Κόσμος

Την έκδοση πράκτορα της CIA απαιτεί το Μαυροβούνιο - Κατηγορίες για συμμετοχή σε σχέδιο πραξικοπήματος

Οι αρχές της χώρας κατηγορούσαν τη Ρωσία ως ενορχηστρωτή ενός πραξικοπηματικού σχεδίου που ανακαλύφθηκε το 2016, ωστόσο, πλέον ζητούν από τις ΗΠΑ την έκδοση ενός πρώην πράκτορα της CIA για συμμετοχή στο σχέδιο.

Ο Τζόζεφ Άσαντ, ένας αμερικανός πολίτης και πρώην αξιωματικός της CIA που είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο, κατηγορείται από τις αρχές του Μαυροβουνίου ότι συμμετείχε σε προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας της χώρας τον Οκτώβριο του 2016.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι ένοχος και ζητά από τις αμερικανικές αρχές να μην εγκρίνουν το αίτημα έκδοσης που έχει καταθέσει το Μαυροβούνιο.

«Αυτή είναι μια προσπάθεια εξαπάτησης εναντίον ενός πιστού Αμερικανού ο οποίος δεν είχε κανέναν ρόλο σε κανένα έγκλημα ή πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Άσαντ σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος του.

Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα, η μόνη συνομωσία που υπήρξε κατά τη διάκρεια της υπόθεσης του πραξηκοπήματος, ήταν αυτή που έκαναν οι αρχές εναντίον του Δημοκρατικού Μετώπου. Επρόκειτο για μα συμμαχία αντιπολιτευτικών κομμάτων του Μαυροβουνίου, την οποία η Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα της χώρας) κατηγόρησε για συμμετοχή στο φερόμενο σχέδιο πραξικοπήματος.

Σε δήλωσή του, ο Άσαντ άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι η υπόθεση μετατρέπεται σε «τσίρκο» καταγγέλλοντας τους κατήγορούς του ότι έχουν καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Μιλώντας στον Guardian, οι εισαγγελικές αρχές του Μαυροβουνίου δήλωσαν ότι ο Άσαντ καηγορείται για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», χωρίς να δίνουν περαιτέρω πληροφορίες.

Σε περίπτωση που ο εκδοθεί, ο Άσαν θα βρεθεί ανάμεσα στα 14 άτομα που είναι ύποπτα για συμμετοχή σε σχέδιο πραξικοπήματος, μαζί με 9 Σέρβους, τρεις πολίτες Μαυροβουνίου και δύο Ρώσους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το σχέδιο πραξικοπήματος αποτελεί δημιουργήμα των ρωσικών κρατικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει αρνηθεί όλες της κατηγορίες ανάμειξης σε οποιοδήποτε σχέδιο, με τους αξιωματούχους να αποκαλούν τις κατηγορίες «παράλογες» και «ανεύθυνες». Πέρσι, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει «κανένα στοχείο που να συνδέεται με αυτές τις πρωτοφανείς κατηγορίες».

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ