Εκκλησία

Την «ανταρσία» στα κηρύγματα του 15Αύγουστου φοβάται η κυβέρνηση- Λίγα τα μηνύματα με πολιτικοκοινωνική χροιά από τους Ιεράρχες προς τον λαό

Του Άγγελου Ρούσσου

Όσο οι πολιτικάντηδες αυτού του τόπου αποδεικνύονται στην πράξη ολοένα και πιο λίγοι, ερωτευμενοι με την καρέκλα τους και ανάγοντας σε επιστήμη την εγκληματική ανευθυνότητα, η Εκκλησία έχει μπροστά της το μέγιστο στοίχημα.

Να αφυπνίσει το λαό με τον λόγο της. Μόνο που η ανίερη συμμαχία διοικούσας Εκκλησίας και κυβέρνησης , που αποδείχτηκε και πρόσφατα με την τοποθέτηση του “Αρχιεπισκοπικού” Κ. Δήμτσα στην θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, δεν αφήνει πολύ μεγάλη αισιοδοξία πως οι Ιεράρχες είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν λάβαρα.

Αντιθέτως λες και “έχει πέσει γραμμή” να αποφύγουν τα πολιτικά σχόλια στα μηνύματά τους ενόψει της μεγάλης εορτής της κοιμήσεως της Παναγίας.

Ελάχιστα από τα τα μηνύματα των Ιεραρχών για τον 15Αυγουστο συμπεριλαμβάνουν πολιτικοικοινωνικά μηνύματα.

Επί παραδείγματι:

Στην εγκύκλιο του Δεκαπενταυγούστου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς αναφέρει μεταξύ άλλων:“η Κυρία Θεοτόκος αγαπούσε και αγαπά την Ελλάδα μας και τους Έλληνες. Δεν την αγαπούν όμως οι Έλληνες. Οι σημερινοί Έλληνες, οι ευηργετημένοι και ευεργετούμενοι, οι απόγονοι μαρτύρων, αγίων και ηρώων δεν πιστεύουν, δεν αγαπούν, δεν τιμούν, δεν δέχονται, δεν ευγνωμονούν την Παναγία μας. Δεν πιστεύουν, δεν νοιώθουν, δεν αποδέχονται την σκέπη και την προστασία της, την Υψηλοτέρα των Ουρανών, δεν στηρίζονται, δεν ελπίζουν στις πρεσβείες της.

Κατακλύζονται βέβαια σήμερα οι Ιεροί Ναοί και τα ιερά προσκυνήματα της Παναγίας από πιστούς χριστιανούς. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι ευεργετημένοι Έλληνες. Είναι τόσοι άλλοι άρχοντες και αρχόμενοι, οι οποίοι δέχθηκαν και δέχονται την βοήθεια της Παναγίας μας, αλλά δεν την τιμούν, δεν την ευχαριστούν. Αντί ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, περιφρονούν, υποτιμούν, προσβάλλουν, βλασφημούν και μάλιστα ασεβέστατα την μεγάλη μας Μητέρα”.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τονίζει:

“Ζοῦμε σέ μία ἐποχή πού μοιάζει μέ τρικυμία. Καί σέ αὐτό τόν κλύδωνα οἱ ψυχές τῶν ἀνθρώπων κινδυνεύουν νά καταποντιστοῦν. Κι ἄν οἱ μεγαλύτεροι σέ ἡλικία ἔχουν τήν ἐμπειρία καί τή γνώση, αὐτές λείπουν ἀπό τούς νέους, γι’ αὐτό μοιάζουν νά κινδυνέουν περισσότερο. Τοῦτος εἶναι ὁ λόγος τῆς ἰδιαίτερης ἀναφορᾶς καί παράκλησης γιά τή νεολαία πρός τήν Θεοτόκο, ὥστε νά γίνει «λιμήν καί προστασία» γιά ἐκείνους καί γιά ὅλο τόν κόσμο”.

Καρφιά και από πλευράς του Μητροπολίτη Κονίτσης κατά της κυβέρνησης για το Βορειοηπειρωτικό

Κατά τα άλλα όμως άκρα του τάφου σιωπή.... Κοιμώμενη Ιεραρχία που ξυπνάει μόνο για καλά και συμφέροντα όπως το Ίδρυμα της Τήνου ή τα ησυχαστήρια...

Στην κυβέρνηση λοιπόν δείχνουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πως στις εκκλησιές αυτές τις μέρες το ράσο δεν θα εναντιωθεί στα σχέδια των εξουσιαστών, αν και έχουν έναν προβληματισμό για τυχόν “ανταρσίες”. Άλλωστε η ισχύς του Αρχιεπισκόπου σε επίπεδο Ιεραρχίας έχει αποδυναμωθεί και αυτό έχει αποδειχτεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την αρχιεπισκοπική ήπια γραμμή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ