναι ελληνική …για πάντα.

https://youtu.be/1dnbr3-LBW8?t=45

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ